Gofry śniadaniowe

KR-tlo
Print Friendly, PDF & Email

Gofry śniadaniowe. Czy nie jest to ciekawy pomysł na śniadanie inne niż zwykle? Moje dzieci gofry lubią bardzo, nawet bardziej niż naleśniki, więc z ogromnym apetytem przywitały tę wytrawną wersję. Teraz kiedy w końcu mamy krajowe warzywa dojrzewające dzięki słońcu, a nie napędzane nawozami, takie śniadanie smakuje naprawdę wybornie. Ciasto na gofry  śniadaniowe jest doprawione na słono – ot, cała filozofia 🙂

gofry śniadaniowe

Gofry śniadaniowe

Składniki na ciasto:

  • 1 szklanka mąki pszennej orkiszowej 450 (można użyć zwykłej)
  • 1 jajo
  • 1 szklanka pełnego mleka
  • płaska łyżeczka czosnku
  • szczypta soli i szczypta pieprzu
  • łyżeczka proszku do pieczenia
  • olej do posmarowania gofrownicy

Składniki miksujemy ze sobą (wszystko od razu). Gładką masę nalewamy do formy i wypiekamy na złoty kolor.

Ciepłe śniadaniowe gofry podajemy z ulubionymi dodatkami.

Z tych proporcji wyjdzie 4-6 gofrów w zależności od wielkości gofrownicy.

 

Propozycja składników do podania:

  • sadzone jajka lub jajka w koszulkach
  • podsmażony bekon
  • plaster szynki czy sera
  • ulubione kiełki
  • warzywa kanapkowe np. pomidory, ogórki świeże lub konserwowe itp., rzodkiewka, sałata, cebula lub szczypiorek
  • pasty kanapkowe
  • opcjonalnie ulubione sosy.

 

Smacznego!

gofry śniadaniowe

 

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *