Croissanty, francuskie rogaliki o maślanym smaku i kruchej, ale miękkiej strukturze, chodziły za mną od bardzo, bardzo dawna. Idealne do kawy latte, czy szklanki ciepłego mleka z cynamonem – albo jeszcze lepiej latte z cynamonem. Ten wypiek jest tak popularny w Paryżu, jak w Poznaniu Rogale Świętomarcińskie na 11 listopada. Przechodząc uliczkami można na każdym kroku spotkać siedzących przy kawie i croissancie ludzi. Francuzi te rogaliki zajadają niemal codziennie, a my w Polsce także bardzo je lubimy. Czytałam kiedyś też, że to właśnie Polacy są pomysłodawcami tego wypieku…
Ten przepis to drugi już, na tego typu wypiek. Z powodzeniem można go użyć do wykonania Rogali Marcińskich, które pokazywałam już jakiś czas temu (przepis krok po kroku). Jednak ten przepis jest mniej czasochłonny, znacznie mniej czasochłonny…..
Ja w tym roku właśnie na nim bazuję 🙂
Croissanty (około 15 sztuk)
Składniki:
500 g mąki pszennej tortowej
250 g masła
4 łyżki cukru pudru
1 szklanka mleka (250 ml)
30 g drożdży świeżych
łyżeczka soli
2 rozmącone żółtka do posmarowania wierzchu
Wykonanie:
Drożdże rozpuścić w ciepłym mleku. Odstawić, by lekko napęczniały.
Na stolnicę wsypać mąkę, cukier puder oraz sól. Na środku zrobić wgłębienie i wlać rozczyn. Szybko, koniuszkami palców zagnieść ciasto. Następnie odłożyć je na godzinę, przykrywając je, by nie obeschło.
Wyjąć z naczynia, przerobić, by odgazować, zawinąć w folię i schować do lodówki na 30 minut.
Schłodzone ciasto wyjąć, rozwałkować na prostokąt, ułożyć na środku masło, i złożyć całość jak kopertę. Ponownie rozwałkować. Tak przygotowane ciasto złożyć na trzy wzdłuż dłuższego boku i ponownie rozwałkować. Tę czynność powtórzyć jeszcze 3 razy. Składamy i wałkujemy, składamy i wałkujemy i jeszcze raz składamy, po czym wałkujemy 🙂
Odstawić na 15 minut.
Następnie rozwałkować na cienki placek i wykrawać trójkąciki o boku 9-10 cm. Zawinąć, tworząc pół-rogale, w razie potrzeby podsypując mąką. Posmarować rozmąconym żółtkiem.
Piec w piekarniku nagrzanym do 220 stopni, przez 15 minut.
Smacznego!
Malwinka
17 kwietnia, 2018 @ 9:57 am
Świetne! Wyglądają jak z cukierni 🙂
Katarzyna Rzepecka
17 kwietnia, 2018 @ 9:58 am
Dziękuję ☺
nika
17 kwietnia, 2018 @ 9:57 am
Cudne!
Katarzyna Rzepecka
17 kwietnia, 2018 @ 9:58 am
Polecam ☺
Malwinka
10 listopada, 2017 @ 9:01 pm
Świetne! Wyglądają jak z cukierni 🙂
Katarzyna Rzepecka
10 listopada, 2017 @ 11:07 pm
Dziękuję ☺
nika
10 listopada, 2017 @ 10:21 pm
Cudne!
Katarzyna Rzepecka
10 listopada, 2017 @ 11:07 pm
Polecam ☺
Centrum Pożyczek 360
17 kwietnia, 2018 @ 9:57 am
Na pewno skorzystam z przepisu. Dzięki!
Centrum Pożyczek 360
13 listopada, 2017 @ 9:55 am
Na pewno skorzystam z przepisu. Dzięki!
Anna Maciejewska
17 kwietnia, 2018 @ 9:57 am
Ależ kusisz… Zawsz robię według Twoich przepisów i mi wychodzi, wiec chyba w końcu się skuszę 🙂
Anna Maciejewska
22 listopada, 2017 @ 8:48 am
Ależ kusisz… Zawsz robię według Twoich przepisów i mi wychodzi, wiec chyba w końcu się skuszę 🙂
Anonimowy
17 kwietnia, 2018 @ 9:57 am
Czy uzywasz swiezych czy suchych drozdzy?
Katarzyna Rzepecka
17 kwietnia, 2018 @ 9:58 am
Świeżych. Dopiszę, by była jasność ☺ Pozdrawiam!
Anonimowy
22 listopada, 2017 @ 10:39 pm
Czy uzywasz swiezych czy suchych drozdzy?
Katarzyna Rzepecka
23 listopada, 2017 @ 10:24 am
Świeżych. Dopiszę, by była jasność ☺ Pozdrawiam!
Anonimowy
17 kwietnia, 2018 @ 9:58 am
Czy musi być masło czy może być margaryna? I czy ciasto można mrozić?
Katarzyna Rzepecka
17 kwietnia, 2018 @ 9:58 am
Może być jakaś kostka do pieczenia, aczkolwiek prawdziwe croisanty są z masełkiem, bo to właśnie masło odpowiada za smak 🙂
Anonimowy
25 listopada, 2017 @ 2:29 pm
Czy musi być masło czy może być margaryna? I czy ciasto można mrozić?
Katarzyna Rzepecka
25 listopada, 2017 @ 8:51 pm
Może być jakaś kostka do pieczenia, aczkolwiek prawdziwe croisanty są z masełkiem, bo to właśnie masło odpowiada za smak 🙂
roman.niedz@o2.pl
17 kwietnia, 2018 @ 9:58 am
Czy mozna dac jakies nadzienie, jezeli tak to prosze podac przepis.Pozdrawiam
Katarzyna Rzepecka
17 kwietnia, 2018 @ 10:00 am
Polecam zerknac tutaj: http://www.poezja-smakow.com/search?q=rogale
Można też nadziać najzwyklejszym kremem orzechowo-czekoladowym w typie nutelli 🙂
roman.niedz@o2.pl
1 marca, 2018 @ 3:21 pm
Czy mozna dac jakies nadzienie, jezeli tak to prosze podac przepis.Pozdrawiam
Katarzyna Rzepecka
1 marca, 2018 @ 3:46 pm
Polecam zerknac tutaj: http://www.poezja-smakow.com/search?q=rogale
Można też nadziać najzwyklejszym kremem orzechowo-czekoladowym w typie nutelli 🙂