Skip to content

Pieczone naleśniki z farszem tex-mex

KR-tlo
Print Friendly, PDF & Email

Pieczone naleśniki z farszem tex-mex. Typowo amerykańska kuchnia. W Ameryce bardzo popularne są naleśniki o nazwie Dutch Baby, które piecze się w piekarniku. Ja jestem nimi absolutnie zachwycona, bo odpowiednie proporcje składników sprawiają, że naleśnikowi podczas pieczenia wyrastają brzegi, tworząc naleśnikowe miseczki. Taka miseczka to idealna baza, by do środka nakłaść różnych dobroci, a następnie najeść się do syta z apetytem. U mnie wersja z farszem teksańsko-meksykańskim. Dodatków do środka nałożyłam sporo, ale Wy nie musicie decydować się na wszystko. Możecie zadowolić się wersją bardziej śniadaniową z jajkiem i salsą pico de gallo, lub z samym mięsem mielonym chili con carne.

pieczony naleśnik

Pieczone naleśniki z farszem tex-mex

Składniki na 4 duże (28 cm średnicy) lub 6 mniejszych porcji w zależności od wielkości naczynia. 

Pieczone naleśniki:

  • 1,5 szklanki mleka 3,2%
  • 6 jaj
  • 1,5 szklanki mąki pszennej zwyklej, lub np. orkiszowej tortowej
  • płaska łyżeczka soli
  • dwie łyżki drobniutko tartego parmezanu
  • płaska łyżeczka czosnku granulowanego
  • masło do pieczenia

Wszystkie składniki (z wyjątkiem masła) umieszczamy w misie miksera i miksujemy na gładką masę. Próbujemy – jeżeli potrzeba, dosalamy. Piekarnik nastawiamy na 220 stopni (ja piekę zawsze z termoobiegiem), umieszczamy w nim naczynie do zapiekania, np. patelnię przystosowaną do piekarnika, czy naczynie ceramiczne z wysokimi brzegami. Gdy piekarnik i naczynie nagrzeją się do 220 stopni, wyjmujemy je, wkładamy łyżkę masła, a gdy się rozpuści, wlewamy porcję naleśnika. Ja wlewałam tyle, by dno było zakryte na około 3-4 mm, ale można dać więcej ciasta i zrobić grubsze naleśniki. Wsuwamy i pieczemy na mocno złoty kolor.

W ten sam sposób przygotowujemy kolejne naleśniki.

Gdy wszystkie będą upieczone, można je umieścić na kilka minut w piekarniku, by były jednakowo ciepłe.

 

Salsa pomidorowa pico de gallo:

  • 4 dojrzałe pomidory słodkie np. malinówki
  • nieduża biała cebula
  • natka kolendry – dwie łyżki
  • 1/3 ostrej papryczki np. jalapeno czy serrano
  • nieduży ząbek czosnku
  • sok z połówki limonki
  • sól i pieprz ziołowy do smaku

Pomidory kroimy w kostkę. Cebulę, czosnek, papryczki, natkę drobno siekamy. Wszystkie składniki umieszczamy w misce, łączymy ze sobą i doprawiamy do smaku pieprzem oraz solą.

 

Mięso mielone chili con carne:

  • 0,5 kg mięsa mielonego wieprzowego lub wołowego
  • puszka gotowanej czerwonej fasoli
  • lampka czerwonego wytrawnego wina
  • puszka pomidorów krojonych, lub  passaty
  • ząbek czosnku
  • biała cebula
  • 1 czerwona papryka
  • szczypta chili, pieprzu, soli; liść laurowy, łyżka oregano
  • oliwa do podsmażania

Na patelni rozgrzać tłuszcz. Wrzucić posiekany drobno ząbek czosnku, posiekaną cebulę oraz pokrojoną w kostkę paprykę. Podsmażyć chwilę. Dołożyć mięso mielone, znów chwile podsmażyć, by się mięso się ścięło. Dodać przyprawy, pomidory, wino, odcedzoną fasolkę i gotować około 20 minut.

 

Jajka sadzone:

  • jajka duże – ilość według uznania, ale minimum jedno na porcję
  • sól
  • tłuszcz do podsmażenia

Na patelni rozgrzać tłuszcz, wbić jajko, posolić i mocno ściąć po jednej stronie, tak by białko było na wierzchu także ścięte, a żółtko lekko płynne.

 

Przygotowanie końcowe pieczonego naleśnika tex-mex:

Na ciepły naleśnik nałożyć porcję salsy, mięsa i sadzone jajko.

Smacznego!

 

ZOBACZ TEŻ PRZEPIS NA MEKSYKAŃSKI GARNEK

pieczone naleśniki

 

 

 

 

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *