Skip to content

Babka marchewkowa z pomara?cz?.

KR-tlo
Print Friendly, PDF & Email
Babka marchewkowa w bardzo wilgotnym wydaniu z dodatkiem sk?rki pomara?czowej, to fenomenalne ciasto, kt?re jest bardzo ?atwe w wykonaniu a cieszy podniebienie jak najlepszej jako?ci wypiek z ulubionej cukierni. Dodatek s?odkiego lukru jest tutaj niczym wisienka na torcie a ca?o?? podana z fili?ank? ulubionej kawy jest bardzo smacznym zwie?czeniem ci??kiego tygodnia. Polecam nie tylko do niedzielnej kawy 🙂 Mo?e na Dzie? Babci albo Dziadka? 

 Sk?adniki na keks?wk? 40 cm:

  • 5 jaj
  • 1 szklanka oleju
  • olejek pomara?czowy – ?y?eczka
  • 2 szklanki drobnego cukru
  • 1 szklanka marchweki starej na ma?ych oczkach
  • 1 szklanka marchewki startej na grubych oczkach
  • 2 ?y?eczki cynamonu
  • p?? ?y?eczki proszku do pieczenia i p?aska ?y?eczka sody oczyszczonej
  • sk?rka otarta z jednej pomara?czy
  • 2 szklanki m?ki pszennej typ 500
  • 3/4 szklanki cukru pudru i dwie ?y?ki gor?cej wody na lukier
Wykonanie:
Jaja roztrzepa? i zmiksowa? z cukrem. Stale miksuj?c dodawa?: cynamon, sodk?, proszek, stopniowo olej i olejek. Nast?pnie ?y?ka po ?y?ce wkr?ci? mak?, a na samym ko?cu za pomoca ju? ?y?ki a nie miksera, wmiesza? marchew oraz sk?rk? pomara?czow?.
Ciasto wla? do nat?uszczonej olejem foremki i wstawi? na 55 minut do nagrzanego piekarnika. Pieczemy w temperaturze 180 stopni, a wyjmujemy kiedy ciasto zacznie odchodzi? od brzeg?w i ?adnie sie zarumieni (do suchego patyczka).
Lukier:
Do cukru pudru doda? wod? i przez 2-3 minuty uciera?, a? masa ca?kowicie sie po??czy. Pola? lukrem przestygni?t? babk?. Uchyli? drzwiczki i pozwoli? babce stygn?? 🙂
Zach?cam do zajrzenia na blogowy Instagram oraz facebook.
Smacznego i pozdrawiam!

Katarzyna

8 komentarzy

  1. Aguś kulinarnie
    17 kwietnia, 2018 @ 10:06 am

    Jeśli smakuje tak,jak wygląda,to mnie nią kupiłaś:)))

    Reply

  2. Agu? kulinarnie
    10 stycznia, 2017 @ 11:19 pm

    Je?li smakuje tak,jak wygl?da,to mnie ni? kupi?a?:)))

    Reply

  3. Anonimowy
    17 kwietnia, 2018 @ 10:06 am

    Ja do ciasta marchewkowego daję mąkę pełnoziarnistą jest pysznego a zawsze ciut zdrowsze. Mąż nie rozróżniał smaku. Myślisz, że do tej babki też by można dodać? Pozdrawiam.

    Reply

    • Katarzyna Rzepecka
      17 kwietnia, 2018 @ 10:06 am

      Tak, powinno bez problemu wyjść. Tylko zastanawiam się nad gestoscia ciasta, czy nie potrzeba dac ciut więcej mąki. Ciasto musi być o konsystencji ciut gestszej niż naleśnikowe więc prawdopodobnie będzie trzeba dac łyżkę lub dwie łyżki mąki więcej. 🙂

      Reply

  4. Anonimowy
    11 stycznia, 2017 @ 3:51 pm

    Ja do ciasta marchewkowego daj? m?k? pe?noziarnist? jest pysznego a zawsze ciut zdrowsze. M?? nie rozr??nia? smaku. My?lisz, ?e do tej babki te? by mo?na doda?? Pozdrawiam.

    Reply

    • Katarzyna Rzepecka
      11 stycznia, 2017 @ 4:18 pm

      Tak, powinno bez problemu wyj??. Tylko zastanawiam si? nad gestoscia ciasta, czy nie potrzeba dac ciut wi?cej m?ki. Ciasto musi by? o konsystencji ciut gestszej ni? nale?nikowe wi?c prawdopodobnie b?dzie trzeba dac ?y?k? lub dwie ?y?ki m?ki wi?cej. 🙂

      Reply

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *