Kiedy nie mam zbyt dużo czasu na gotowanie a chcę zrobić coś sycącego i w miarę szybkiego w wykonaniu, zawsze skłaniam się w stronę dań jednogarnkowych. Dania takiego robię zawsze trochę więcej, następnie dzielę na pół i jedną porcję mrożę. Mam na kolejny obiad a tak właściwie to mój małżonek ma w razie nieobecności żony :). Co prawda, danie mrożone nie jest tak smaczne jak to, które jest podane w dzień przyrządzenia, jednak warto mieć coś w zapasie. Meksykański garnek to danie pikantne, gęste, lekko słodkawe i o mocno pomidorowym smaku. Podkreślone ziołami i z odrobiną ostrej papryczki może okazać się afrodyzjakiem 😉 Leczo najlepsze jest wtedy, kiedy się “przegryzie”.
Pikantne pomidorowe leczo, czyli przepis na meksykański garnek.
Składniki – około 4-5 litrów dania:
- 1 szklanka soku pomidorowego
- 1 puszka pomidorów w zalewnie pomidorowej
- 1 szklanka bulionu na podlanie
- 2 woreczki ryżu ugotowanego na sypko
- 1 puszka kukurydzy konserwowej
- 1 puszka czerwonej fasolki w zalewie
- 40 dag marchwi
- 70 dag mielonego mięsa
- 3 cebule
- czerwona papryka słodka
- 1 mała papryczka chili (można pominąć jeżeli ktoś nie lubi mocno pikantnych dań)
- pęczek świeżej bazylii (łub łyżka suszonej)
- sól, pieprz, słodka czerwona papryka w proszku i ostra jeżeli nie dawaliśmy świeżej
- łyżka smalcu do podsmażenia
- ząbek czosnku
- liść laurowy – dwie sztuki
Wykonanie:
W dużym garnku rozgrzać tłuszcz. Do garnka włożyć mięso mielone, rozbić je łyżką. Dodać pokrojoną cebulkę, czosnek przeciśnięty przez praskę, posiekaną bazylię. Całość posolić oraz dodać pieprzu. Przesmażyć. Następnie podlać bulionem, przykryć, chwilkę (około 5 – 10 minut) poddusić pod przykryciem.
W międzyczasie obrać marchew, pokroić w kostkę. Oczyścić papryki z nasion – słodką pokroić w kostkę, ostrą zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Dodać do garnka, dolać także szklankę soku pomidorowego oraz włożyć liście laurowe. Dusić aż marchew będzie miękka.
Następnie posiekać pomidory z puszki, dodać je do garnka wraz z zalewą. Podobnie dodać wraz z zalewą kukurydzę oraz fasolę (nie odcedzać – sok z kukurydzy osłodzi danie, a z fasolki podkreśli smak). Pozwolić całości się zagotować.
Na samym końcu dodać ugotowany na sypko ryż. Dokładnie wymieszać. Sprawdzić smak – jeżeli “garek” jest mało wyrazisty należy uzupełnić przeprawy. Dodać soli, pieprzu czy papryki w proszku.
Smacznego 🙂
Kinga Łucja
21 maja, 2015 @ 5:58 pm
Świetny pomysł 🙂
Martyna i Paulina Kwiatkowskie
23 maja, 2015 @ 9:25 am
Uwielbiamy leczo. To jedno z naszych ulubionych dań.
Anonimowy
28 sierpnia, 2015 @ 10:00 am
Wczoraj zrobiłam. Wyszło pyszne! Wszyscy w domu byli zachwyceni, a na dziś mamy drugą turę, pewnie będzie jeszcze lepsze 🙂
Bardzo dziękuje za świetny przepis!
Katarzyna Rzepecka
28 sierpnia, 2015 @ 10:33 am
Ciesze się, że przepis przypadł do gustu i dziękuję za recenzje 🙂
Anonimowy
21 marca, 2017 @ 8:58 am
Myślisz że jak dodam marchewke z groszkiem z puszki. Będzie pasować? Bo leży u mnie już dłuższy czas i nie mam co z nią zrobić. 😀
Katarzyna Rzepecka
21 marca, 2017 @ 3:17 pm
Pewnie 🙂