Skip to content

Sernik “Krówka” – bardzo prosty, pieczony sernik z dodatkiem ganache i orzechów.

KR-tlo
Print Friendly, PDF & Email
Dziś mam dla Was przepis na coś słodkiego, i to nie byle na co, bo na pyszny pieczony sernik o smaku krówkowym, który przy okazji jest bardzo łatwy, i ośmielę się stwierdzić – nie do zepsucia. Spód tworzą herbatniki i masło, masę serową zrobimy w ciągu kilku minut, a delikatne i długie pieczenie sprawi, że ciasto fenomenalnie się uda. Całość muśnięta ganache z dodatkiem masy krówkowej i solonych orzeszków, doprowadzi do tego, że można zatracić się w łakomstwie.
Brzmi kusząco? To do dzieła!

Sernik “Krówka” – przepis na tradycyjną prostokątną blaszkę o wymiarach około 27×35 cm
Składniki:

  • 1 kg zmielonego 3-krotnie białego sera (może być z wiaderka, ważne by był dobrej jakości np. “Mój Ulubiony”)
  • 800 g masy kajmakowej/krówkowej (2 puszki)
  • 100 g orzeszków solonych
  • 200 ml śmietany kremówki
  • 200 g mlecznej czekolady (dobrej jakości)
  • 5 łyżek mąki ziemniaczanej
  • 6 jaj
  • 200 g herbatników
  • 100 g masła
  • cukier puder do masy – 1 szklanka (tutaj najlepiej dobrać ilość wg uznania, bo masa z dodatkiem kajmaku już jest słodkawa)
Wykonanie:
Blaszkę pokryć papierem do pieczenia. 
Na spód wyłożyć zmielone z masłem herbatniki.
W misie miksera umieścić ser, dołożyć do niego 1 i 1/2 puszki masy krówkowej, mąkę i zmiksować na gładką masę. Ciągle miksując dodać cukier. Następnie wbijać jajko po jajku, każde wkręcając do masy przez około 20 sekund, by dobrze się wchłonęło, dopiero dodać kolejne.
Masę wylać na herbatniki. 
Sernik wstawić do nagrzanego pieca w 180 stopni na 20 minut, następnie zmniejszyć temperaturę do 120 stopni i piec przez jeszcze 100 minut. Łącznie pieczemy 2 godziny.
PIECZEMY BEZ TERMOOBIEGU.
Studzić przy uchylonych drzwiczkach.
Gdy sernik jest już chłodny, przygotować polewę. 
W rondelku umieścić pół pozostałej puszki kajmakowej, kremówkę oraz połamaną na drobno czekoladę. Pomieszać, następnie włączyć palnik i (nie dopuszczając do zagotowania) ciągle mieszając, pozwolić czekoladzie się rozpuścić. 
Gładkie ganache wylać na ciasto, posypać orzeszkami. Przechowywać w lodówce.
Smacznego!

18 komentarzy

  1. Marlena
    17 kwietnia, 2018 @ 10:04 am

    jejku on wygląda przepysznie!!!!!

    Reply

  2. Ewa
    17 kwietnia, 2018 @ 12:05 pm

    Brzmi bardzo kusząco:)

    Reply

  3. Marlena
    19 kwietnia, 2017 @ 10:13 am

    jejku on wygląda przepysznie!!!!!

    Reply

  4. Ewa
    19 kwietnia, 2017 @ 11:58 am

    Brzmi bardzo kusząco:)

    Reply

  5. Anonimowy
    17 kwietnia, 2018 @ 10:05 am

    A gdzie dodajemy mąkę ziemniaczaną?

    Reply

    • Katarzyna Rzepecka
      17 kwietnia, 2018 @ 10:07 am

      Do sera. Tutaj jest to opisane: "W misie miksera umieścić ser, dołożyć do niego 1 i 1/2 puszki masy krówkowej, mąkę i zmiksować na gładką masę. Ciągle miksując dodać cukier. Następnie wbijać jajko po jajku, każde wkręcając do masy przez około 20 sekund, by dobrze się wchłonęło, dopiero dodać kolejne."

      Pozdrawiam ciepło!

      Reply

  6. Anonimowy
    21 kwietnia, 2017 @ 1:34 pm

    A gdzie dodajemy mąkę ziemniaczaną?

    Reply

    • Katarzyna Rzepecka
      21 kwietnia, 2017 @ 10:40 pm

      Do sera. Tutaj jest to opisane: "W misie miksera umieścić ser, dołożyć do niego 1 i 1/2 puszki masy krówkowej, mąkę i zmiksować na gładką masę. Ciągle miksując dodać cukier. Następnie wbijać jajko po jajku, każde wkręcając do masy przez około 20 sekund, by dobrze się wchłonęło, dopiero dodać kolejne."

      Pozdrawiam ciepło!

      Reply

  7. Gosia
    17 kwietnia, 2018 @ 12:05 pm

    Uwielbiam kajmak przełamany solą, na pewno spróbuję:)

    Reply

  8. Katarzyna Rzepecka
    17 kwietnia, 2018 @ 10:05 am

    Polecam ☺ i dziękuję za odwiedziny!

    Reply

  9. Gosia
    25 kwietnia, 2017 @ 9:45 pm

    Uwielbiam kajmak przełamany solą, na pewno spróbuję:)

    Reply

  10. Katarzyna Rzepecka
    25 kwietnia, 2017 @ 9:48 pm

    Polecam ☺ i dziękuję za odwiedziny!

    Reply

  11. Polski Koszyk
    17 kwietnia, 2018 @ 10:04 am

    Sernik prezentuje się obłędnie! Absolutnie gładki. Koniecznie muszę przygotować ten deser dla swoich bliskich. Będą zachwyceni uwielbiamy serniki 🙂

    Reply

  12. Polski Koszyk
    26 kwietnia, 2017 @ 9:49 am

    Sernik prezentuje się obłędnie! Absolutnie gładki. Koniecznie muszę przygotować ten deser dla swoich bliskich. Będą zachwyceni uwielbiamy serniki 🙂

    Reply

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *