Skip to content

Ciasto Szyszkowiec.

KR-tlo
Print Friendly, PDF & Email
 Kiedy byłam mała, miałam jakieś 7 – 8 lat w naszej szkole panowała moda na jedzenie szyszek z ryżu preparowanego. Pamiętam, że taka szyszka kosztowała 50 gr (połowa lat 90) i była bardzo słodka. Jak ja ją uwielbiałam… Dziś raczej ciężko jest je spotkać na półkach sklepowych, nie wiem, czy jakaś firma bawi się jeszcze w ich klejenie. W końcu ryż preparowany jest dostępny w niemal każdym spożywczym sklepie i z powodzeniem można samemu je sklejać. Ale dziś nie będzie szyszki a ciasto z ryżem preparowanym, podobne w smaku do wspomnianych szyszek. Dlatego też nadałam mu taką nazwę. Jest to propozycja bardziej już jesienna, na kremówce. Zresztą szyszki też w lesie zbiera się jesienią, jakoś tak pasuje mi to ciacho do tej pory roku. 
Lubicie jesień? Ja jesieni doczekać się już nie mogę, kocham spadające liście, babie lato i magię jesiennych kolorów. Najpiękniejszy okres w całym roku kalendarzowym jak dla mnie. Urodziłam się w połowie października i najlepiej czuję się też w temperaturze około 20 stopni. Teraz kiedy lato powoli dobiega końca, czuję się dużo lepiej i jakbym odzyskiwała siły i chęci do na realizację wielu planów 🙂
Przepis na prostokątną blaszkę o wymiarach około 27×38 cm
Przepis własny.
Składniki:

Biszkopt:
  • 4 jaja
  • 3/4 szklanki drobnego cukru
  • 2/3 szklanki mąki pszennej
  • 1/4 szklanki mąki ziemniaczanej
Składniki na “górę” ciasta:

  • 100 g ryżu preparowanego
  • 1 litr kremówki ( można kupić też niemiecką śmietankę do ubijania, jest pewniejsza ale słodka,  więc już nie dosładzamy, występuje pod wieloma nazwami),
  • 1 łyżka naturalnego kakao
  • 4 łyżeczki żelatyny rozpuszczone w pół szklanki wody
  • puszka  około 500 g masy kajmakowej
  • tabliczka białej czekolady 100 g
  • 2 łyżki mleka
  • opcjonalnie cukier puder do dosłodzenia masy – według uznania
  • 100 ml przegotowanej wody z łyżką cukru do nasączenia biszkoptu
Wykonanie:

Upiec biszkopt. Białka oddzielić od żółtek, ubić je na sztywno ( ale uważać by ich nie “przebić”, bo biszkopt może wtedy wyjść bardzo niski). Ciągle ubijając dodawać łyżka po łyżce cukier, następnie jedno po drugim – żółtka, następnie stopniowo mąkę. Ciasto wylać na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia i wstawić na 20 minut do nagrzanego do 160 stopni piekarnika. Kiedy ładnie się zarumieni i zacznie odchodzić od brzegów, wyjąć z piekarnika, trzepnąć nim o podłogę z wysokości około 30-40 cm 🙂 ( jest to biszkopt rzucany – więcej szczegółów tutaj). Wstawić do piekarnika, pozwolić mu stopniowo stygnąć przy uchylonych drzwiczkach.
Chłodny biszkopt nasączyć ponczem z wody i cukru, wyłożyć na niego dwie kopiaste łyżki masy kajmakowej, równo pokryć wierzch.
Przygotować żelatynę, 4 łyżeczki żelatyny rozpuścić w pół szklanki wody, następnie postępować z instrukcjami podanymi na opakowaniu.
Kremówkę ubić na sztywno, dodać do niej cukier puder według uznania, pozostałą część masy kajmakowej oraz łyżkę kakao . Dobrze połączyć. Następnie dodać ryż preparowany, jednak odłożyć garść lub dwie na udekorowanie wierzchu. Zmiksować, małym strumieniem stale miksując dodać tężejącą żelatynę. Masę wyłożyć na biszkopt.
Na krem wyłożyć pozostały ryż preparowany. By dodatkowo go utrzymać w miejscu zrobić polewę z białej czekolady. Do rondelka włożyć połamaną na kostki czekoladę, oraz odrobinę mleka – tyle by zakryło spód naczynia, około 2 łyżki. Podgrzewać, stale mieszając rozpuścić. Masą czekoladową polać wierzch. 
Ciasto wstawić do lodówki. 
Smacznego 🙂
Pozdrawiam, Kasia.

30 komentarzy

  1. Ania - Kto ugości moich g
    17 kwietnia, 2018 @ 10:19 am

    Brzmi i wygląda bardzo, bardzo smakowicie!

    Reply

  2. Anonimowy
    17 kwietnia, 2018 @ 10:19 am

    Tez juz nie mogę doczekać się jesieni, przepis wypróbuję 🙂 pozdrawiam, Ania

    Reply

  3. Ania - Kto ugości moich gości?
    27 sierpnia, 2015 @ 8:27 am

    Brzmi i wygląda bardzo, bardzo smakowicie!

    Reply

  4. Anonimowy
    27 sierpnia, 2015 @ 9:44 am

    Tez juz nie mogę doczekać się jesieni, przepis wypróbuję 🙂 pozdrawiam, Ania

    Reply

  5. Madlene P
    17 kwietnia, 2018 @ 10:19 am

    Mi też kojarzy się to ciasto z jesienią 🙂 I też pamiętam te szyszki kupowane w szkolnym sklepiku:D

    Reply

  6. Madlene P
    27 sierpnia, 2015 @ 3:21 pm

    Mi też kojarzy się to ciasto z jesienią 🙂 I też pamiętam te szyszki kupowane w szkolnym sklepiku:D

    Reply

  7. ami - Świat Wypieków
    17 kwietnia, 2018 @ 10:19 am

    Ja również uwielbiam jesień. Uwielbiam jej kolory i owoce. A Twoje ciasto wygląda wprost wspaniale i podejrzewam, że właśnie tak smakuje 🙂

    Reply

  8. ami - Świat Wypieków
    28 sierpnia, 2015 @ 6:28 pm

    Ja również uwielbiam jesień. Uwielbiam jej kolory i owoce. A Twoje ciasto wygląda wprost wspaniale i podejrzewam, że właśnie tak smakuje 🙂

    Reply

  9. Anonimowy
    17 kwietnia, 2018 @ 10:19 am

    a do czego ta łyzka kakao w przepisie-nie moge znalezc

    Reply

    • Katarzyna Rzepecka
      17 kwietnia, 2018 @ 10:19 am

      Do kremówki należy dodać kakao,, dzięki za czujność,:)

      Reply

  10. Anonimowy
    29 sierpnia, 2015 @ 6:44 pm

    a do czego ta łyzka kakao w przepisie-nie moge znalezc

    Reply

  11. Słodkie Abstrakcje
    17 kwietnia, 2018 @ 10:19 am

    Krem bomba.. Kaloryczna i smakowa. Jestem w stanie się skusić bo całosć wygląda pysznie! 🙂

    Reply

    • Marek Nowacki
      17 kwietnia, 2018 @ 10:19 am

      A niech sobie będzie i bomba kaloryczna, najwyżej trzeba będzie się wybrać na siłownię 🙂

      Reply

  12. Słodkie Abstrakcje
    31 sierpnia, 2015 @ 5:38 am

    Krem bomba.. Kaloryczna i smakowa. Jestem w stanie się skusić bo całosć wygląda pysznie! 🙂

    Reply

    • Marek Nowacki
      19 listopada, 2015 @ 11:00 am

      A niech sobie będzie i bomba kaloryczna, najwyżej trzeba będzie się wybrać na siłownię 🙂

      Reply

  13. Anonimowy
    17 kwietnia, 2018 @ 10:19 am

    Smacznego pychota

    Reply

  14. Anonimowy
    5 września, 2015 @ 7:08 pm

    Smacznego pychota

    Reply

  15. Unknown
    17 kwietnia, 2018 @ 10:19 am

    Czy bita smietana moze się zważyć W połączeniu Z masą kajmakowa i kakao??

    Reply

  16. Unknown
    26 czerwca, 2017 @ 2:24 pm

    Czy bita smietana moze się zważyć W połączeniu Z masą kajmakowa i kakao??

    Reply

  17. Katarzyna Rzepecka
    17 kwietnia, 2018 @ 10:19 am

    Nie powinna. Coś musiało być nie tak z którymś produktem.

    Reply

  18. Katarzyna Rzepecka
    26 czerwca, 2017 @ 7:08 pm

    Nie powinna. Coś musiało być nie tak z którymś produktem.

    Reply

  19. julita juleczka
    17 kwietnia, 2018 @ 10:19 am

    Nie mozna zrobic z polowy smietany i zamiast zelatyny dodac mascarpone? Brzmieć pyszne ale duzo tej masy

    Reply

  20. julita juleczka
    25 października, 2017 @ 7:35 pm

    Nie mozna zrobic z polowy smietany i zamiast zelatyny dodac mascarpone? Brzmieć pyszne ale duzo tej masy

    Reply

  21. Anonimowy
    17 kwietnia, 2018 @ 10:19 am

    Dlaczego nie ma w biszkopcie proszku do pieczenia , nie urośnie !!.

    Reply

    • Katarzyna Rzepecka
      17 kwietnia, 2018 @ 10:19 am

      To jest biszkopt rzucany – urośnie 🙂 to nie jest prawda, ze biszkopt bez proszku nie wyrośnie.

      Reply

  22. Anonimowy
    17 listopada, 2017 @ 3:52 pm

    Dlaczego nie ma w biszkopcie proszku do pieczenia , nie urośnie !!.

    Reply

    • Katarzyna Rzepecka
      17 listopada, 2017 @ 6:05 pm

      To jest biszkopt rzucany – urośnie 🙂 to nie jest prawda, ze biszkopt bez proszku nie wyrośnie.

      Reply

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *