Skip to content

Koreczki z ogórków na zimę, z papryką i cebulą.

KR-tlo
Print Friendly, PDF & Email
Koreczki te robiłam pierwszy raz, za namową męża. Przepis mam od teściowej – to właśnie ona robi tą wersję ogórków na zimę. Zawsze to wyglądało to tak, że mąż wynosił po cichu z jej spiżarni słoiczki. W tym roku jednak ogórki obrodziły niesamowicie, więc robię nie tylko płaty po żydowsku które uwielbiamy, nie tylko robimy małosolne i korniszony – ale właśnie też koreczki i pewnie zrobię jeszcze jakąś sałatkę konserwową. Róbcie szybciutko, bo ceny warzyw mają iść w górę nawet o 50% a na większej ilości to odczujemy na pewno. 
Koreczki świetnie sprawdzą się jako przystawka do obiadu. Są bardzo aromatyczne, lekko słodkie, delikatnie octowe, nie za miękkie ani nie za twarde – na prawdę smaczne. Z tej proporcji wychodzi około 15 słoiczków po 500 ml.
Składniki:
  • 4 kg ogórków ( mogą być gruntowe, mogą być ze szklarniowe)
  • 0,5 kg białej cebuli
  • 3 czerwone papryki ( może dać np. 1 żółtą a dwie czerwone)
na zalewę:
  • 9 szklanek wody
  • 1 łyżeczka ziela angielskiego
  • 2 łyżeczki gorczycy
  • 1,5 szklanki octu
  • 2 i 3/4 szklanki cukru
  • 4 łyżki soli

Wykonanie:

Wszystkie warzywa dokładnie umyć. Z ogórków odciąć końce, cebulę obrać, z papryk usunąć gniazda nasienne. Ogórki pokroić w grube plastry, podobnie cebulę, natomiast paprykę w paseczki o długości 3- cm. Wszystko włożyć do dużego naczynia.

Przygotować zalewę. Wszystkie składniki na zalewę włożyć do sporego garnka – około 4 litry ( jest tego troszkę). Zagotować. Zalewą zalać warzywa i odstawić na 3 do 4 godzin.

Po tym czasie warzywa przekładać do słoiczków, nie muszą być mocno zbite, bo zostanie sporo zalewy. Mocno zakręcić. Chłodne wstawić do garnka na ściereczkę, zalać wodą o zbliżonej temperaturze do tej w słoikach, doprowadzić do wrzenia i na malej mocy panika pasteryzować 5 minut.  Wyjąć, pozostawić do wystygnięcia.
Smacznego! 🙂
Pozdrawiam, Kasia.

3 komentarze

  1. Ewa Szczypek
    10 sierpnia, 2017 @ 12:52 pm

    Skusiłam się na próbę jako, że miałam składniki. Nie żaluję, zapowiada się przepysznie 🙂

    Reply

  2. Justyna Babula
    14 sierpnia, 2017 @ 11:41 am

    u mnie się moczy w zalewie

    Reply

  3. Anonimowy
    16 sierpnia, 2017 @ 5:50 pm

    Zrobiłam dzisiaj. Są pyszne!

    Reply

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.Wymagane pola są oznaczone *