W pogoni za nowinkami, za naszymi sezonowymi owocami, zapomniałam o tym, że banany teraz są także bardzo smaczne. No i do tego stosunkowo tanie. Miałam zrobić ciasto z wiśniami, ale banany są takie delikatne w połączeniu z bitą śmietaną… Dosłownie rozpływają się w ustach. No i miałam rację, że ciasto będzie miało wzięcie – cała duża blacha zeszła nim się obejrzałam. Zazwyczaj jest tak, że to ja zjadam najwięcej. Tym razem musiałam szybko odłożyć kilka kawałków by zrobić zdjęcia 🙂 Ciacho łatwe, nie powinni być żadnego problemu z wykonaniem, a kto spróbuje masy bananowej raz, ten będzie miał ochotę ją przemycić do tortów itp.
Przepis własny, na dużą blaszkę prostokątną 25×35 cm.
Składniki na biszkopt:
- 3 jaja
- pół szklanki mąki tortowej 450
- pół szklanki drobnego cukru
- łyżka dobrego kakao
- pół szklanki kawy rozpuszczalnej lub espresso z cukrem do nasączenia ciasta
Białka oddzielić od żółtek. Mąkę pszenną przesiać wraz z kakao. Białka ubić na sztywno, ale krótko – ważne by ich nie “przebić”. Cały czas miksując stopniowo dodawać łyżka po łyżce cukier, następnie żółtko, także jedno po drugim. Na końcu dodajemy także stopniowo mąkę.
Piec w nagrzanym piekarniku 15 minut z termoobiegiem, temp. 160 stopni, na papierze do pieczenia. Po tym czasie wyjąć, zrzucić na podłogę (w formie) z około 30 cm. Ponownie wstawić do piekarnika pozostawiając uchylone drzwiczki, by stopniowo stygł.
Dla tych którzy nie wiedzą:
Rzucanie biszkoptu ma na celu wyrównanie ciśnienia wewnątrz ciasta, dzięki temu ciasto nie opada – WYCHODZI ZAWSZE. Szczerze? Bałabym się dodać proszek do pieczenia, gdyż to własnie po nim najczęściej ciasta opadają.
Składniki na masę bananową:
- 1 litr śmietany kremówki 36%
- żelatyna spożywcza – 6 łyżeczek na 100 ml wody (można dać też np. 4 śmiatan-fixy jak ktoś preferuje bardziej)
- 1 kg bananów
- sok z połowy cytryny
- cukier waniliowy ( ostatnio kupiłam taki z prawdziwą wanilią, droższy ale jest takie coś dostępne, smak bez porównania, np taki: klik)
- cukier puder do smaku – według uznania
Żelatynę przygotować według opisu na opakowaniu w proporcji podanej wyżej. Banany pokroić w kostkę, skropić sokiem z cytryny, by nie zrobiły się ciemne w kolorze.
Śmietanę ubić na sztywno. Dodać cukier waniliowy, cukier puder i banany. Na końcu dodać żelatynę – wszystko stopniowo. Masę przełożyć na nasączony biszkopt i schłodzić.
To wszystko 🙂
Smacznego, pozdrawiam cieplutko – Kasia 🙂
Słodkie Abstrakcje
3 sierpnia, 2015 @ 3:59 pm
Czekolada i banan to jedno z lepszych połączeń.. A w cieście to już chyba mistrzostwo. Nie zastanawiałabym się długo by wziąć kawałek 🙂
gin
4 sierpnia, 2015 @ 9:31 pm
Ooo, ten krem bananowy podoba mi się ogromnie 🙂
Anonimowy
22 maja, 2016 @ 8:25 am
Czy kawa ma być posłodzona?pozdrawiam,iza
Katarzyna Rzepecka
22 maja, 2016 @ 7:04 pm
Według uznania.