Skip to content

Maślane faworki z piekarnika.

KR-tlo
Print Friendly, PDF & Email
Tłusty Czwartek zbliża się wielkimi krokami. W tym roku także coś na blogu musi się znaleźć na tę okazję i na pierwszy rzut idą faworki 🙂 Z racji tego, że faworki smażone w głębokim tłuszczu w moim odczuciu są niewydajne i ciężkie, postanowiłam skłonić się w kierunku ciasta pieczonego. I tu niespodzianka, bo z tego ciasta można przygotować naprawdę wiele różności – tartę, rogaliki, róże karnawałowe z piekarnika, może paszteciki? 
Jakie wychodzą takie faworki? Są kruche, chrupiące jak smażone faworki i mają niesamowicie maślany smak (lepszy niż posmak oleju).

Składniki:
  • 3 szklanki mąki pszennej
  • 250 ml jogurtu naturalnego
  • 200 g masła
  • cukier puder do posypania
Wykonanie:
Wszystkie składniki, tj. mąka, jogurt, masło – wkładamy do metalowej miseczki i zagniatamy na gładką masę, przez kilka minut. Zawijamy w folię i wkładamy na godzinę do lodówki. 
Schłodzone ciasto wałkujemy na grubość kilku milimetrów – pamiętajmy, że ciasto praktycznie nie podrasta, więc nie możemy zrobić bardzo cieniutkiego placka. Następnie przecinamy je na paseczki około 10×3 cm, nacinamy środek i przekładamy jeden koniec przez powstały otwór.
Pieczemy w nagrzanym piekarniku, na papierze do pieczenia, przez 15 minut (aż się zarumienią na ładny złoty kolor).
Gotowe posypujemy cukrem pudrem, 
Smacznego!
Pozdrawiam, 
Kasia
I przypominam, by zaglądać na Instagram oraz Facebook.
Więcej przepisów na Tłusty Czwartek znajdziecie tutaj.

  

10 komentarzy

  1. Anonimowy
    17 kwietnia, 2018 @ 9:58 am

    Dziękuję za przepis ; ) bardzo fajny pomysł na lżejszą wersję faworków. Zamieniłam zwykłą mąkę na mąkę orkiszową, bo taką akurat miałam pod ręką. Zdrowe, bez cukru i jak dla mnie pyszne.

    Reply

    • Katarzyna Rzepecka
      17 kwietnia, 2018 @ 10:08 am

      Dziękuję za opinię. Cieszę się, że przepis przypadł do gustu 🙂

      Reply

  2. Anonimowy
    9 lutego, 2017 @ 2:28 pm

    Dziękuję za przepis ; ) bardzo fajny pomysł na lżejszą wersję faworków. Zamieniłam zwykłą mąkę na mąkę orkiszową, bo taką akurat miałam pod ręką. Zdrowe, bez cukru i jak dla mnie pyszne.

    Reply

    • Katarzyna Rzepecka
      9 lutego, 2017 @ 6:02 pm

      Dziękuję za opinię. Cieszę się, że przepis przypadł do gustu 🙂

      Reply

  3. dietykieta
    17 kwietnia, 2018 @ 9:58 am

    ooo tak 🙂 faworki to jest to ! tylko jak tu nie łamać diety… 😀 chyba się nie da 😀

    Reply

    • Katarzyna Rzepecka
      17 kwietnia, 2018 @ 9:58 am

      Te pieczone, nie tylko faworki Ale i pączki to zawsze mniejsze zło. Chociaż… jeden pączek w tlusty czwartek na podtrzymanie tradycji zawsze zostaje wybaczony 🙂

      Reply

  4. dietykieta
    20 lutego, 2017 @ 11:35 am

    ooo tak 🙂 faworki to jest to ! tylko jak tu nie łamać diety… 😀 chyba się nie da 😀

    Reply

    • Katarzyna Rzepecka
      20 lutego, 2017 @ 1:59 pm

      Te pieczone, nie tylko faworki Ale i pączki to zawsze mniejsze zło. Chociaż… jeden pączek w tlusty czwartek na podtrzymanie tradycji zawsze zostaje wybaczony 🙂

      Reply

  5. Anonimowy
    20 lutego, 2017 @ 1:14 pm

    W jakiej temperaturze piekłaś te faworki?

    Reply

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.Wymagane pola są oznaczone *