Grzyby do octu wk?ada si? od pokole?. Jest to bardzo skuteczny spos?b, by zachowa? je na d?ugo. Takie marynowane borowiki, podgrzybki czy nawet pieczarki s? idealnym dodatkiem do sa?atki jarzynowej, czy zupy jarzynowej (taki zwyczaj m?j Ma??onek wyni?s? ze swojego domu rodzinnego). Niekt?rzy k?ad? grzybki jako zak?sk? – w ka?dym razie, warto mie? kilka s?oiczk?w, zw?aszcza kiedy grzyb?w w lesie jest nadmiar.
Przepis wrzucam na bloga raczej samolubnie 😉 Bo w sieci jest podobnych od groma i pewnie nawet nie potrzebujecie go zbyt specjalnie. Chodzi o to, ?e to ja notorycznie gubi? moje zapiski, a ten zgin?? ponownie nie mo?e 🙂 Przepis jest uniwersalny – mo?emy tak zamarynowa? wszystkie le?ne grzybki, kt?re nadaj? si? do octu. Do pieczarek te? b?dzie dobry.
Grzyby w occie – przepis uniwersalny mojej babci.
Grzyby w occie – sk?adniki:
-
1,5 kg ma?ych grzyb?w
-
?y?ka soli
Na zalew?:
-
3 szklanki wody
-
1 szklanka octu
-
1 ?y?eczka cukru
-
kilka ziaren pieprzu
-
dwa li?cie laurowe
-
?y?eczka gorczycy
-
kilka ziaren ziela angielskiego
Grzyby w occie – Wykonanie:
Grzyby oczy?ci?, wyp?uka? dok?adnie i obgotowa? przez 10 minut w posolonej wodzie. Ja daje soli oko?o ?y?k? – woda musi by? do?? s?ona. Odcedzi?. Grzyby pouk?ada? ciasno w s?oiczkach.
Do drugiego garnka w?o?y? wszystkie sk?adniki na zalew?, zagotowa? i gor?c? zalew? zala? przygotowane grzyby.
Zakr?ci? i pasteryzowa? 15 minut.
Smacznego!
Ps. Do zalewy mo?na doda? ?wie?? cebulk?, by smak by? bardziej wyrazisty i domowy 🙂
17 kwietnia, 2018 @ 9:57 am
Tylko nie za ciasno układać w słoikach !!!! bo skleją się … niektórzy dają 4 szklanki wody . Pozdrawiam
3 października, 2017 @ 2:09 pm
Tylko nie za ciasno uk?ada? w s?oikach !!!! bo sklej? si? … niekt?rzy daj? 4 szklanki wody . Pozdrawiam
12 października, 2019 @ 6:11 pm
Po jakim czasie mo?na konsumowa??
13 września, 2020 @ 2:54 pm
grzyby p?ywaj? w zalewie wygl?daj? estetycznie ugniecione robi si? kisiel po paru miesi?cach