Tego lata pijemy dużo koktajli. Najczęściej stawiam na owocowe z racji upodobań dzieci, jednak czasem warto zrobić coś troszkę innego, i to wcale nie gorszego 🙂 a bardzo zdrowego, wręcz bombę witaminową.
Koktajl zdrowia ze zbóż i z zielonych warzyw to sycąca propozycja, która nadaje się nie tylko np. na drugie śniadanie, ale będzie także idealnym napojem po treningu. W środku znajdziemy cukinię lub ogórka, pietruszkę, seler, sałatę, Inkę Klasyczną Bio oraz len – czyli warzywa i zboża, które są bogactwem witamin i minerałów w ilościach ogromnych. Oprócz tego w przepisie znajdziemy banana i sok jabłkowy, które nadają lekkiej słodyczy, ale i dodają porcji węglowodanów. Całość jest intensywna, lekko kawowa, lekko warzywna i z nutką owoców – czyli zrównoważona. Koktajl powinien posmakować szczególnie tym, którzy cenią sobie naturalną słodycz.
Koktajl zdrowia ze zbóż i z zielonych warzyw.
Składniki na 2 porcje:
- łyżeczka Inki Klasycznej Bio
- łyżeczka mielonego lnu
- banan
- 250 ml soku jabłkowego
- 5 cm łodygi selera naciowego
- kilka gałązek natki pietruszki
- liść sałaty
- pół ogórka zielonego lub jeden gruntowy, lub 1/4 niedużej cukinii
Wykonanie:
Wszystkie warzywa myjemy. Ogórka lub cukinię pozostawiamy ze skórką. Banana obieramy.
W kielichu blendera umieszczamy kolejno wszystkie składniki i miksujemy na gładką masę.
Podajemy 🙂
Smacznego!
ania
17 kwietnia, 2018 @ 10:00 am
Faktycznie taki przepis to po prostu poezja 😛
ania
19 sierpnia, 2017 @ 11:10 am
Faktycznie taki przepis to po prostu poezja 😛