Skip to content

Koreczki z og?rk?w na zim?, z papryk? i cebul?.

KR-tlo
Print Friendly, PDF & Email
Koreczki te robi?am pierwszy raz, za namow? m??a. Przepis mam od te?ciowej – to w?a?nie ona robi t? wersj? og?rk?w na zim?. Zawsze to wygl?da?o to tak, ?e m?? wynosi? po cichu z jej spi?arni s?oiczki. W tym roku jednak og?rki obrodzi?y niesamowicie, wi?c robi? nie tylko p?aty po ?ydowsku kt?re uwielbiamy, nie tylko robimy ma?osolne i korniszony – ale w?a?nie te? koreczki i pewnie zrobi? jeszcze jak?? sa?atk? konserwow?. R?bcie szybciutko, bo ceny warzyw maj? i?? w g?r? nawet o 50% a na wi?kszej ilo?ci to odczujemy na pewno. 
Koreczki ?wietnie sprawdz? si? jako przystawka do obiadu. S? bardzo aromatyczne, lekko s?odkie, delikatnie octowe, nie za mi?kkie ani nie za twarde – na prawd? smaczne. Z tej proporcji wychodzi oko?o 15 s?oiczk?w po 500 ml.
Sk?adniki:
  • 4 kg og?rk?w ( mog? by? gruntowe, mog? by? ze szklarniowe)
  • 0,5 kg bia?ej cebuli
  • 3 czerwone papryki ( mo?e da? np. 1 ???t? a dwie czerwone)
na zalew?:
  • 9 szklanek wody
  • 1 ?y?eczka ziela angielskiego
  • 2 ?y?eczki gorczycy
  • 1,5 szklanki octu
  • 2 i 3/4 szklanki cukru
  • 4 ?y?ki soli

Wykonanie:

Wszystkie warzywa dok?adnie umy?. Z og?rk?w odci?? ko?ce, cebul? obra?, z papryk usun?? gniazda nasienne. Og?rki pokroi? w grube plastry, podobnie cebul?, natomiast papryk? w paseczki o d?ugo?ci 3- cm. Wszystko w?o?y? do du?ego naczynia.

Przygotowa? zalew?. Wszystkie sk?adniki na zalew? w?o?y? do sporego garnka – oko?o 4 litry ( jest tego troszk?). Zagotowa?. Zalew? zala? warzywa i odstawi? na 3 do 4 godzin.

Po tym czasie warzywa przek?ada? do s?oiczk?w, nie musz? by? mocno zbite, bo zostanie sporo zalewy. Mocno zakr?ci?. Ch?odne wstawi? do garnka na ?ciereczk?, zala? wod? o zbli?onej temperaturze do tej w s?oikach, doprowadzi? do wrzenia i na malej mocy panika pasteryzowa? 5 minut.  Wyj??, pozostawi? do wystygni?cia.
Smacznego! 🙂
Pozdrawiam, Kasia.

3 komentarze

  1. Ewa Szczypek
    10 sierpnia, 2017 @ 12:52 pm

    Skusi?am si? na pr?b? jako, ?e mia?am sk?adniki. Nie ?aluj?, zapowiada si? przepysznie 🙂

    Reply

  2. Justyna Babula
    14 sierpnia, 2017 @ 11:41 am

    u mnie si? moczy w zalewie

    Reply

  3. Anonimowy
    16 sierpnia, 2017 @ 5:50 pm

    Zrobi?am dzisiaj. S? pyszne!

    Reply

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *