Skip to content

Gofry ?niadaniowe

KR-tlo
Print Friendly, PDF & Email

Gofry ?niadaniowe. Czy nie jest to ciekawy pomys? na ?niadanie inne ni? zwykle? Moje dzieci gofry lubi? bardzo, nawet bardziej ni? nale?niki, wi?c z ogromnym apetytem przywita?y t? wytrawn? wersj?. Teraz kiedy w ko?cu mamy krajowe warzywa dojrzewaj?ce dzi?ki s?o?cu, a nie nap?dzane nawozami, takie ?niadanie smakuje naprawd? wybornie. Ciasto na gofry  ?niadaniowe jest doprawione na s?ono – ot, ca?a filozofia 🙂

gofry ?niadaniowe

Gofry ?niadaniowe

Sk?adniki na ciasto:

  • 1 szklanka m?ki pszennej orkiszowej 450 (mo?na u?y? zwyk?ej)
  • 1 jajo
  • 1 szklanka pe?nego mleka
  • p?aska ?y?eczka czosnku
  • szczypta soli i szczypta pieprzu
  • ?y?eczka proszku do pieczenia
  • olej do posmarowania gofrownicy

Sk?adniki miksujemy ze sob? (wszystko od razu). G?adk? mas? nalewamy do formy i wypiekamy na z?oty kolor.

Ciep?e ?niadaniowe gofry podajemy z ulubionymi dodatkami.

Z tych proporcji wyjdzie 4-6 gofr?w w zale?no?ci od wielko?ci gofrownicy.

 

Propozycja sk?adnik?w do podania:

  • sadzone jajka lub jajka w koszulkach
  • podsma?ony bekon
  • plaster szynki czy sera
  • ulubione kie?ki
  • warzywa kanapkowe np. pomidory, og?rki ?wie?e lub konserwowe itp., rzodkiewka, sa?ata, cebula lub szczypiorek
  • pasty kanapkowe
  • opcjonalnie ulubione sosy.

 

Smacznego!

gofry ?niadaniowe

 

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *