Koreczki te robiłam pierwszy raz, za namową męża. Przepis mam od teściowej – to właśnie ona robi tą wersję ogórków na zimę. Zawsze to wyglądało to tak, że mąż wynosił po cichu z jej spiżarni słoiczki. W tym roku jednak ogórki obrodziły niesamowicie, więc robię nie tylko płaty po żydowsku które uwielbiamy, nie tylko robimy małosolne i korniszony – ale właśnie też koreczki i pewnie zrobię jeszcze jakąś sałatkę konserwową. Róbcie szybciutko, bo ceny warzyw mają iść w górę nawet o 50% a na większej ilości to odczujemy na pewno.
Koreczki świetnie sprawdzą się jako przystawka do obiadu. Są bardzo aromatyczne, lekko słodkie, delikatnie octowe, nie za miękkie ani nie za twarde – na prawdę smaczne. Z tej proporcji wychodzi około 15 słoiczków po 500 ml.
Składniki:
- 4 kg ogórków ( mogą być gruntowe, mogą być ze szklarniowe)
- 0,5 kg białej cebuli
- 3 czerwone papryki ( może dać np. 1 żółtą a dwie czerwone)
na zalewę:
- 9 szklanek wody
- 1 łyżeczka ziela angielskiego
- 2 łyżeczki gorczycy
- 1,5 szklanki octu
- 2 i 3/4 szklanki cukru
- 4 łyżki soli
Wykonanie:
Wszystkie warzywa dokładnie umyć. Z ogórków odciąć końce, cebulę obrać, z papryk usunąć gniazda nasienne. Ogórki pokroić w grube plastry, podobnie cebulę, natomiast paprykę w paseczki o długości 3- cm. Wszystko włożyć do dużego naczynia.
Przygotować zalewę. Wszystkie składniki na zalewę włożyć do sporego garnka – około 4 litry ( jest tego troszkę). Zagotować. Zalewą zalać warzywa i odstawić na 3 do 4 godzin.
Po tym czasie warzywa przekładać do słoiczków, nie muszą być mocno zbite, bo zostanie sporo zalewy. Mocno zakręcić. Chłodne wstawić do garnka na ściereczkę, zalać wodą o zbliżonej temperaturze do tej w słoikach, doprowadzić do wrzenia i na malej mocy panika pasteryzować 5 minut. Wyjąć, pozostawić do wystygnięcia.
Smacznego! 🙂
Pozdrawiam, Kasia.
Ewa Szczypek
10 sierpnia, 2017 @ 12:52 pm
Skusiłam się na próbę jako, że miałam składniki. Nie żaluję, zapowiada się przepysznie 🙂
Justyna Babula
14 sierpnia, 2017 @ 11:41 am
u mnie się moczy w zalewie
Anonimowy
16 sierpnia, 2017 @ 5:50 pm
Zrobiłam dzisiaj. Są pyszne!