Sałatka nicejska z wędzonym łososiem i jajkiem to bardzo fajna propozycja dla osób, które cenią sobie łatwość w przygotowaniu oraz czas potrzebny do jej wykonania. Na dobrą sprawę, przygotujemy tę sałatkę na szybko przed pracą, by np. włożyć w słoiczek i zabrać ze sobą.
Sałatka nicejska to jedna z najbardziej znanych obok np. zupy cebulowej potrawa kuchni francuskiej. Z racji tego, że sałatka wywodzi się Nicei, czyli malowniczego miasteczka położonego nad Morzem Śródziemnym, jej głównym składnikiem są ryby. Możemy tutaj dodać tuńczyka z puszki, czy grillowaną rybę, jednak moim zdaniem wędzony łosoś robi tutaj ogromną robotę.
Sałatka nicejska z wędzonym łososiem i jajkiem.
Składniki:
-
nieduża główka sałaty lodowej lub pół większej
-
5 jaj
-
100 g wędzonego łososia
-
100 g pomidorków koktajlowych
-
pół zielonego ogórka
-
nieduża czerwona cebula
-
na sos: dwie łyżki jogurtu, łyżka musztardy Dijon, łyżeczka czosnku granulowanego
Wykonanie:
Jaja ugotować na twardo – powinny się gotować 8 minut. Wystudzić, obrać i przekroić na połówki.
Warzywa umyć. Sałatę pokroić na drobne kawałki, ogórka poszatkować, cebulkę drobno posiekać.
Łososia rozdrobnić na małe kawałki.
Składniki na sos połączyć ze sobą, spróbować. W razie potrzeby doprawić pieprzem i solą.
W dużej salaterce układać kolejno:
– sałata
– sos
– ogórek
– pomidor
– cebula
– jajka
– łosoś
Smacznego!
Aleksandra
17 kwietnia, 2018 @ 9:59 am
Dziś właśnie taką przyrządziłam, dosłownie pychota i niebo w buzi!
Aleksandra
9 września, 2017 @ 3:16 pm
Dziś właśnie taką przyrządziłam, dosłownie pychota i niebo w buzi!
Anna Maciejewska
17 kwietnia, 2018 @ 9:59 am
Bardzo często robię z tuńczykiem. spróbuję Twojej wersji!
Anna Maciejewska
27 września, 2017 @ 5:09 pm
Bardzo często robię z tuńczykiem. spróbuję Twojej wersji!