Skip to content

Ciasto marchewkowo-zbo?owe z polew? czekoladow? oraz Ink?.

KR-tlo
Print Friendly, PDF & Email
Dzie? Mamy to szczeg?lna okazja, by upiec co? specjalnego. To ten dzie? w kalendarzu, kt?ry zaznaczamy na czerwono i staramy si? sprawi? odrobin? przyjemno?ci swoim Mamom, czy Te?ciowym. Bo o bliskich warto pami?ta?, a nawet trzeba! Najlepszym sposobem, by otrzyma? u?miech w ten szczeg?lny dzie? od Mamy, s? domowe wypieki wykonane w?asnor?cznie, albo z pomoc? dzieci. Ja uwa?am, ?e takie ciasto zawsze cieszy, bo to prawdziwy gest od serca. Mo?na kupi? co? gotowego, ale nic nie zadowala podniebie? jak kawa?ek dobrze wypieczonego, wilgotnego i aromatycznego ciasta z r?ki c?rki czy syna. Polecam na t? okazj? ciasto szczeg?lnie marchewkowo-zbo?owe, podkre?lone polew? z bia?ej czekolady i podane z fili?aneczk? przepysznej Inki wzbogaconej o magnez. Moja mama i mama mojego m??a, obie nie pij? czarnej kawy, tylko ?agodne zbo??wki, najlepiej wzbogacone w sk?adniki poprawiaj?ce og?lne samopoczucie np. w?a?nie magnez. Ca?o?? jest skomponowana tak, by zadowoli?a nawet najbardziej wymagaj?ce podniebienie :-)


Polecam!

 
Sk?adniki na foremk? 20 x 20 lub keks?wk? 40 cm.
ciasto:
  • 5 jaj
  • 1 szklanka oleju
  • 2 szklanki drobnego cukru
  • 2 szklanki drobno startej marchewki
  • 2 ?y?eczki cynamonu
  • p?? ?y?eczki proszku do pieczenia
  • p?aska ?y?eczka sody oczyszczonej
  • ?y?ka sto?owa Inki z magnezem
  • 1,5 szklanki m?ki pe?noziarnistej
  • p?? szklanki mielonych p?atk?w owsianych
polewa:
  • 100 g bia?ej czekolady
  • 100 ml ?mietany 30 %
Rozpuszczamy w k?pieli wodnej.
Wykonanie:
Do misy miksera wbi? jajka (ca?e, z ???tkami) i roztrzepa? na jednolit? mas?. Doda? cukier, wkr?ci? go, by si? rozpu?ci?. Nie przerywaj?c miksowania dodajemy kolejno – proszek do pieczenia, sod?, Ink?, cynamon, olej wlewamy cienkim strumieniem. Nast?pnie ?y?ka po ?y?ce wkr?camy m?ki. Na samym ko?cu ju? za pomoc? ?y?ki, a nie miksera, wkr?camy marchew, by po??czy?a si? z ciastem.
Tak przygotowane ciasto wlewamy do nat?uszczonej olejem foremki i wstawiamy do nagrzanego piekarnika. Pieczemy 55 minut w 180 stopniach do suchego patyczka.
Gdy ciasto przestygnie, polewamy je polew? z bia?ej czekolady i podajemy z fili?ank? przepysznej Inki.
Smacznego.
?ycz? wszystkiego dobrego ka?dej Mamie w Dniu jej ?wi?ta 🙂

 

 

 

8 komentarzy

  1. Olga Pi
    17 kwietnia, 2018 @ 10:02 am

    Uwielbiam marchewkowe:)

    Reply

    • Katarzyna Rzepecka
      17 kwietnia, 2018 @ 12:03 pm

      Ja też 🙂 to zaskakujace jak fenomenalne to cicho jest. Pozdrawiam!

      Reply

  2. Olga Pi
    24 maja, 2017 @ 12:27 pm

    Uwielbiam marchewkowe:)

    Reply

    • Katarzyna Rzepecka
      24 maja, 2017 @ 2:01 pm

      Ja te? 🙂 to zaskakujace jak fenomenalne to cicho jest. Pozdrawiam!

      Reply

  3. Anna Maciejewska
    17 kwietnia, 2018 @ 10:02 am

    Mega apetycznie wygląda 😀
    Robiłam kiedyś inne marchewkowe z Twojego przepisu i było bardzo dobre!

    Reply

    • Katarzyna Rzepecka
      17 kwietnia, 2018 @ 12:03 pm

      Bardzo się cieszę, że przepis przypadł do gustu 🙂

      Reply

  4. Anna Maciejewska
    29 maja, 2017 @ 5:18 pm

    Mega apetycznie wygl?da 😀
    Robi?am kiedy? inne marchewkowe z Twojego przepisu i by?o bardzo dobre!

    Reply

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *