Skip to content

P?czki ?y?k? k?adzione.

KR-tlo
Print Friendly, PDF & Email
Je?eli chodzi o p?czki, to z sentymentem wspominam zw?aszcza te k?adzione ?y?k? bezpo?rednio na t?uszcz. Moja babcia potrafi?a w okresie T?ustego Czwartku piec je codziennie, zaczynaj?c ju? kilka dni przed a ko?cz?c przed ?rod? Popielcow?, lub dop?ki ka?dy z nas nie mia? ich do?? 🙂 Mo?e i nie s? idealnie r?wniutkie, za to bardzo proste w wykonaniu i szczeg?lnie powinny ucieszy? osoby, kt?re z wielu powod?w nie maj? czasu na formowanie s?odkich bu?eczek i oczekiwania, a? podrosn?. Najlepsze jeszcze ciep?e 🙂

Je?eli ciasto zostawimy na noc w lod?wce, to w kolejnym dniu ciasto na p?czki ?y?k? k?adzione pozwoli si? ?adnie odrywa? i bezpo?rednio przed w?o?eniem na t?uszcz formowa? d?o?mi na ma?e kuleczki (zimne ciasto nie klei si? tak bardzo).

P?czki ?y?k? k?adzione


P?czki ?y?k? k?adzione – Sk?adniki:
 
na ciasto:
  • 1 kg m?ki pszennej
  • 10 dag ?wie?ych dro?d?y
  • 5 ?y?ek cukru
  • 4 jajka
  • 100 g mas?a
  • 1,5 szklanki mleka
  • 50 ml spirytusu lub w?dki
Dodatkowo:
  • t?uszcz do sma?enia – 1 l oleju
  • cukier puder do posypania
P?czki ?y?k? k?adzione – Wykonanie:
 
Na dnie miski rozkruszy? dro?d?e, posypa? ?y?k? cukru oraz ?y?k? m?ki, zamiesza? i pozostawi? a? zaczn? pracowa? (oko?o 10 minut).
Jajka roztrzepa?. Mas?o rozpu?ci? w rondelku, dola? do niego mleko. Teraz wszystkie sk?adniki na ciasto umie?ci? razem z rozczynem w du?ej misce i wyrabia? kilka minut, na jednolit? mas?. Posypa? wierzch m?k?, nakry? ?ciereczk? i  zostawi? na godzin? do wyro?ni?cia.
W rondlu z grubym dnem rozgrza? t?uszcz. Wk?ada? po kilka p?czusi na pomoc? ?y?ki i sma?y? na ?adny, br?zowawy kolor (z obu stron).

 

Rada dla pocz?tkuj?cych:
Gotowo?? t?uszczu mo?na sprawdzi? nast?puj?co: wrzu? na t?uszcz ma?y kawa?ek chleba, powinien wyp?yn?? na wierzch i zrumieni? si? w ci?gu 45-50 sekund. Trzeba jednak pami?ta? ze temperatura t?uszczu obni?a si? kiedy wrzucamy na niego ?wie?? parti? t?uszczu, temperatur? trzeba kontrolowa?.
Je?eli posiadasz frytkownic? – rozgrzej t?uszcz do 170 stopni i w niej sma?, jest to bardzo wygodna forma.
Sma?y? bez przykrycia.

 

1 Comment

  1. weronika
    7 lutego, 2019 @ 7:23 pm

    Wspania?y pomys? na T?usty Czwartek

    Reply

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *