Sałatkę warstwową z tortellini zrobiłam na podstawie jednej z moich ulubionych – sałatki z tortellini (tutaj przepis). Tamta była mieszana, natomiast tę zrobiłam układając składniki warstwowo, ale dodałam kilka innych dodatków, a także inny sos. Wyszło…. Smaczniej 🙂 Chociaż już było naprawdę pysznie. Całość jest bardzo wyrazista w smaku, sycąca i – naprawdę dająca się polubić. To propozycja dla fanów gyrosa – bardzo podobna, jednak inna. Nie ma kurczaka, są za to pierożki. Nie ma kapusty pekińskiej, jest sałata lodowa. Dałam też przesmażone pieczarki.
Idealna propozycja na imprezy rodzinne, domówki itp. A może i Sylwestra?
Jednocześnie chciałabym Wam życzyć wszystkiego dobrego w nadchodzących Nowym Roku. By był lepszy niż ten mijający, by uśmiech gościł na Waszych twarzach, a małe rzeczy cieszyły. Spełnienia marzeń i wszystkiego dobrego kochani 🙂
Sałatka warstwowa z tortellini (wyjdą 2-3 salaterki)
Składniki:
- 500 g makaronu tortellini np. z wędzonym boczkiem,
- 300 g pieczarek
- puszka kukurydzy konserwowej
- kilka ogórków korniszonów
- 1 ogórek szklarniowy
- duża główka sałaty lodowej
- 4 średnie pomidory
- na sos: szklanka majonezu, szklanka jogurtu, łyżeczka czosnku granulowanego, sól i pieprz
- kilka łyżek dobrego jakościowo ketchupu.
Wykonanie:
Makaron ugotować wg opisu na opakowaniu. Odsączyć na durszlaku i przelać wodą, by się nie kleił.
Składniki na sos połączyć ze sobą, doprawić do smaku solą i pieprzem.
Kukurydzę odsączyć.
Ogórki pokroić w kostkę (zielonego obieramy najpierw ze skórki). Pomidory także pokroić w kostkę.
Pieczarki posiekać na cienkie plasterki i na odrobinie tłuszczu oraz z dodatkiem soli podsmażyć.
Sałatę porwać na nieduże kawałki – na piórka.
Całość układać warstwowo, rozdzielając wg potrzebnej ilości w zależności od ilości miseczek. Można dołożyć inne ulubione składniki, czy np. mięso z kurczaka.
Ja układałam tak:
– jedna część sałaty
– ogórki
– jedna część sosu czosnkowego
– pieczarki
– ketchup
– tortellini
– kukurydza
– pomidory
– druga część sosu czosnkowego
– druga część sałaty.
Sałatka trzyma się długo. Nie puszcza dużej ilości soków. Spokojnie może stać w lodówce nawet przez 3 dni.
Smacznego! 🙂
Uwodzenie.org
17 kwietnia, 2018 @ 9:56 am
Wygląda bardzo dobrze, aż szkoda jeść, żeby jej nie naruszyć 😛 Pozdrawiam!
Kasia
28 września, 2019 @ 10:49 am
Zamiast czosnku granulowanego lepiej dodać świeży przeciśnięty przez praskę, smak sosu o niego lepszy
Katarzyna Rzepecka
30 września, 2019 @ 12:49 pm
Kwestia gustu 🙂
Mnie się lepiej sprawdza ten w proszku, bo łatwiej mi wyczuć ilość.
Uwodzenie.org
4 stycznia, 2018 @ 9:12 am
Wygląda bardzo dobrze, aż szkoda jeść, żeby jej nie naruszyć 😛 Pozdrawiam!