Wigilijny bigos – kapusta z suszonymi grzybami i grochem ?uskanym, to danie, kt?re najbardziej kojarzy mi si? z Wigili?. Intensywny zapach suszonych grzyb?w pachn?cych lasem, kapusty i grochu roznosi si? w ten wa?ny dzie?, bardziej ni? zapach wypiek?w czy innych potraw ?wi?tecznych. Nie mo?e go zabrakn??.
Z ut?sknieniem odliczam ju? dni, nie mog?c si? doczeka? rodzinnej atmosfery, dzieci wypatruj?cych ?wi?tego, zapach?w pe?nych rado?ci… Te? tak macie?
Wigilijny bigos. Kapusta z suszonymi grzybami i grochem ?uskanym.
Wigilijny bigos sk?adniki:
- 1 g??wka ?wie?ej kapusty bia?ej
- 2 szklanki suszonych grzyb?w le?nych
- 200 g grochu ?uskanego
- s?l
- pieprz zio?owy.
Wigilijny bigos wykonanie:
Grzyby zala? na noc, by nasi?kn??y wod?.
Nast?pnego dnia ugotowa? grzyby z dodatkiem soli do mi?kko?ci. Odcedzi?, wywar zostawi?. Przestygni?te posieka? na drobniejsze kawa?ki.
Groch posoli?, tak?e ugotowa? do mi?kko?ci (oko?o 60 minut), odcedzi?.
Kapust? poszatkowa? drobno, w?o?y? do garnka wraz z odrobin? soli i pieprzem, dola? wod? z grzyb?w i nieco przegotowanej wody. Gotowa? do mi?kko?ci, odcedzi? zostawiaj?c nieco wody.
Na koniec po??czy? ze sob? wszystkie sk?adniki, wstawi? na palnik, doprowadzi? do zagotowania. Doprawi? do smaku sol? i pieprzem.
To wszystko 🙂
Tak przygotowany wigilijny bigos, czyli kapusta z suszonymi grzybami i grochem ?uskanym to receptura, kt?ra jest powielana w naszej rodzinie z roku na rok od pokole?, a jednocze?nie jest to jedno z naj?atwiejszych da? wigilijnych.
Smacznego!