Jeżeli szukacie zdrowej surówki do obiadu, polecam Wam przygotowanie tego bardzo prostego przepisu, który jest wręcz bombą witaminową. A dlaczego? Pomijając świeże warzywa dodajemy tutaj łuskane nasiona konopi, produkt należący do kategorii superfood z racji dużej zawartości witamin, składników mineralnych a także białka. Nasionka te, idealnie nadają się do zastosowania wszędzie tam, gdzie smakowałyby nam orzechy, sezam, pestki itp. Są porównywalnie smaczne i świetnie uzupełniają bezmięsne przepisy.
Składniki:
- nieduża główka kapusty pekińskiej
- spora marchew
- 1 por
- 3 łyżki łuskanych nasion konopi
- ząbek czosnku
- sok wyciśnięty z połowy cytryny
- pieprz
- słodka papryka mielona
- kubek jogurtu naturalnego
Wykonanie:
Kapustę szatkujemy drobno i spryskujemy sokiem z cytryny. Marchew trzemy na tarce o grubych oczkach, a bielszą część pory siekamy w kostkę. Czosnek przeciskamy przez praskę.
Wszystkie składniki łączymy ze sobą i doprawiamy do smaku pieprzem oraz papryką.
I gotowe 🙂 Z racji dodatku cytryny, a braku soli, surówka może stać w lodówce nawet kilka dni.
Smacznego!
Pozdrawiam,
Katarzyna