Skip to content

Przepis na bardzo szybką sałatkę z pieczarkami.

KR-tlo
Print Friendly, PDF & Email
Bardzo szybki przepis, bo przygotowanie sałatki zajmie nam tylko tyle czasu, ile potrzeba go na pokrojenie warzyw i ich doprawienie. Sałatka jest bezmięsna ale mamy tutaj pieczarki konserwowe, które w bardzo smaczny sposób dopełniają całość nadając sałatce wyrazistości. Przyznam się szczerze, że nie planowałam publikować tego przepisu na blogu, bo do samej sałatki wrzuciłam to co miałam aktualnie pod ręką by zużyć zalegające w lodówce warzywa i nie był to przemyślany przepis. Ale… tak nam wszystkim smakowało, że szkoda byłoby nie podzielić się z Wami tą prostą recepturą 🙂 
Składniki:
  • 250 g malutkich pomidorków np. koktajlowych
  • słoik pieczarek marynowanych – około 400 ml
  • nieduża główka kapusty pekińskiej
  • puszka kukurydzy konserwowej
  • puszka drobnego groszku konserwowego (np. Dawtona – mają taki drobniuteńki groszek)
  • duży zielony ogórek
  • czerwona papryka
  • 3 łyżki majonezu
  • łyżeczka czosnku granulowanego
  • pieprz
  • sól 
Wykonanie:

Warzywa umyć.
Kapustę poszatkować na drobne paseczki (głąb odrzucić). Posypać czosnkiem granulowanym. Kukurydzę, pieczarki i groszek odsączyć z zalewy. Ogórka obrać ze skórki i pokroić w kostkę. Paprykę oczyścić z gniazd nasiennych i także pokroić w kostkę.
Wszystkie składniki włożyć do naczynia i połączyć dokładnie z majonezem oraz przyprawami.
Solą sałatkę doprawić najlepiej bezpośrednio przed podaniem, lub sałatkę podać szybko po przygotowaniu. Kapusta nie lubi stać długo ze solą ponieważ “siada” i oddaje sok.
***
To wszystko, smacznego! 🙂
Pozdrawiam,
Katarzyna
Zajrzyj na Facebook oraz Instagram.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.Wymagane pola są oznaczone *