Piecze? Wellington to brytyjska potrawa, prawdopodobnie wymy?lona na cze?? ksi?cia Wellingtona ?yj?cego w czasach Napoleona. Najcz??ciej jest spotykana z wo?owin? w sk?adzie (Beef Wellington) lub z wieprzowin? (Pork Wellington), tak jak to jest u mnie. Mi?so tradycyjnie jest otoczone pasztetem foie gras lub farszem grzybowym, dobrej jako?ci szynk? a ca?o?? pieczona jest w cie?cie francuskim.
Ja pozwoli?am sobie i?? o krok dalej i przygotowa?am ciasto chlebowe, kt?re ?wietnie sprawdza si? przy tego typu daniach, poniewa? nie przepadam za ciastem francuskim (a ju? zw?aszcza nie lubi? kupnego). Mo?esz przygotowa? to danie albo z ciastem francuskim, je?eli je lubisz, albo z ciastem chlebowym. Polecam t? drug? opcj? 🙂
Danie Pork Wellington jest wykwintne, a spotka? je mo?na w menu najlepszych restauracji na ?wiecie. Przygotowanie pieczeni Wellington jest czasoch?onne, jednak warte wysi?ku. Pork Wellington to idealna propozycja na uroczysty obiad, a uzupe?niona sosem grzybowym i ulubionymi dodatkami w postaci pieczonych ziemniak?w, czy klusk?w nasyci nas na bardzo d?ugo i zrobi ogromne wra?enie na zebranych go?ciach.
Piecze? Pork Wellington
Pork Wellington
Sk?adniki:
- du?y kawa?ek schabu wieprzowego 1-1,5 kg
- ?wie?o mielony pieprz
- przeci?ni?ty z?bek czosnku
- s?l
- ?y?ka musztardy
- ?y?ka topionego mas?a
- 200 g mro?onych podgrzybk?w *
- 50 ml wytrawnego wina
- 1 jajko
- kilka plastr?w dobrej jako?ciowo szybki wieprzowej
- t?uszcz do podsma?ania
- opakowania ciasta francuskiego (lub sk?adniki na ciasto chlebowe podane poni?ej).
Sk?adniki na ciasto:
- 2 szklanki m?ki pszennej
- 1 jajo
- 4 g dro?d?y instant
- p?? szklanki ciep?ej wody
* U?y?am grzyb?w mro?onych, by wykorzysta? zapasy z zamra?arki. Mo?na tutaj si?gn?? tak?e po ?wie?e grzyby w ich sezonie.
Pork Wellington
Wykonanie:
Schab nacieramy ?y?eczk? soli i pieprzem oraz czosnkiem. Chowamy do lod?wki na ca?? noc.
Nast?pnego dnia schab obsma?amy na patelni z ka?dej strony na rumiany kolor (tak?e po brzegach). Zamykamy w ten spos?b mi?so, dzi?ki czemu piecze? nie b?dzie sucha. Tak podsma?ony schab wstawiamy do piekarnika i pieczemy go przez 60 minut (180 stopni, termoobieg). Po tym czasie wyjmujemy i pozwalamy mu odpocz??.
W czasie pieczenia przygotowujemy ciasto.
Jajko roztrzepujemy widelcem. Po?ow? jajka zostawiamy do smarowania ciasta, a po?ow? przek?adamy do miski i wraz z pozosta?ymi sk?adnikami na ciasto i wyrabiamy. Powinno powsta? do?? g?ste ciasto jak na pizz?. W razie konieczno?ci mo?na ciut je rozcie?czy? wod?, lub doda? m?ki. Odstawiamy na minimum p?? godziny do podro?ni?cia.
Rozmro?one grzyby podsma?amy na patelni z dodatkiem soli i pieprzu oraz wina. Gdy s? mi?kkie, blendujemy je na drobniejsze kawa?ki. Przestygni?te ??czymy z jajkiem.
Schab smarujemy musztard?.
Ciasto wa?kujemy na opr?szonej m?k? stolnicy, na tak? wielko??, by mo?na zamkn?? w ?rodku mi?so. ?rodek placka smarujemy mas?em i uk?adamy kilka plastr?w szynki, pozostawiaj?c po 5 cm luzu z ka?dej strony. Na szynk? uk?adamy farsz grzybowy. Na grzyby k?adziemy schab. Ciasto zawijamy wok?? mi?sa jak kopert? i przek?adamy do naczynia posmarowanego olejem, tak, by nasza ??czona ciastem g?ra teraz znajdowa?a si? na dole. Odwracamy je g?r? do do?u.
Wierzch ciasta smarujemy pozosta?? po??wk? jajka.
Piecze? Wellington zapiekamy w 200 stopniach przez oko?o 25 minut. Musi si? ?adnie zarumieni? i mie? lekko br?zowawy kolor.
Gotow? piecze? Pork Wellington postawiamy jeszcze na chwil?, przy uchylonych drzwiczkach i podajemy dopiero, gdy lekko przestygnie (po up?ywnie 20 minut).
Smacznego!
17 kwietnia, 2018 @ 11:53 am
Wow, wygląda naprawdę smacznie 🙂 Bardzo ciekawy przepis!
4 kwietnia, 2018 @ 2:56 pm
Wow, wygl?da naprawd? smacznie 🙂 Bardzo ciekawy przepis!