Babka marchewkowa w bardzo wilgotnym wydaniu z dodatkiem skórki pomarańczowej, to fenomenalne ciasto, które jest bardzo łatwe w wykonaniu a cieszy podniebienie jak najlepszej jakości wypiek z ulubionej cukierni. Dodatek słodkiego lukru jest tutaj niczym wisienka na torcie a całość podana z filiżanką ulubionej kawy jest bardzo smacznym zwieńczeniem ciężkiego tygodnia. Polecam nie tylko do niedzielnej kawy 🙂 Może na Dzień Babci albo Dziadka?
Składniki na keksówkę 40 cm:
- 5 jaj
- 1 szklanka oleju
- olejek pomarańczowy – łyżeczka
- 2 szklanki drobnego cukru
- 1 szklanka marchweki starej na małych oczkach
- 1 szklanka marchewki startej na grubych oczkach
- 2 łyżeczki cynamonu
- pół łyżeczki proszku do pieczenia i płaska łyżeczka sody oczyszczonej
- skórka otarta z jednej pomarańczy
- 2 szklanki mąki pszennej typ 500
- 3/4 szklanki cukru pudru i dwie łyżki gorącej wody na lukier
Wykonanie:
Jaja roztrzepać i zmiksować z cukrem. Stale miksując dodawać: cynamon, sodkę, proszek, stopniowo olej i olejek. Następnie łyżka po łyżce wkręcić makę, a na samym końcu za pomoca już łyżki a nie miksera, wmieszać marchew oraz skórkę pomarańczową.
Ciasto wlać do natłuszczonej olejem foremki i wstawić na 55 minut do nagrzanego piekarnika. Pieczemy w temperaturze 180 stopni, a wyjmujemy kiedy ciasto zacznie odchodzić od brzegów i ładnie sie zarumieni (do suchego patyczka).
Lukier:
Do cukru pudru dodać wodę i przez 2-3 minuty ucierać, aż masa całkowicie sie połączy. Polać lukrem przestygniętą babkę. Uchylić drzwiczki i pozwolić babce stygnąć 🙂
Smacznego i pozdrawiam!
Katarzyna
Aguś kulinarnie
17 kwietnia, 2018 @ 10:06 am
Jeśli smakuje tak,jak wygląda,to mnie nią kupiłaś:)))
Katarzyna Rzepecka
17 kwietnia, 2018 @ 10:08 am
Polecam 🙂 bardzo szybko się robi 🙂
Aguś kulinarnie
10 stycznia, 2017 @ 11:19 pm
Jeśli smakuje tak,jak wygląda,to mnie nią kupiłaś:)))
Katarzyna Rzepecka
10 stycznia, 2017 @ 11:29 pm
Polecam 🙂 bardzo szybko się robi 🙂
Anonimowy
17 kwietnia, 2018 @ 10:06 am
Ja do ciasta marchewkowego daję mąkę pełnoziarnistą jest pysznego a zawsze ciut zdrowsze. Mąż nie rozróżniał smaku. Myślisz, że do tej babki też by można dodać? Pozdrawiam.
Katarzyna Rzepecka
17 kwietnia, 2018 @ 10:06 am
Tak, powinno bez problemu wyjść. Tylko zastanawiam się nad gestoscia ciasta, czy nie potrzeba dac ciut więcej mąki. Ciasto musi być o konsystencji ciut gestszej niż naleśnikowe więc prawdopodobnie będzie trzeba dac łyżkę lub dwie łyżki mąki więcej. 🙂
Anonimowy
11 stycznia, 2017 @ 3:51 pm
Ja do ciasta marchewkowego daję mąkę pełnoziarnistą jest pysznego a zawsze ciut zdrowsze. Mąż nie rozróżniał smaku. Myślisz, że do tej babki też by można dodać? Pozdrawiam.
Katarzyna Rzepecka
11 stycznia, 2017 @ 4:18 pm
Tak, powinno bez problemu wyjść. Tylko zastanawiam się nad gestoscia ciasta, czy nie potrzeba dac ciut więcej mąki. Ciasto musi być o konsystencji ciut gestszej niż naleśnikowe więc prawdopodobnie będzie trzeba dac łyżkę lub dwie łyżki mąki więcej. 🙂