Skip to content

Babka marchewkowa z pomarańczą.

KR-tlo
Print Friendly, PDF & Email
Babka marchewkowa w bardzo wilgotnym wydaniu z dodatkiem skórki pomarańczowej, to fenomenalne ciasto, które jest bardzo łatwe w wykonaniu a cieszy podniebienie jak najlepszej jakości wypiek z ulubionej cukierni. Dodatek słodkiego lukru jest tutaj niczym wisienka na torcie a całość podana z filiżanką ulubionej kawy jest bardzo smacznym zwieńczeniem ciężkiego tygodnia. Polecam nie tylko do niedzielnej kawy 🙂 Może na Dzień Babci albo Dziadka? 

 Składniki na keksówkę 40 cm:

  • 5 jaj
  • 1 szklanka oleju
  • olejek pomarańczowy – łyżeczka
  • 2 szklanki drobnego cukru
  • 1 szklanka marchweki starej na małych oczkach
  • 1 szklanka marchewki startej na grubych oczkach
  • 2 łyżeczki cynamonu
  • pół łyżeczki proszku do pieczenia i płaska łyżeczka sody oczyszczonej
  • skórka otarta z jednej pomarańczy
  • 2 szklanki mąki pszennej typ 500
  • 3/4 szklanki cukru pudru i dwie łyżki gorącej wody na lukier
Wykonanie:
Jaja roztrzepać i zmiksować z cukrem. Stale miksując dodawać: cynamon, sodkę, proszek, stopniowo olej i olejek. Następnie łyżka po łyżce wkręcić makę, a na samym końcu za pomoca już łyżki a nie miksera, wmieszać marchew oraz skórkę pomarańczową.
Ciasto wlać do natłuszczonej olejem foremki i wstawić na 55 minut do nagrzanego piekarnika. Pieczemy w temperaturze 180 stopni, a wyjmujemy kiedy ciasto zacznie odchodzić od brzegów i ładnie sie zarumieni (do suchego patyczka).
Lukier:
Do cukru pudru dodać wodę i przez 2-3 minuty ucierać, aż masa całkowicie sie połączy. Polać lukrem przestygniętą babkę. Uchylić drzwiczki i pozwolić babce stygnąć 🙂
Zachęcam do zajrzenia na blogowy Instagram oraz facebook.
Smacznego i pozdrawiam!

Katarzyna

8 komentarzy

  1. Aguś kulinarnie
    17 kwietnia, 2018 @ 10:06 am

    Jeśli smakuje tak,jak wygląda,to mnie nią kupiłaś:)))

    Reply

  2. Aguś kulinarnie
    10 stycznia, 2017 @ 11:19 pm

    Jeśli smakuje tak,jak wygląda,to mnie nią kupiłaś:)))

    Reply

  3. Anonimowy
    17 kwietnia, 2018 @ 10:06 am

    Ja do ciasta marchewkowego daję mąkę pełnoziarnistą jest pysznego a zawsze ciut zdrowsze. Mąż nie rozróżniał smaku. Myślisz, że do tej babki też by można dodać? Pozdrawiam.

    Reply

    • Katarzyna Rzepecka
      17 kwietnia, 2018 @ 10:06 am

      Tak, powinno bez problemu wyjść. Tylko zastanawiam się nad gestoscia ciasta, czy nie potrzeba dac ciut więcej mąki. Ciasto musi być o konsystencji ciut gestszej niż naleśnikowe więc prawdopodobnie będzie trzeba dac łyżkę lub dwie łyżki mąki więcej. 🙂

      Reply

  4. Anonimowy
    11 stycznia, 2017 @ 3:51 pm

    Ja do ciasta marchewkowego daję mąkę pełnoziarnistą jest pysznego a zawsze ciut zdrowsze. Mąż nie rozróżniał smaku. Myślisz, że do tej babki też by można dodać? Pozdrawiam.

    Reply

    • Katarzyna Rzepecka
      11 stycznia, 2017 @ 4:18 pm

      Tak, powinno bez problemu wyjść. Tylko zastanawiam się nad gestoscia ciasta, czy nie potrzeba dac ciut więcej mąki. Ciasto musi być o konsystencji ciut gestszej niż naleśnikowe więc prawdopodobnie będzie trzeba dac łyżkę lub dwie łyżki mąki więcej. 🙂

      Reply

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *