Co zrobić z dużą ilością sałaty? Najlepiej sałatkę 😉 W moim ogródku w tym roku jest dosłownie plaga. Nie narzekam, bo bardzo lubimy sałatę i do kanapki i do sałatek, np. do tej, ale pomysły się szybko kończą. Wtedy warto sięgnąć po przepis na sałatkę Cezar.
Cezar to banalnie prosta sałatka, która składa się z tak naprawdę zaledwie kilku składników. Głównymi są sałata i kurczak – czyli połączenie, które może być zajadane o każdej porze dnia. W tej sałatce podstawą jest dobry sos, który robi fenomenalną robotę, ale dobrze doprawione mięso także jest istotne, nie chcemy przecież, by sałatka była mdła. Dodatek odrobiny sera zamyka cały przepis.
Przepis na sałatkę Cezar z grillowanym kurczakiem.
Składniki:
- 40 dag filetów piersi z kurczaka
- marynata: łyżka oleju, szczypta ostrej papryki w proszku, płaska łyżeczka słodkiej papryki w proszku, dwie szczypty soli, płaska łyżeczka kurkumy -> łączymy wszystko ze sobą,
- główka sałaty rzymskiej, kruchej lub lodowej,
- sos: łyżka musztardy stołowej, dwie łyżki jogurtu naturalnego, łyżka ketchupu pikantnego, łyżeczka z czubkiem czosnku granulowanego, szczypta pieprzu -> mieszamy ze sobą, tak by powstała jednolita masa,
- łyżka sera żółtego startego na tarce o drobnych oczkach.
Wykonanie:
Mięso rozkrawamy na mniejsze kawałki i otaczamy w marynacie. Wkładamy na patelnię do grillowania, lub na blaszkę grillową i zapiekamy/podsmażamy przez 15 minut, by mięso nie było surowe, a jednocześnie nadal soczyste. Gdy przestygnie, siekamy na mniejsze kawałki.
Sałatę myjemy i rwiemy na mniejsze kawałki.
Ja zawsze układam tę sałatkę w dwóch warstwach i polecam Wam ten sposób.
Na spód naczynia wykładamy pół sałaty, pół porcji kurczaka i polewamy połową sosu. Na to układamy druga część sałaty, kurczaka i polewamy pozostałym sosem. Na wierzch sypiemy żółty ser.
Smacznego!