Dziś mam dla Was przepis na coś słodkiego, i to nie byle na co, bo na pyszny pieczony sernik o smaku krówkowym, który przy okazji jest bardzo łatwy, i ośmielę się stwierdzić – nie do zepsucia. Spód tworzą herbatniki i masło, masę serową zrobimy w ciągu kilku minut, a delikatne i długie pieczenie sprawi, że ciasto fenomenalnie się uda. Całość muśnięta ganache z dodatkiem masy krówkowej i solonych orzeszków, doprowadzi do tego, że można zatracić się w łakomstwie.
Brzmi kusząco? To do dzieła!
Sernik “Krówka” – przepis na tradycyjną prostokątną blaszkę o wymiarach około 27×35 cm
Składniki:
- 1 kg zmielonego 3-krotnie białego sera (może być z wiaderka, ważne by był dobrej jakości np. “Mój Ulubiony”)
- 800 g masy kajmakowej/krówkowej (2 puszki)
- 100 g orzeszków solonych
- 200 ml śmietany kremówki
- 200 g mlecznej czekolady (dobrej jakości)
- 5 łyżek mąki ziemniaczanej
- 6 jaj
- 200 g herbatników
- 100 g masła
- cukier puder do masy – 1 szklanka (tutaj najlepiej dobrać ilość wg uznania, bo masa z dodatkiem kajmaku już jest słodkawa)
Wykonanie:
Blaszkę pokryć papierem do pieczenia.
Na spód wyłożyć zmielone z masłem herbatniki.
W misie miksera umieścić ser, dołożyć do niego 1 i 1/2 puszki masy krówkowej, mąkę i zmiksować na gładką masę. Ciągle miksując dodać cukier. Następnie wbijać jajko po jajku, każde wkręcając do masy przez około 20 sekund, by dobrze się wchłonęło, dopiero dodać kolejne.
Masę wylać na herbatniki.
Sernik wstawić do nagrzanego pieca w 180 stopni na 20 minut, następnie zmniejszyć temperaturę do 120 stopni i piec przez jeszcze 100 minut. Łącznie pieczemy 2 godziny.
PIECZEMY BEZ TERMOOBIEGU.
Studzić przy uchylonych drzwiczkach.
Gdy sernik jest już chłodny, przygotować polewę.
W rondelku umieścić pół pozostałej puszki kajmakowej, kremówkę oraz połamaną na drobno czekoladę. Pomieszać, następnie włączyć palnik i (nie dopuszczając do zagotowania) ciągle mieszając, pozwolić czekoladzie się rozpuścić.
Gładkie ganache wylać na ciasto, posypać orzeszkami. Przechowywać w lodówce.
Smacznego!
Marlena
17 kwietnia, 2018 @ 10:04 am
jejku on wygląda przepysznie!!!!!
Katarzyna Rzepecka
17 kwietnia, 2018 @ 10:05 am
Dziękuję ☺
Katarzyna Rzepecka
17 kwietnia, 2018 @ 10:05 am
Dziękuję ☺
Ewa
17 kwietnia, 2018 @ 12:05 pm
Brzmi bardzo kusząco:)
Marlena
19 kwietnia, 2017 @ 10:13 am
jejku on wygląda przepysznie!!!!!
Katarzyna Rzepecka
19 kwietnia, 2017 @ 12:44 pm
Dziękuję ☺
Katarzyna Rzepecka
19 kwietnia, 2017 @ 12:44 pm
Dziękuję ☺
Ewa
19 kwietnia, 2017 @ 11:58 am
Brzmi bardzo kusząco:)
Anonimowy
17 kwietnia, 2018 @ 10:05 am
A gdzie dodajemy mąkę ziemniaczaną?
Katarzyna Rzepecka
17 kwietnia, 2018 @ 10:07 am
Do sera. Tutaj jest to opisane: "W misie miksera umieścić ser, dołożyć do niego 1 i 1/2 puszki masy krówkowej, mąkę i zmiksować na gładką masę. Ciągle miksując dodać cukier. Następnie wbijać jajko po jajku, każde wkręcając do masy przez około 20 sekund, by dobrze się wchłonęło, dopiero dodać kolejne."
Pozdrawiam ciepło!
Anonimowy
21 kwietnia, 2017 @ 1:34 pm
A gdzie dodajemy mąkę ziemniaczaną?
Katarzyna Rzepecka
21 kwietnia, 2017 @ 10:40 pm
Do sera. Tutaj jest to opisane: "W misie miksera umieścić ser, dołożyć do niego 1 i 1/2 puszki masy krówkowej, mąkę i zmiksować na gładką masę. Ciągle miksując dodać cukier. Następnie wbijać jajko po jajku, każde wkręcając do masy przez około 20 sekund, by dobrze się wchłonęło, dopiero dodać kolejne."
Pozdrawiam ciepło!
Gosia
17 kwietnia, 2018 @ 12:05 pm
Uwielbiam kajmak przełamany solą, na pewno spróbuję:)
Katarzyna Rzepecka
17 kwietnia, 2018 @ 10:05 am
Polecam ☺ i dziękuję za odwiedziny!
Gosia
25 kwietnia, 2017 @ 9:45 pm
Uwielbiam kajmak przełamany solą, na pewno spróbuję:)
Katarzyna Rzepecka
25 kwietnia, 2017 @ 9:48 pm
Polecam ☺ i dziękuję za odwiedziny!
Polski Koszyk
17 kwietnia, 2018 @ 10:04 am
Sernik prezentuje się obłędnie! Absolutnie gładki. Koniecznie muszę przygotować ten deser dla swoich bliskich. Będą zachwyceni uwielbiamy serniki 🙂
Polski Koszyk
26 kwietnia, 2017 @ 9:49 am
Sernik prezentuje się obłędnie! Absolutnie gładki. Koniecznie muszę przygotować ten deser dla swoich bliskich. Będą zachwyceni uwielbiamy serniki 🙂