Skip to content

Pączki łyżką kładzione.

KR-tlo
Print Friendly, PDF & Email
Jeżeli chodzi o pączki, to z sentymentem wspominam zwłaszcza te kładzione łyżką bezpośrednio na tłuszcz. Moja babcia potrafiła w okresie Tłustego Czwartku piec je codziennie, zaczynając już kilka dni przed a kończąc przed Środą Popielcową, lub dopóki każdy z nas nie miał ich dość 🙂 Może i nie są idealnie równiutkie, za to bardzo proste w wykonaniu i szczególnie powinny ucieszyć osoby, które z wielu powodów nie mają czasu na formowanie słodkich bułeczek i oczekiwania, aż podrosną. Najlepsze jeszcze ciepłe 🙂

Jeżeli ciasto zostawimy na noc w lodówce, to w kolejnym dniu ciasto na pączki łyżką kładzione pozwoli się ładnie odrywać i bezpośrednio przed włożeniem na tłuszcz formować dłońmi na małe kuleczki (zimne ciasto nie klei się tak bardzo).

Pączki łyżką kładzione


Pączki łyżką kładzione – Składniki:
 
na ciasto:
  • 1 kg mąki pszennej
  • 10 dag świeżych drożdży
  • 5 łyżek cukru
  • 4 jajka
  • 100 g masła
  • 1,5 szklanki mleka
  • 50 ml spirytusu lub wódki
Dodatkowo:
  • tłuszcz do smażenia – 1 l oleju
  • cukier puder do posypania
Pączki łyżką kładzione – Wykonanie:
 
Na dnie miski rozkruszyć drożdże, posypać łyżką cukru oraz łyżką mąki, zamieszać i pozostawić aż zaczną pracować (około 10 minut).
Jajka roztrzepać. Masło rozpuścić w rondelku, dolać do niego mleko. Teraz wszystkie składniki na ciasto umieścić razem z rozczynem w dużej misce i wyrabiać kilka minut, na jednolitą masę. Posypać wierzch mąką, nakryć ściereczką i  zostawić na godzinę do wyrośnięcia.
W rondlu z grubym dnem rozgrzać tłuszcz. Wkładać po kilka pączusi na pomocą łyżki i smażyć na ładny, brązowawy kolor (z obu stron).

 

Rada dla początkujących:
Gotowość tłuszczu można sprawdzić następująco: wrzuć na tłuszcz mały kawałek chleba, powinien wypłynąć na wierzch i zrumienić się w ciągu 45-50 sekund. Trzeba jednak pamiętać ze temperatura tłuszczu obniża się kiedy wrzucamy na niego świeżą partię tłuszczu, temperaturę trzeba kontrolować.
Jeżeli posiadasz frytkownicę – rozgrzej tłuszcz do 170 stopni i w niej smaż, jest to bardzo wygodna forma.
Smażyć bez przykrycia.

 

1 Comment

  1. weronika
    7 lutego, 2019 @ 7:23 pm

    Wspaniały pomysł na Tłusty Czwartek

    Reply

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *