Koktajl z pokrzywami
Do jedzenia pewnych rzeczy trzeba dorosnąć i się przekonać. Pokrzywa – niby parzący chwast, który staram się zawsze usunąć z ogródka, by nie poparzył dzieci, a pokochany przeze mnie w tym roku za właściwości i fenomenalny skład. No i co tu dużo pisać. Pokrzywa jest po prostu smaczna 🙂 Świeża ma delikatny, ziołowy posmak, przez co nadaje się jako dodatek do koktajli. Nie przekłamuje smaku innych składników, nawet jeżeli dodamy jej całkiem sporo. Smakuje podobnie, jak pachnie 🙂
Kiedy mówię znajomym, że dodaję pokrzywę do smoothie, przewracają oczami, jakby co najmniej usłyszeli, że przeszłam na muzułmanizm. Uwielbiam patrzeć na te reakcje 🙂 Ale tak poważnie, to właśnie koleżanka mi powiedziała, że lekarz zalecił jej koktajle pokrzywowe na anemię i, że w ciągu kilku tygodni kuracji hemoglobina podskoczyła jej aż za bardzo.
Bo pokrzywa nie jest trująca, a wręcz jest bardzo zdrowa. Oprócz tego, że leczy anemię, zawiera ogrom witamin, makro i mikroelementów takich jak magnez, fosfor, wapń. jod, krzem, sód, żelazo, potas, siarkę. Jej regularne spożywanie pomaga usunąć z organizmu toksyny, nadmiar wody, wspomaga pracę jelit i metabolizm. W zasadzie pokrzywa ma bardzo duży wpływ na funkcjonowanie nie tylko gospodarki wodnej i trawiennej, ale i na narządy wewnętrzne, poprawiając funkcjonowanie całego organizmu.
Tyle się mówi o superfood – natomiast pokrzywy się nie docenia, a ta w rankingach zostawia wiele najzdrowszych produktów daleko za sobą.
Czy pokrzywa parzy? Po zmieleniu nie ma prawa zrobić nam krzywdy. Zrywamy z pomocą rękawic i wybieramy najlepiej młode pędy, do trzeciego rzędu listków, bo to właśnie na czubku jest zgromadzone najwięcej dobroci.
Warto się przekonać 🙂
Cudowne pokrzywy. Koktajl z borówek amerykańskich i pokrzyw.
Koktajl z pokrzywami.
Składniki na 500 ml koktajlu:
- 3/4 szklanki borówek amerykańskich
- 10 czubków młodych pokrzyw
- 2 łyżki białego sera
- jogurt naturalny 250 ml
- naturalna maślanka 150 ml
- kilka ziarenek z laski wanilii
- cukier/substancja słodząca wg uznania
Wykonanie:
Borówki i pokrzywy myjemy. Wszystkie składniki umieszczamy w misie blendera i miksujemy na gładką masę.
Dosładzamy, jeżeli jest taka konieczność.
Spożyć po przygotowaniu.
Smacznego! 😉
Agata
17 kwietnia, 2018 @ 9:59 am
Super to wygląda. Taki koktajl z wielką chęcią bym się napiła!
Katarzyna Rzepecka
17 kwietnia, 2018 @ 10:01 am
Dziękuję Agato i polecam ☺
Agata
28 lipca, 2017 @ 1:42 pm
Super to wygląda. Taki koktajl z wielką chęcią bym się napiła!
Katarzyna Rzepecka
28 lipca, 2017 @ 6:42 pm
Dziękuję Agato i polecam ☺
Ada Jarecka
17 kwietnia, 2018 @ 9:59 am
Borówki – zawsze jestem na tak. 🙂 A pewnie z miętą smakuje jeszcze lepiej, bo orzeźwiająco.
Katarzyna Rzepecka
17 kwietnia, 2018 @ 10:01 am
Z pewnością będzie smacznie i w takim połączeniu ☺
Ada Jarecka
2 sierpnia, 2017 @ 8:50 am
Borówki – zawsze jestem na tak. 🙂 A pewnie z miętą smakuje jeszcze lepiej, bo orzeźwiająco.
Katarzyna Rzepecka
2 sierpnia, 2017 @ 9:03 am
Z pewnością będzie smacznie i w takim połączeniu ☺