Skip to content

Sa?atka nicejska z w?dzonym ?ososiem i jajkiem.

KR-tlo
Print Friendly, PDF & Email
Sa?atka nicejska z w?dzonym ?ososiem i jajkiem to bardzo fajna propozycja dla os?b, kt?re ceni? sobie ?atwo?? w przygotowaniu oraz czas potrzebny do jej wykonania. Na dobr? spraw?, przygotujemy t? sa?atk? na szybko przed prac?, by np. w?o?y? w s?oiczek i zabra? ze sob?.
Sa?atka nicejska to jedna z najbardziej znanych obok np.  zupy cebulowej potrawa kuchni francuskiej. Z racji tego, ?e sa?atka wywodzi si?  Nicei, czyli malowniczego miasteczka po?o?onego nad Morzem ?r?dziemnym, jej g??wnym sk?adnikiem s? ryby. Mo?emy tutaj doda? tu?czyka z puszki, czy grillowan? ryb?, jednak moim zdaniem w?dzony ?oso? robi tutaj ogromn? robot?.

Sa?atka nicejska z w?dzonym ?ososiem i jajkiem.
Sk?adniki:
  • niedu?a g??wka sa?aty lodowej lub p?? wi?kszej
  • 5 jaj
  • 100 g w?dzonego ?ososia
  • 100 g pomidork?w koktajlowych
  • p?? zielonego og?rka
  • niedu?a czerwona cebula
  • na sos: dwie ?y?ki jogurtu, ?y?ka musztardy Dijon, ?y?eczka czosnku granulowanego
Wykonanie:
Jaja ugotowa? na twardo – powinny si? gotowa? 8 minut. Wystudzi?, obra? i przekroi? na po??wki.
Warzywa umy?. Sa?at? pokroi? na drobne kawa?ki, og?rka poszatkowa?, cebulk? drobno posieka?.
?ososia rozdrobni? na ma?e kawa?ki.
Sk?adniki na sos po??czy? ze sob?, spr?bowa?. W razie potrzeby doprawi? pieprzem i sol?.
W du?ej salaterce uk?ada? kolejno:
– sa?ata
– sos
– og?rek
– pomidor
– cebula
– jajka
– ?oso?
Smacznego!

4 komentarze

  1. Aleksandra
    17 kwietnia, 2018 @ 9:59 am

    Dziś właśnie taką przyrządziłam, dosłownie pychota i niebo w buzi!

    Reply

  2. Aleksandra
    9 września, 2017 @ 3:16 pm

    Dzi? w?a?nie tak? przyrz?dzi?am, dos?ownie pychota i niebo w buzi!

    Reply

  3. Anna Maciejewska
    17 kwietnia, 2018 @ 9:59 am

    Bardzo często robię z tuńczykiem. spróbuję Twojej wersji!

    Reply

  4. Anna Maciejewska
    27 września, 2017 @ 5:09 pm

    Bardzo cz?sto robi? z tu?czykiem. spr?buj? Twojej wersji!

    Reply

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *