Mam w ogrodzie dwa krzaczki czerwonej porzeczki, mia?am oberwa? je na d?em ale pogoda sp?ata?a mi figla i strasznie si? rozpada?o. Zd??y?am jednak narobi? sobie ochoty na te owoce, do tego stopnia, ?e po prostu musia?am je skonsumowa? cho? troszk? przetworzone. Od jakiego? czasu chodzi?y te? za mn? domowe dro?d??wki z budyniem. Takie lubi? najbardziej a prawda jest taka, ?e te kt?re s? pieczone w piekarniach s? robione dos?ownie tylko tak, aby zesz?a konkretna ilo?? sztuk. Cz?sto s? niesmaczne, gumowate, twarde a co gorsza niechlujnie przygotowane. Na sam widok odechciewa si? do r?ki bra?. Postanowi?am wi?c po??czy? dwa smaki w jeden.
Zerwanie p?? kubka porzeczek zaj??o mi chwilk? (w sklepach kilogram kosztuje oko?o 6 z?, wi?c za potrzebn? ilo?? zap?acisz z?ot?wk?). Ciasto tak?e jest bardzo ?atwe w wykonaniu, wystarczy zala? dro?d?e ciep?ym mlekiem, odczeka? tylko by si? ruszy?y, doda? pozosta?e sk?adniki i wymiesza? do po??czenia, ewentualnie chwilk? wyrobi?. Upieczone dro?d??wki s? mi?ciutkie i kruche, w ?adnym wypadku nie s? twarde, gumowate ani mocno zbite. Ciasto jest leciutkie a w po??czeniu z domowym budyniem wprost rozp?ywa si? w ustach. S?odycz prze?amana lekko kwaskowymi porzeczkami uzupe?ni?a ca?o?? do tego stopnia, ?e nie by?o sensu polewa? ich cytrynowym lukrem a taki by? w planach.
Sk?adniki (wyjdzie oko?o 10 dro?d??wek):
- 25 g ?wie?ych dro?d?y ( 1/4 kostki)
- 1/2 szklanki ciep?ej wody
- 1/2 szklanki ciep?ego mleka
- 1/4 szklanki oliwy
- 1/4 szklanki cukru
- 1 jajo do ciasta oraz 1 jajo do posmarowania wierzchu
- 4 szklanki m?ki tortowej 450 (doda? p?? szklanki m?ki je?eli ciasto b?dzie zbyt kleiste)
- 2-3 ?y?ki br?zowego cukru do posypania dro?d??wek przed pieczeniem
Sk?adniki na budy?:
- 2 szklanki mleka 3,2 %
- 2,5 ?y?ki m?ki ziemniaczanej
- 1,5 ?y?ki m?ki pszennej
- 3/4 szklanki cukru
Dodatkowo:
- 10 dag czerwonej porzeczki
Wykonanie:
W pierwszej kolejno?ci ugotowa? budy?. Musi on troszk? przestygn?? (bez przykrycia!) by nadzia? nim dro?d??wki. M?k? ziemniaczan? i pszenn? rozrobi? w szklance mleka. Pozosta?e mleko wraz z cukrem zagotowa?. Na gotuj?ce si? mleko wla? roztw?r m?czny, doprowadzi? do wrzenia i na ma?ym palniku chwil? gotowa? ci?gle mieszaj?c.
Zabra? si? za ciasto. Do 1/4 szklanki mleka doda? rozkruszone dro?d?e, odstawi? by zacz??y pracowa?. Po tym czasie wszystkie sk?adniki umie?ci? w naczyniu, wyrobi? i uformowa? kulk?. Przykry? foli? aluminiow?, odstawi? do wyro?ni?cia na p?? godziny. Ciasto powinno podwoi? obj?to??.
Z wyro?ni?tego ciasta odrywa? kawa?ki. Formowa? wa?eczek, zawija? go w ?limaka. Stara? si? nie u?ywa? m?ki na tym etapie (nie powinno by? problemu bo ciasto nie klei si? do r?k), by wszystko ?adnie si? sklei?o i nie rozchodzi?o podczas pieczenia. Zostawi? na 15 minut na om?czonym blacie by ciasto podros?o.
W ka?dej dro?d??wce na ?rodku ciasto rozszerzy? palcami, robi?c miejsce na budy?. ?y?k? nabiera? spor? porcj? budyniu, wk?ada? w wg??bienie. Rozk??ci? jedno jajo, smarowa? nim ciasto na brzegach (nie smarowa? budyniu). Dzi?ki temu ?adnie si? zarumieni. Dodatkowo na jajo, kt?re pos?u?y te? jako dobry klej wysypa? cukier br?zowy. Wierzch udekorowa? porzeczkami.
Rozgrza? piekarnik do 170 stopni (termoobieg). Wstawi? do niego dro?d??wki w sporych odst?pach od siebie, troszk? jeszcze podrosn?. Piec na om?czonej blaszce przez 15 minut – musz? si? ?adnie zarumieni?.
Spo?y? pierwszego dnia, b?d? przechowywa? szczelnie zawini?te w foli? spo?ywcz?.
Smacznego 🙂
Pozdrawiam.
Kasia.
5 lipca, 2015 @ 12:26 pm
Mmm jad?yby?my gar?ciami. Uwielbiam dro?d??wki z budyniem, a prze?amanie s?odyczy porzeczk? wydaje si? by? idealne!
5 lipca, 2015 @ 1:13 pm
Mmmm! Z Twoim opisem wydaje si? piekielnie proste 🙂 A? mi ?linka leci!
6 lipca, 2015 @ 2:02 pm
Prze?liczne gniazdka! Zjad?abym z ochot? 🙂
6 lipca, 2015 @ 5:37 pm
?licznie wygl?daj? 🙂
4 sierpnia, 2015 @ 7:18 am
Przepiekne, musze je upiec 🙂
15 lipca, 2018 @ 10:23 am
Cudowne ? Pyszne wysz?y!