Skip to content

Piernik z Inką.

KR-tlo
Print Friendly, PDF & Email
Piernik z Inką. Maksymalnie intensywne i maksymalnie wilgotne ciasto z przyprawami korzennymi i nutką smaku kawy zbożowej – idealnie pasuje do kubka naszej ulubionej kawy a nawet herbaty. Przełożony dżemem z leśnych owoców i podkreślony ganache czekoladowym wprost rozpływa się w ustach. Fenomenalny piernik, który nie musi dojrzewać i który pobije na głowę wiele innych świątecznych wypieków. Takiego wypieku nie dostaniecie w żadnej piekarni, gorąco polecam! 🙂
 

Piernik z Inką

Składniki (foremka o wymiarach 14 x 24 cm):
  • 125 g masła
  • 1 szklanka cukru pudru
  • 2 łyżki miodu
  • 2 łyżki dżemu z leśnych owoców
  • opakowanie naturalnej przyprawy do piernika – 20 g
  • 2 łyżeczki sody oczyszczonej
  • 2 łyżki Inki Klasycznej
  • 230 ml mleka
  • 2 jaja
  • 300 g mąki pszennej
polewa:
  • 70 ml śmietany kremówki 30%
  • 100 g dobrej mlecznej czekolady
  • płaska łyżka Inki Klasycznej
  • orzechy, migdały, skórka pomarańczowa do ozdobienia wierzchu
Do przełożenia – 200 g dżemu z leśnych owoców.
 
 
Wykonanie:
Masło wraz z cukrem umieścić w rondlu i podgrzewać aż do rozpuszczenia. Następnie dodać miód, powidła oraz przyprawę do piernika i podgrzać chwilę, stale mieszając, by wszystkie składniki się połączyły. Odstawić do przestygnięcia.
Jajka roztrzepać.
Do masy dodać: sodę, kawę, mleko oraz roztrzepana jaja. Zmiksować i na końcu dodać stopniowo (łyżka po łyżce) mąkę.
Ciasto wlać do posmarowanej masłem i omączonej foremki i wstawić do nagrzanego piekarnika. Pieczemy w temperaturze 170 stopni przez 55 minut (lub do suchego patyczka).
Kiedy ciasto przestygnie dzielimy je na 3 części i przekładamy dżemem.
W garnuszku umieścić śmietanę kremówkę, połamaną czekoladę oraz płaską łyżkę Inki. Podgrzewać do rozpuszczenia i jeszcze ciepłą polewę wylać na ciasto. Udekorować migdałami, skórką pomarańczową i orzechami.
Smacznego!
Pozdrawiam ciepło,
Kasia 🙂

 

2 komentarze

  1. Katarzyna Rzepecka
    17 kwietnia, 2018 @ 10:07 am

    Reply

  2. Katarzyna Rzepecka
    7 grudnia, 2017 @ 8:22 am

    Reply

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.