Gofry śniadaniowe. Czy nie jest to ciekawy pomysł na śniadanie inne niż zwykle? Moje dzieci gofry lubią bardzo, nawet bardziej niż naleśniki, więc z ogromnym apetytem przywitały tę wytrawną wersję. Teraz kiedy w końcu mamy krajowe warzywa dojrzewające dzięki słońcu, a nie napędzane nawozami, takie śniadanie smakuje naprawdę wybornie. Ciasto na gofry śniadaniowe jest doprawione na słono – ot, cała filozofia 🙂
Gofry śniadaniowe
Składniki na ciasto:
- 1 szklanka mąki pszennej orkiszowej 450 (można użyć zwykłej)
- 1 jajo
- 1 szklanka pełnego mleka
- płaska łyżeczka czosnku
- szczypta soli i szczypta pieprzu
- łyżeczka proszku do pieczenia
- olej do posmarowania gofrownicy
Składniki miksujemy ze sobą (wszystko od razu). Gładką masę nalewamy do formy i wypiekamy na złoty kolor.
Ciepłe śniadaniowe gofry podajemy z ulubionymi dodatkami.
Z tych proporcji wyjdzie 4-6 gofrów w zależności od wielkości gofrownicy.
Propozycja składników do podania:
- sadzone jajka lub jajka w koszulkach
- podsmażony bekon
- plaster szynki czy sera
- ulubione kiełki
- warzywa kanapkowe np. pomidory, ogórki świeże lub konserwowe itp., rzodkiewka, sałata, cebula lub szczypiorek
- pasty kanapkowe
- opcjonalnie ulubione sosy.
Smacznego!