Skip to content

Sałatka warstwowa z tortellini

KR-tlo
Print Friendly, PDF & Email
Sałatkę warstwową z tortellini zrobiłam na podstawie jednej z moich ulubionych – sałatki z tortellini (tutaj przepis). Tamta była mieszana, natomiast tę zrobiłam układając składniki warstwowo, ale dodałam kilka innych dodatków, a także inny sos. Wyszło…. Smaczniej 🙂 Chociaż już było naprawdę pysznie. Całość jest bardzo wyrazista w smaku, sycąca i – naprawdę dająca się polubić. To propozycja dla fanów gyrosa – bardzo podobna, jednak inna. Nie ma kurczaka, są za to pierożki. Nie ma kapusty pekińskiej, jest sałata lodowa. Dałam też przesmażone pieczarki. 
Idealna propozycja na imprezy rodzinne, domówki itp. A może i Sylwestra?
Jednocześnie chciałabym Wam życzyć wszystkiego dobrego w nadchodzących Nowym Roku. By był lepszy niż ten mijający, by uśmiech gościł na Waszych twarzach, a małe rzeczy cieszyły. Spełnienia marzeń i wszystkiego dobrego kochani 🙂 

przepis na sałatke z tortellini warstwową

Sałatka warstwowa z tortellini (wyjdą 2-3 salaterki)
Składniki:

  • 500 g makaronu tortellini np. z wędzonym boczkiem,
  • 300 g pieczarek
  • puszka kukurydzy konserwowej
  • kilka ogórków korniszonów
  • 1 ogórek szklarniowy
  • duża główka sałaty lodowej
  • 4 średnie pomidory
  • na sos: szklanka majonezu, szklanka jogurtu, łyżeczka czosnku granulowanego, sól i pieprz
  • kilka łyżek dobrego jakościowo ketchupu.
Wykonanie:

Makaron ugotować wg opisu na opakowaniu. Odsączyć na durszlaku i przelać wodą, by się nie kleił. 
Składniki na sos połączyć ze sobą, doprawić do smaku solą i pieprzem. 
Kukurydzę odsączyć. 
Ogórki pokroić w kostkę (zielonego obieramy najpierw ze skórki). Pomidory także pokroić w kostkę. 
Pieczarki posiekać na cienkie plasterki i na odrobinie tłuszczu oraz z dodatkiem soli podsmażyć. 
Sałatę porwać na nieduże kawałki – na piórka. 
Całość układać warstwowo, rozdzielając wg potrzebnej ilości w zależności od ilości miseczek. Można dołożyć inne ulubione składniki, czy np. mięso z kurczaka. 
Ja układałam tak:
– jedna część sałaty
– ogórki
– jedna część sosu czosnkowego
– pieczarki
– ketchup
– tortellini
– kukurydza
– pomidory
– druga część sosu czosnkowego
– druga część sałaty. 
Sałatka trzyma się długo. Nie puszcza dużej ilości soków. Spokojnie może stać w lodówce nawet przez 3 dni. 
Smacznego! 🙂

4 komentarze

  1. Uwodzenie.org
    17 kwietnia, 2018 @ 9:56 am

    Wygląda bardzo dobrze, aż szkoda jeść, żeby jej nie naruszyć 😛 Pozdrawiam!

    Reply

    • Kasia
      28 września, 2019 @ 10:49 am

      Zamiast czosnku granulowanego lepiej dodać świeży przeciśnięty przez praskę, smak sosu o niego lepszy

      Reply

      • Katarzyna Rzepecka
        30 września, 2019 @ 12:49 pm

        Kwestia gustu 🙂
        Mnie się lepiej sprawdza ten w proszku, bo łatwiej mi wyczuć ilość.

        Reply

  2. Uwodzenie.org
    4 stycznia, 2018 @ 9:12 am

    Wygląda bardzo dobrze, aż szkoda jeść, żeby jej nie naruszyć 😛 Pozdrawiam!

    Reply

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.