Co pasuje smakowo do truskawek? Czekolada, zawsze. Takie połączenie smakowe jest idealnym uzupełnieniem do kawy i takie połączenie znajduje się w dzisiejszym przepisie. Gorąco zachęcam do spróbowania, sezon na truskawki pewnie potrwa jeszcze tylko dwa tygodnie, jak nie krócej. Samo ciasto zaś warte jest grzechu 🙂 Jest obłędnie czekoladowe i mocno owocowe. Nazwę dla ciasta wybrali obserwatorzy profilu bloga na Fabebook’u.
Ciasto do bardzo trudnych nie należy. Biszkopt można zastąpić ciemnymi czekoladowymi biszkoptami, jeżeli ktoś obawia się domowych wypieków. Jednak przepis na spód czekoladowy jest pewny i pojawia się już na blogu któryś raz (np. tu) – jak sami widzicie wychodzi zawsze.
Składniki na ciasto o tradycyjnych wymiarach, około 25×36 cm.
Przepis własny.
Składniki na biszkopt:
- 6 jaj
- 1 szklanka mąki pszennej tortowej
- 1 szklanka drobnego cukru
- 2 duże łyżki kakao
Białka oddzielić od żółtek. Mąkę pszenną przesiać wraz z kakao. Białka ubić na sztywno, ale krótko – ważne by ich nie „przebić”. Cały czas miksując stopniowo dodawać łyżka po łyżce cukier, następnie żółtko, także jedno po drugim. Na końcu dodajemy także stopniowo mąkę.
Piec w nagrzanym piekarniku 25 minut z termoobiegiem, temp. 160 stopni, na papierze do pieczenia. Po tym czasie wyjąć, zrzucić na podłogę (w formie) z około 30 cm. Ponownie wstawić do piekarnika pozostawiając uchylone drzwiczki, by stopniowo stygł.
Dla tych którzy nie wiedzą:
Rzucanie biszkoptu ma na celu wyrównanie ciśnienia wewnątrz ciasta, dzięki temu ciasto nie opada – WYCHODZI ZAWSZE. Szczerze? Bałabym się dodać proszek do pieczenia, gdyż to właśnie po nim najczęściej ciasta opadają. Pisałam o tym w przepisie na jasny biszkopt.
Gdy biszkopt jest chłodny nasączyć go kawą z cukrem (pół szklanki wystarczy).
Składniki na kremową warstwę:
- 0,5 l śmietany kremówki 30 lub 36 %
- żelatyna spożywcza – 4 łyżeczki na 1/4 szklanki wody
- 2 łyżki dobrego kakao
- cukier puder – 4 łyżki
Żelatynę rozrobić wg. opisu na opakowaniu w proporcji – 4 łyżeczki na 1/4 szklanki wody.
Kremówkę ubić na bardzo sztywno, dodać stopniowo łyżka po łyżce cukier i kakao – stale ubijając. Na koniec dodać tężejącą żelatynę.
Masę rozłożyć równo na biszkopt. Wstawić do lodówki. W czasie kiedy masa będzie tężeć, przygotować frużelinę.
Frużelina truskawkowa:
Składniki:
- 80 dag czerwonych, dojrzałych i słodziutkich truskawek
- sok wyciśnięty z 1 cytryny
- 2 łyżki mąki ziemniaczanej (rozpuszczone w 100 ml zimnej wody)
- 2 łyżki żelatyny namoczonej w 1/4 szklanki zimnej wody
- cukier – pół szklanki lub więcej w zależności od słodyczy truskawek.
Truskawki umyć, podzielić na pół, lub większe na cztery części. Włożyć do garnuszka, dodać cukier. Włączyć palnik, podgrzewać aż cukier się rozpuści. Dodać sok z cytryny oraz mąkę, stale mieszając doprowadzić do wrzenia. Wyłączyć panik, dodać żelatynę, całość wymieszać i odstawić by przestygła.
Wyłożyć na ciasto kiedy frużelina jest już prawie zimna – jednak musi dać się jeszcze mieszać, czyli przed ostatecznym stężeniem.
Schłodzić. Przechowywać w lodówce.
Smacznego! 🙂
Ola
5 czerwca, 2015 @ 8:50 am
Ciasto prezentuje się bardzo apetycznie,
Katarzyna Rzepecka
6 czerwca, 2015 @ 11:22 am
Dziękuję 🙂
zuzanna szałach
5 czerwca, 2015 @ 9:27 am
MMMmmm….PYCHOTKA ! PIĘKNE ZESTAWIENIE KOLORÓW I SMAKÓW;) JA ZAPRASZAM NA ''TRUSKAWKOWO=JOGURTOWE CIASTO'' POZDRAWIAM
http://gotujenacodzien.blogspot.com/2015/06/ciasto-truskawkowo-jogurtowe.html
Sylwia
5 czerwca, 2015 @ 9:50 am
Obłędne pyszności 🙂 będę robić 🙂
Martyna i Paulina Kwiatkowskie
6 czerwca, 2015 @ 5:06 pm
Mmm, pycha! Uwielbiamy truskawki! To musi być nieziemskie połączenie.
Anonimowy
6 czerwca, 2015 @ 6:49 pm
Nie mogę napatrzeć się na zdjęcia, coraz piękniejsze robisz 😀
Katarzyna Rzepecka
6 czerwca, 2015 @ 8:49 pm
Bardzo mi miło, dziękuję 🙂
Magda C.
16 czerwca, 2015 @ 7:53 am
Świetne ciacho 🙂