Skip to content

Ryba w cieście piwnym podana z sosem tatarskim i pieczonymi ziemniakami.

KR-tlo
Print Friendly, PDF & Email
Ryba w cieście piwnym – fajna alternatywa dla ryb smażonych w panierce. W zasadzie – tak przygotowana ryba jest o niebo smaczniejsza od tej obtaczanej w bułce tartej czy mące, bo oprócz pysznego wnętrza mamy także mięciutkie ciasto o wytrawnym smaku. Jest smaczna na ciepło, np. podana z ziemniakami i sosem tatarskim, ale także sprawdzi się jako przekąska na zimnym stole. Gdy nam zostanie jej więcej, można z powodzeniem wykorzystać do ryby po grecku, czy do domowych burgerów. Znajdzie też zastosowanie na Wigilijnym Stole 🙂
ryba w cieście piwnym
Ryba w cieście piwnym podana z sosem tatarskim i pieczonymi ziemniakami.
Duża ilość – około 20-25 niedużych kawałków.
Składniki na rybę:
  • 1 kg filetów ryby ze skórką np. miruna, dorsz
  • 2 niepełne szklanki mąki pszennej + trochę do otaczania
  • płaska łyżeczka proszku do pieczenia
  • płaska łyżeczka słodkiej papryki mielonej
  • sól i pieprz
  • 2 jajka
  • 250 ml jasnego piwa
  • olej do smażenia
  • plasterki cytryny do podania. 
Składniki na sos tatarski:
  • łyżka soku z cytryny
  • kilka ogórków konserwowych
  • słoiczek 200 ml marynowanych pieczarek
  • 200 ml majonezu (można zastąpić jogurtem greckim i dodać starte gotowane jajko)
  • 100 ml jogurtu greckiego
  • sól i pieprz.
Pieczone ziemniaczki – przepis podawałam tutaj.
WYKONANIE:

1. Najpierw przygotowujemy sos tatarski. Do wysokiego naczynia wkładamy posiekane drobno ogórki i pieczarki, sok z cytryny, jogurt i majonez, po czym dokładnie łączymy składniki. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Odstawiamy do lodówki. 
2. Następnie nastawiamy ziemniaki. 
3. A na końcu smażymy rybę. 
W misie miksera łączymy ze sobą dokładnie składniki na ciasto: jajka, mąkę, piwo, sól, pieprz, proszek do pieczenia, słodką paprykę. 
Ryby odsączamy z nadmiaru wody i kroimy na kawałki o szerokości 3-4 cm. Każdy kawałek oprószamy solą, otaczamy w mące, a następnie zanurzamy w cieście piwnym. 
W wysokiej patelni rozgrzewamy tłuszcz. Musi być go tyle, by ryba była zakryta do połowy wysokości, czyli około 2 cm (ciasto urośnie podczas smażenia). Na rozgrzany wrzucamy po kilka kawałków ryby i rumienimy ją z każdej strony na ładny jasnobrązowy kolor. Wyjmujemy na ręcznik papierowy, by zgubić nadmiar tłuszczu. 
4. Rybę podajemy z sosem tatarskim i pieczonymi ziemniaczkami. 
Smacznego!
miruna w cieście piwnym

sos tatarski

6 komentarzy

  1. Cook and Love
    17 kwietnia, 2018 @ 9:57 am

    Przypominam, że rybka lubi pływać… ;-))))

    Reply

  2. Cook and Love
    28 października, 2017 @ 7:04 am

    Przypominam, że rybka lubi pływać… ;-))))

    Reply

  3. Karolina
    17 kwietnia, 2018 @ 9:57 am

    No takiej rybki w cieście piwnym na pewno bym nie odmówiła – w dodatku ten sosik też wygląda wybitnie 😛

    Reply

  4. Karolina
    29 października, 2017 @ 1:52 pm

    No takiej rybki w cieście piwnym na pewno bym nie odmówiła – w dodatku ten sosik też wygląda wybitnie 😛

    Reply

  5. Anna Maciejewska
    17 kwietnia, 2018 @ 9:57 am

    Jadłam kiedyś na weselu przyjaciółki, dobrze, że mi przypomniałaś 🙂
    Zrobię z pewnością.

    Reply

  6. Anna Maciejewska
    22 listopada, 2017 @ 8:50 am

    Jadłam kiedyś na weselu przyjaciółki, dobrze, że mi przypomniałaś 🙂
    Zrobię z pewnością.

    Reply

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *