Skip to content

Cudowne pokrzywy. Koktajl z borówek amerykańskich i pokrzyw.

KR-tlo
Print Friendly, PDF & Email
Koktajl z pokrzywami
Do jedzenia pewnych rzeczy trzeba dorosnąć i się przekonać. Pokrzywa – niby parzący chwast, który staram się zawsze usunąć z ogródka, by nie poparzył dzieci, a pokochany przeze mnie w tym roku za właściwości i fenomenalny skład. No i co tu dużo pisać. Pokrzywa jest po prostu smaczna 🙂 Świeża ma delikatny, ziołowy posmak, przez co nadaje się jako dodatek do koktajli. Nie przekłamuje smaku innych składników, nawet jeżeli dodamy jej całkiem sporo. Smakuje podobnie, jak pachnie 🙂
Kiedy mówię znajomym, że dodaję pokrzywę do smoothie, przewracają oczami, jakby co najmniej usłyszeli, że przeszłam na muzułmanizm. Uwielbiam patrzeć na te reakcje 🙂 Ale tak poważnie, to właśnie koleżanka mi powiedziała, że lekarz zalecił jej koktajle pokrzywowe na anemię i, że w ciągu kilku tygodni kuracji hemoglobina podskoczyła jej aż za bardzo.
Bo pokrzywa nie jest trująca, a wręcz jest bardzo zdrowa. Oprócz tego, że leczy anemię, zawiera ogrom witamin, makro i mikroelementów takich jak magnez, fosfor, wapń. jod, krzem, sód, żelazo, potas, siarkę. Jej regularne spożywanie pomaga usunąć z organizmu toksyny, nadmiar wody, wspomaga pracę jelit i metabolizm. W zasadzie pokrzywa ma bardzo duży wpływ na funkcjonowanie nie tylko gospodarki wodnej i trawiennej, ale i na narządy wewnętrzne, poprawiając funkcjonowanie całego organizmu.
Tyle się mówi o superfood – natomiast pokrzywy się nie docenia, a ta w rankingach zostawia wiele najzdrowszych produktów daleko za sobą.
Czy pokrzywa parzy? Po zmieleniu nie ma prawa zrobić nam krzywdy. Zrywamy z pomocą rękawic i wybieramy najlepiej młode pędy, do trzeciego rzędu listków, bo to właśnie na czubku jest zgromadzone najwięcej dobroci.
Warto się przekonać 🙂

Cudowne pokrzywy. Koktajl z borówek amerykańskich i pokrzyw.

Koktajl z pokrzywami.

 
Składniki na 500 ml koktajlu:
  • 3/4 szklanki borówek amerykańskich
  • 10 czubków młodych pokrzyw
  • 2 łyżki białego sera
  • jogurt naturalny 250 ml
  • naturalna maślanka 150 ml
  • kilka ziarenek z laski wanilii
  • cukier/substancja słodząca wg uznania
Wykonanie:
Borówki i pokrzywy myjemy. Wszystkie składniki umieszczamy w misie blendera i miksujemy na gładką masę.
Dosładzamy, jeżeli jest taka konieczność.
Spożyć po przygotowaniu.
Smacznego! 😉

 

koktajl z pokrzywami

 

8 komentarzy

  1. Agata
    17 kwietnia, 2018 @ 9:59 am

    Super to wygląda. Taki koktajl z wielką chęcią bym się napiła!

    Reply

  2. Agata
    28 lipca, 2017 @ 1:42 pm

    Super to wygląda. Taki koktajl z wielką chęcią bym się napiła!

    Reply

  3. Ada Jarecka
    17 kwietnia, 2018 @ 9:59 am

    Borówki – zawsze jestem na tak. 🙂 A pewnie z miętą smakuje jeszcze lepiej, bo orzeźwiająco.

    Reply

  4. Ada Jarecka
    2 sierpnia, 2017 @ 8:50 am

    Borówki – zawsze jestem na tak. 🙂 A pewnie z miętą smakuje jeszcze lepiej, bo orzeźwiająco.

    Reply

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.