Col? znaj? wszyscy i raczej nie potrzeba jej reklamy, w ka?dym razie nie to by?o w zamy?le. W zamy?le by?o to, by skusi? mego m??a na kawa?eczek ciasta. M?j szanowny Ma??onek spija Col? litrami podczas gdy na ciasta patrzy z niech?ci?. Zawsze tak by?o. Nie przepada? za s?odkim, w tym za wypiekami. Tym razem by?o inaczej, spr?bowa? z ciekawo?ci tego nieznanego po??czenia, ale nie sko?czy?o si? tylko na ciekawo?ci. Zjad? kilka kawa?k?w, gdy? stwierdzi? ?e ciacho jest nie za s?odkie, idealne do tego smaczne 🙂
Moim zdaniem ciut bardziej przypomina po prostu dobrego orzechowca, a sama nutka Coli jest bardzo s?abo wyczuwalna, cho? u?y?am dwie szklanki tego napoju. Coca-cola delikatnie tylko muska kubki smakowe tym swoim s?odkim posmakiem. Ciasto jest przek?adane, inne ni? wszystkie, kt?re mo?ecie znale?? w sieci pod tym tytu?em. Nie oznacza to jednak, ?e jest trudne. Biszkopt, kt?ry znajdziecie w moim przepisie pojawia si? na blogu ju? kt?ry? raz (np. TU). Typowy – rzucany biszkopt, tyle ?e w wersji ciemnej. Wychodzi zawsze!
Sk?adniki na ciasto o tradycyjnych wymiarach, oko?o 25×36 cm.
Sk?adniki na biszkopt:
- 6 jaj
- 1 szklanka m?ki pszennej tortowej
- 1 szklanka drobnego cukru
- 2 du?e ?y?ki kakao
Bia?ka oddzieli? od ???tek. M?k? pszenn? przesia? wraz z kakao. Bia?ka ubi? na sztywno, ale kr?tko – wa?ne by ich nie „przebi?”. Ca?y czas miksuj?c stopniowo dodawa? ?y?ka po ?y?ce cukier, nast?pnie ???tko, tak?e jedno po drugim. Na ko?cu dodajemy tak?e stopniowo m?k?.
Piec w nagrzanym piekarniku 25 minut z termoobiegiem, temp. 160 stopni, na papierze do pieczenia. Po tym czasie wyj??, zrzuci? na pod?og? (w formie) z oko?o 30 cm. Ponownie wstawi? do piekarnika pozostawiaj?c uchylone drzwiczki, by stopniowo styg?.
Dla tych kt?rzy nie wiedz?:
Rzucanie biszkoptu ma na celu wyr?wnanie ci?nienia wewn?trz ciasta, dzi?ki temu ciasto nie opada – WYCHODZI ZAWSZE. Szczerze? Ba?abym si? doda? proszek do pieczenia, gdy? to w?asnie po nim najcz??ciej ciasta opadaj?. Pisa?am o tym w przepisie na jasny biszkopt.
Sk?adniki na krem:
- 150 gram orzech?w w?oskich
- 200 gram herbatnik?w
- 150 gram mas?a (temperatura pokojowa)
- 1 szklanka coli
- 10 ma?ych bez lub p?? szklanki cukru pudru ( z bezami krem jest smaczniejszy)
Herbatniki pokruszy? drobno. Orzechy zmieli? lub rozbi? np. wa?kiem do ciasta (zawini?te w woreczek foliowy). Wsypa? do naczynia i zala? col?. Odstawi? co nap?cznienia na 20 minut. Po tym czasie zmiksowa?. Dodawa? stopniowo mas?o, nast?pnie pokruszone bezy lub cukier puder.
Sk?adniki na wierzchni? warstw?:
- 0,5 l ?mietany krem?wki ( sch?odzonej)
- 4 ?y?eczki ?elatyny na p?? szklanki wody
- cukier puder do smaku lub pokruszone bezy je?eli te? wcze?niej z nich korzystali?cie ( wed?ug uznania, u mnie by?o to 7 bez)
?elatyn? przygotowa? wed?ug instrukcji na opakowaniu, jednak w proporcjach 4 ?y?eczki na p?? szklanki wody. Gdy zaczyna t??e? ubi? na bardzo sztywno ?mietan?, doda? do niej cukier, ?elatyn? i dok?adnie po??czy? na wolnych obrotach.
Dodatkowo potrzebna b?dzie:
- 1 szklanka Coli do nas?czenia biszkoptu ( czyli ??cznie potrzebujemy do ciasta 0,5 litra)
- czekolada deserowa
Przek?adanie:
Biszkopt przekroi? na p?? (poziomo). Doln? cz??? nas?czy? po?ow? szklanki Coli. Na?o?y? krem z coli i orzech?w. Na to po?o?y? g?rn? cz??? biszkoptu. Nas?czy? drug? po?ow? szklanki napoju. Na to wy?o?y? bit? ?mietan?. Wa?ne by robi? to zaraz po jej ubiciu, by nie zd??y?a zbyt mocne zesztywnie?.
Na tarce o grubych oczkach zetrze? czekolad?, obficie posypa? wierzch ciasta. Wstawi? do lod?wki na minimum godzin?.
Smacznego! Pozdrawiam cieplutko 🙂
9 kwietnia, 2015 @ 9:28 am
Bardzo ciekawe ciasto, wygl?da fantastycznie 🙂
9 kwietnia, 2015 @ 11:56 am
Dzi?kuj? 🙂
9 kwietnia, 2015 @ 12:53 pm
naprawd?, urocze ciasto!
9 kwietnia, 2015 @ 8:01 pm
Rewelacyjnie wygl?da 🙂 Pychota
10 kwietnia, 2015 @ 7:37 am
a na jaki rozmiar blachy jest biszkopt?
10 kwietnia, 2015 @ 9:05 am
Celne pytania, nie zaznaczy?am w przepisie, ju? uzupe?niam 🙂
Blaszka jest tradycyjna, oko?o 25×36
11 kwietnia, 2015 @ 4:10 pm
Herbatniki moczymy w coli?
11 kwietnia, 2015 @ 4:22 pm
Tak. Herbatniki i orzechy nale?y zala? cola.
11 kwietnia, 2015 @ 6:50 pm
Ale gdzie w tym przepisie na biszkopt jest proszek do pieczenia ?
11 kwietnia, 2015 @ 9:01 pm
Nie ma 🙂 Jest to biszkopt rzucany, podobnie jak jasny. Nad sk?adnikami do kremu wyja?ni?am dlaczego. Pozdrawiam 🙂
14 kwietnia, 2015 @ 2:06 pm
Wci?? nie wiem jak mo?na nie przepada? za s?odkim (m?j M??czyzna r?wnie? stroni od ciast, woli natomiast s?ynne chipsy, a col? r?wnie? pije). Ja osobi?cie uwielbiam s?odycze i ciasta.. tak?e te na pewno przypad?oby mi do gustu 🙂
18 kwietnia, 2015 @ 6:20 am
dzisiaj robie:P
18 kwietnia, 2015 @ 3:28 pm
Czekam w takim razie na opinie 🙂
1 maja, 2015 @ 12:13 pm
pyszne ciasto 😉
moi go?cie byli zachwyceni mniam 🙂
15 maja, 2015 @ 2:57 pm
ciasto rewelacja!!!!! nie jest zaslodkie,w sam raz, najlepsze w tym kremie jest to ze nie trzeba nic gotowac jak w wiekszosci !!! wystarczy zalac skladniki cola i zmiksowac z maslem:))) smak niesamowity;polecam:))))
3 czerwca, 2015 @ 10:50 pm
i kicha biszkopt nie wyszed? i ca?y misterny plan poszed? w pi……………….
4 czerwca, 2015 @ 6:57 am
By? mo?e za szybko dodawa?a?/e? poszczeg?lne sk?adniki? Wtedy ciasto wychodzi bardzo niskie.
4 września, 2015 @ 2:24 pm
pychotka ,ja do?o?y?am d?em z czarnej porzeczki do prze?o?enia
8 września, 2015 @ 3:40 pm
Ciasto wygl?da wspaniale – na pewno zrobi?. Ale co do biszkoptu nie zgodz? si?, zawsze dodaje proszek , Przez ponad 20 lat mojego pichcenia mo?e z 3 razy mi nie wyszed?, i to raczej na pocz?tku mojej "kariery" biszkoptowej a o metodzie na "rzucanie" ciastem us?ysza?am jaki? rok temu i jako? nie czuje potrzeby jego prubowania. To tylko moje odczucie, uwa?am ?e ka?dy musi wypracowa? sw?j spos?b robienia idealnego biszkoptu metoda pr?b i b??d?w.
Pozdrawiam
4 stycznia, 2017 @ 12:12 pm
Ja natomiast nigdy nie dodaj? proszku. Wg mnie, ciasto jest gorsze w smaku. I zawsze mi wychodzi. Rzucanie ma za zadanie wyr?wnanie ciasta, ?eby si? nie "rolowa?o" przy brzegach.
Ale najlepiej samemu sprawdzi? i por?wna? 🙂
19 września, 2015 @ 7:50 pm
Rewelacyjne. Dzi? upieklam je, ca?a rodzina jest zachwycona. Powiem szczerze , ?e obawialam si? przygotowa? biszkopt bez proszku. Pomy?la?am ryzyk-fizyk, powiem tak strza? w dziesi?tk?. Super si? upiekl i kiedy opad?. Trzeba tylko zrobisz wszystko wg. Pani wskaz?wek. Polecam z czystego serca. Pozdrawiam
20 września, 2015 @ 12:19 pm
Ciesze si? bardzo 🙂 i dzi?kuj? za komentarz do przepisu, pozdrawiam.
4 marca, 2016 @ 10:24 pm
A ja nigdy nie dodaje proszku, ale te? nie rzucam i zawsze pi?knie wyrasta i nie opada.
28 stycznia, 2017 @ 3:47 pm
zelatyn? wla? gor?c? czy ju? zimn??
28 stycznia, 2017 @ 4:03 pm
?elatyn? do ?mietany jak? ciep?? czy tak? zimn? wla??
28 stycznia, 2017 @ 9:10 pm
Zimn?, gdy zaczyna tezec.
30 stycznia, 2017 @ 2:00 pm
Dzi?kuj? ,pierwszy raz piek?am bez proszku ale super ciasto wysz?o i tak smakuje.Go?cie byli zachwyceni,jeszcze nie raz zago?ci na moim stole.Pozdrawiam.
29 stycznia, 2017 @ 4:26 pm
no i upiek?am to ciasto ,go?cie byli zachwyceni ,posz?o w mig;]
22 kwietnia, 2017 @ 11:12 am
Czym mo?na zast?pi? orzechy? (alergia)
22 kwietnia, 2017 @ 12:44 pm
S?onecznik te? b?dzie pasowa? 🙂
16 sierpnia, 2017 @ 9:53 pm
Czy mozna jakos zastapic herbatniki ?
17 sierpnia, 2017 @ 10:08 pm
Mo?e biszkopty? 🙂
13 listopada, 2017 @ 5:43 pm
Czy mo?na ciasto zrobic w blaszce tortowej?
17 listopada, 2017 @ 10:04 pm
Ile tej ?elatyny da? do ?mietany? 4 ?y?eczki? Czy te p?? szklanki?
18 listopada, 2017 @ 5:04 pm
W?a?nie zrobi?am, ch?odzi si? 🙂 a poniewa? lubi? eksperymentowa? ?elatyn? rozpu?ci?am w coli 🙂 i wi?cej bez doda?am bo moje ?asuchy lubi? s?odkie 🙂
19 listopada, 2017 @ 3:34 pm
Ciasto zrobi?em wczoraj,a dzi? si? opycham mmmy i jest pyyycha! !!!!Domownikom te? smakuje ! Pozdrawiam autork? przepisu Sebastian!
20 listopada, 2017 @ 7:26 am
Ciesz? si? ze smakowa?o i dzi?kuj? za komentarz 🙂
Tak?e pozdrawiam!