Skip to content

Grzyby w occie – przepis uniwersalny mojej babci.

KR-tlo
Print Friendly, PDF & Email
Grzyby do octu wk?ada si? od pokole?. Jest to bardzo skuteczny spos?b, by zachowa? je na d?ugo. Takie marynowane borowiki, podgrzybki czy nawet pieczarki s? idealnym dodatkiem do sa?atki jarzynowej, czy zupy jarzynowej (taki zwyczaj m?j Ma??onek wyni?s? ze swojego domu rodzinnego).  Niekt?rzy k?ad? grzybki jako zak?sk? – w ka?dym razie, warto mie? kilka s?oiczk?w, zw?aszcza kiedy grzyb?w w lesie jest nadmiar.
Przepis wrzucam na bloga raczej samolubnie 😉 Bo w sieci jest podobnych od groma i pewnie nawet nie potrzebujecie go zbyt  specjalnie. Chodzi o to, ?e to ja notorycznie gubi? moje zapiski, a ten zgin?? ponownie nie mo?e 🙂 Przepis jest uniwersalny – mo?emy tak zamarynowa? wszystkie le?ne grzybki, kt?re nadaj? si? do octu. Do pieczarek te? b?dzie dobry.

Grzyby w occie – przepis uniwersalny mojej babci.

Grzyby w occie – sk?adniki:

  • 1,5 kg ma?ych grzyb?w
  • ?y?ka soli
Na zalew?:
  • 3 szklanki wody
  • 1 szklanka octu
  • 1 ?y?eczka cukru
  • kilka ziaren pieprzu
  • dwa li?cie laurowe
  • ?y?eczka gorczycy
  • kilka ziaren ziela angielskiego

Grzyby w occie – Wykonanie:

 
Grzyby oczy?ci?, wyp?uka? dok?adnie i obgotowa? przez 10 minut w posolonej wodzie. Ja daje soli oko?o ?y?k? – woda musi by? do?? s?ona. Odcedzi?. Grzyby pouk?ada? ciasno w s?oiczkach.
Do drugiego garnka w?o?y? wszystkie sk?adniki na zalew?, zagotowa? i gor?c? zalew? zala? przygotowane grzyby.
Zakr?ci? i pasteryzowa? 15 minut.
 
Smacznego!
 
Ps. Do zalewy mo?na doda? ?wie?? cebulk?, by smak by? bardziej wyrazisty i domowy 🙂

 

4 komentarze

  1. tagor22
    17 kwietnia, 2018 @ 9:57 am

    Tylko nie za ciasno układać w słoikach !!!! bo skleją się … niektórzy dają 4 szklanki wody . Pozdrawiam

    Reply

  2. tagor22
    3 października, 2017 @ 2:09 pm

    Tylko nie za ciasno uk?ada? w s?oikach !!!! bo sklej? si? … niekt?rzy daj? 4 szklanki wody . Pozdrawiam

    Reply

  3. Kik
    12 października, 2019 @ 6:11 pm

    Po jakim czasie mo?na konsumowa??

    Reply

  4. benia
    13 września, 2020 @ 2:54 pm

    grzyby p?ywaj? w zalewie wygl?daj? estetycznie ugniecione robi si? kisiel po paru miesi?cach

    Reply

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *