Skip to content

Kostka bananowa – łatwy bananowiec na ciemnym biszkopcie.

KR-tlo
Print Friendly, PDF & Email
W pogoni za nowinkami, za naszymi sezonowymi owocami, zapomniałam o tym, że banany teraz są także bardzo smaczne. No i do tego stosunkowo tanie. Miałam zrobić ciasto z wiśniami, ale banany są takie delikatne w połączeniu z bitą śmietaną… Dosłownie rozpływają się w ustach. No i miałam rację, że ciasto będzie miało wzięcie – cała duża blacha zeszła nim się obejrzałam. Zazwyczaj jest tak, że to ja zjadam najwięcej. Tym razem musiałam szybko odłożyć kilka kawałków by zrobić zdjęcia 🙂 Ciacho łatwe, nie powinni być żadnego problemu z wykonaniem, a kto spróbuje masy bananowej raz, ten będzie miał ochotę ją przemycić do tortów itp.

Przepis własny, na dużą blaszkę prostokątną 25×35 cm.
Składniki na biszkopt:
  • 3 jaja
  • pół szklanki mąki tortowej 450
  • pół szklanki drobnego cukru
  • łyżka dobrego kakao
  • pół szklanki kawy rozpuszczalnej lub espresso z cukrem do nasączenia ciasta
Białka oddzielić od żółtek. Mąkę pszenną przesiać wraz z kakao. Białka ubić na sztywno, ale krótko – ważne by ich nie “przebić”. Cały czas miksując stopniowo dodawać łyżka po łyżce cukier, następnie żółtko, także jedno po drugim. Na końcu dodajemy także stopniowo mąkę.
Piec w nagrzanym piekarniku 15 minut z termoobiegiem, temp. 160 stopni, na papierze do pieczenia. Po tym czasie wyjąć, zrzucić na podłogę (w formie) z około 30 cm. Ponownie wstawić do piekarnika pozostawiając uchylone drzwiczki, by stopniowo stygł.

Dla tych którzy nie wiedzą:
Rzucanie biszkoptu ma na celu wyrównanie ciśnienia wewnątrz ciasta, dzięki temu ciasto nie opada – WYCHODZI ZAWSZE. Szczerze? Bałabym się dodać proszek do pieczenia, gdyż to własnie po nim najczęściej ciasta opadają. 

Składniki na masę bananową:
  • 1 litr śmietany kremówki 36%
  • żelatyna spożywcza – 6 łyżeczek na 100 ml wody (można dać też np. 4 śmiatan-fixy jak ktoś preferuje bardziej)
  • 1 kg bananów
  • sok z połowy cytryny
  • cukier waniliowy ( ostatnio kupiłam taki z prawdziwą wanilią, droższy ale jest takie coś dostępne, smak bez porównania, np taki: klik)
  • cukier puder do smaku – według uznania
Żelatynę przygotować według opisu na opakowaniu w proporcji podanej wyżej. Banany pokroić w kostkę, skropić sokiem z cytryny, by nie zrobiły się ciemne w kolorze. 
Śmietanę ubić na sztywno. Dodać cukier waniliowy, cukier puder i banany. Na końcu dodać żelatynę – wszystko stopniowo. Masę przełożyć na nasączony biszkopt i schłodzić.
To wszystko 🙂
Smacznego, pozdrawiam cieplutko – Kasia 🙂

4 komentarze

  1. Słodkie Abstrakcje
    3 sierpnia, 2015 @ 3:59 pm

    Czekolada i banan to jedno z lepszych połączeń.. A w cieście to już chyba mistrzostwo. Nie zastanawiałabym się długo by wziąć kawałek 🙂

    Reply

  2. gin
    4 sierpnia, 2015 @ 9:31 pm

    Ooo, ten krem bananowy podoba mi się ogromnie 🙂

    Reply

  3. Anonimowy
    22 maja, 2016 @ 8:25 am

    Czy kawa ma być posłodzona?pozdrawiam,iza

    Reply

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *