Skip to content

Sałatka nicejska z wędzonym łososiem i jajkiem.

KR-tlo
Print Friendly, PDF & Email
Sałatka nicejska z wędzonym łososiem i jajkiem to bardzo fajna propozycja dla osób, które cenią sobie łatwość w przygotowaniu oraz czas potrzebny do jej wykonania. Na dobrą sprawę, przygotujemy tę sałatkę na szybko przed pracą, by np. włożyć w słoiczek i zabrać ze sobą.
Sałatka nicejska to jedna z najbardziej znanych obok np.  zupy cebulowej potrawa kuchni francuskiej. Z racji tego, że sałatka wywodzi się  Nicei, czyli malowniczego miasteczka położonego nad Morzem Śródziemnym, jej głównym składnikiem są ryby. Możemy tutaj dodać tuńczyka z puszki, czy grillowaną rybę, jednak moim zdaniem wędzony łosoś robi tutaj ogromną robotę.

Sałatka nicejska z wędzonym łososiem i jajkiem.
Składniki:
  • nieduża główka sałaty lodowej lub pół większej
  • 5 jaj
  • 100 g wędzonego łososia
  • 100 g pomidorków koktajlowych
  • pół zielonego ogórka
  • nieduża czerwona cebula
  • na sos: dwie łyżki jogurtu, łyżka musztardy Dijon, łyżeczka czosnku granulowanego
Wykonanie:
Jaja ugotować na twardo – powinny się gotować 8 minut. Wystudzić, obrać i przekroić na połówki.
Warzywa umyć. Sałatę pokroić na drobne kawałki, ogórka poszatkować, cebulkę drobno posiekać.
Łososia rozdrobnić na małe kawałki.
Składniki na sos połączyć ze sobą, spróbować. W razie potrzeby doprawić pieprzem i solą.
W dużej salaterce układać kolejno:
– sałata
– sos
– ogórek
– pomidor
– cebula
– jajka
– łosoś
Smacznego!

4 komentarze

  1. Aleksandra
    17 kwietnia, 2018 @ 9:59 am

    Dziś właśnie taką przyrządziłam, dosłownie pychota i niebo w buzi!

    Reply

  2. Aleksandra
    9 września, 2017 @ 3:16 pm

    Dziś właśnie taką przyrządziłam, dosłownie pychota i niebo w buzi!

    Reply

  3. Anna Maciejewska
    17 kwietnia, 2018 @ 9:59 am

    Bardzo często robię z tuńczykiem. spróbuję Twojej wersji!

    Reply

  4. Anna Maciejewska
    27 września, 2017 @ 5:09 pm

    Bardzo często robię z tuńczykiem. spróbuję Twojej wersji!

    Reply

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *