Zapiekanka z tortellini lub zapiekane tortellini – można nazwać i tak i tak. Stali czytelnicy bloga wiedzą, że uwielbiam przeróżne zapiekanki i lubię wymyślać ciekawe w nich zestawienia :-). Dziś proponuję zapiekankę z makaronem tortellini. Co prawda, nie ja pierwsza wpadłam na ten pomysł by pierożki umieścić w piekarniku, jednak uważam, że moja wersja wcale nie jest gorsza 😉 Zapiekanka jest bardzo pomidorowa i mięsna (aż na myśl nasuwa się stwierdzenie “oszukane lasagne”) a przy tym jest bardzo łatwa, syta i szybka w wykonaniu.
Naczynie żaroodporne 20 x 30 cm – 6 porcji
Składniki:
- 500 g makaronu tortellini z mięsem
- słoiczek 500 ml ogórków konserwowych
- słoiczek 500 ml konserwowej papryki
- puszka słodkiej kukurydzy konserwowej
- całe pomidory w zalewie własnej – 400 ml
- ząbek czosnku
- 1 mała cebula
- pieprz i sól
- suszone oregano – około płaska łyżka
- żółty ser 40 dag
- opcjonalnie: cukier
Wykonanie:
Tortellini ugotować w posolonej wodzie na miękko, przepłukać chłodną wodą i odcedzić z nadmiaru wody. Kukurydze odsączyć, paprykę i ogórki pokroić w kostkę.
Ser zetrzeć na tarce o drobnych oczkach. Podzielić na dwie równe porcje.
Pomidory (z zalewy) drobno posiekać, połączyć z zalewą. Dodać do niej posiekaną drobno cebulkę, przeciśnięty przez praskę ząbek czosnku, oregano, sól i pieprz. Masa powinna być pikantna ale też słodkawa w smaku – jeżeli nie jest, to delikatnie posłodzić. Do sosu dodać połowę sera, połączyć.
Kukurydzę, paprykę, ogórki, makaron i sos dokładnie ze sobą zmieszać i przełożyć do naczynia żaroodpornego lub blaszki. Posypać drugą częścią sera i zapiekać w nagrzanym do 180 stopni piekarniku, przez 25 minut.
Smacznego! 🙂
Anna Maciejewska
17 kwietnia, 2018 @ 10:12 am
Pyszne!
Anna Maciejewska
26 lutego, 2016 @ 6:18 pm
Pyszne!