Dzie? Mamy to szczeg?lna okazja, by upiec co? specjalnego. To ten dzie? w kalendarzu, kt?ry zaznaczamy na czerwono i staramy si? sprawi? odrobin? przyjemno?ci swoim Mamom, czy Te?ciowym. Bo o bliskich warto pami?ta?, a nawet trzeba! Najlepszym sposobem, by otrzyma? u?miech w ten szczeg?lny dzie? od Mamy, s? domowe wypieki wykonane w?asnor?cznie, albo z pomoc? dzieci. Ja uwa?am, ?e takie ciasto zawsze cieszy, bo to prawdziwy gest od serca. Mo?na kupi? co? gotowego, ale nic nie zadowala podniebie? jak kawa?ek dobrze wypieczonego, wilgotnego i aromatycznego ciasta z r?ki c?rki czy syna. Polecam na t? okazj? ciasto szczeg?lnie marchewkowo-zbo?owe, podkre?lone polew? z bia?ej czekolady i podane z fili?aneczk? przepysznej Inki wzbogaconej o magnez. Moja mama i mama mojego m??a, obie nie pij? czarnej kawy, tylko ?agodne zbo??wki, najlepiej wzbogacone w sk?adniki poprawiaj?ce og?lne samopoczucie np. w?a?nie magnez. Ca?o?? jest skomponowana tak, by zadowoli?a nawet najbardziej wymagaj?ce podniebienie :-)
Polecam!
Sk?adniki na foremk? 20 x 20 lub keks?wk? 40 cm.
ciasto:
- 5 jaj
- 1 szklanka oleju
- 2 szklanki drobnego cukru
- 2 szklanki drobno startej marchewki
- 2 ?y?eczki cynamonu
- p?? ?y?eczki proszku do pieczenia
- p?aska ?y?eczka sody oczyszczonej
- ?y?ka sto?owa Inki z magnezem
- 1,5 szklanki m?ki pe?noziarnistej
- p?? szklanki mielonych p?atk?w owsianych
polewa:
- 100 g bia?ej czekolady
- 100 ml ?mietany 30 %
Rozpuszczamy w k?pieli wodnej.
Wykonanie:
Do misy miksera wbi? jajka (ca?e, z ???tkami) i roztrzepa? na jednolit? mas?. Doda? cukier, wkr?ci? go, by si? rozpu?ci?. Nie przerywaj?c miksowania dodajemy kolejno – proszek do pieczenia, sod?, Ink?, cynamon, olej wlewamy cienkim strumieniem. Nast?pnie ?y?ka po ?y?ce wkr?camy m?ki. Na samym ko?cu ju? za pomoc? ?y?ki, a nie miksera, wkr?camy marchew, by po??czy?a si? z ciastem.
Tak przygotowane ciasto wlewamy do nat?uszczonej olejem foremki i wstawiamy do nagrzanego piekarnika. Pieczemy 55 minut w 180 stopniach do suchego patyczka.
Gdy ciasto przestygnie, polewamy je polew? z bia?ej czekolady i podajemy z fili?ank? przepysznej Inki.
Smacznego.
?ycz? wszystkiego dobrego ka?dej Mamie w Dniu jej ?wi?ta 🙂
17 kwietnia, 2018 @ 10:02 am
Uwielbiam marchewkowe:)
17 kwietnia, 2018 @ 12:03 pm
Ja też 🙂 to zaskakujace jak fenomenalne to cicho jest. Pozdrawiam!
24 maja, 2017 @ 12:27 pm
Uwielbiam marchewkowe:)
24 maja, 2017 @ 2:01 pm
Ja te? 🙂 to zaskakujace jak fenomenalne to cicho jest. Pozdrawiam!
17 kwietnia, 2018 @ 10:02 am
Mega apetycznie wygląda 😀
Robiłam kiedyś inne marchewkowe z Twojego przepisu i było bardzo dobre!
17 kwietnia, 2018 @ 12:03 pm
Bardzo się cieszę, że przepis przypadł do gustu 🙂
29 maja, 2017 @ 5:18 pm
Mega apetycznie wygl?da 😀
Robi?am kiedy? inne marchewkowe z Twojego przepisu i by?o bardzo dobre!
30 maja, 2017 @ 9:09 am
Bardzo si? ciesz?, ?e przepis przypad? do gustu 🙂