Skip to content

Ciasto Coke – Coca-cola

KR-tlo
Print Friendly, PDF & Email
Colę znają wszyscy i raczej nie potrzeba jej reklamy, w każdym razie nie to było w zamyśle. W zamyśle było to, by skusić mego męża na kawałeczek ciasta. Mój szanowny Małżonek spija Colę litrami podczas gdy na ciasta patrzy z niechęcią. Zawsze tak było. Nie przepadał za słodkim, w tym za wypiekami. Tym razem było inaczej, spróbował z ciekawości tego nieznanego połączenia, ale nie skończyło się tylko na ciekawości. Zjadł kilka kawałków, gdyż stwierdził że ciacho jest nie za słodkie, idealne do tego smaczne 🙂
Moim zdaniem ciut bardziej przypomina po prostu dobrego orzechowca, a sama nutka Coli jest bardzo słabo wyczuwalna, choć użyłam dwie szklanki tego napoju. Coca-cola delikatnie tylko muska kubki smakowe tym swoim słodkim posmakiem. Ciasto jest przekładane, inne niż wszystkie, które możecie znaleźć w sieci pod tym tytułem. Nie oznacza to jednak, że jest trudne. Biszkopt, który znajdziecie w moim przepisie pojawia się na blogu już któryś raz (np. TU). Typowy – rzucany biszkopt, tyle że w wersji ciemnej. Wychodzi zawsze! 

Składniki na ciasto o tradycyjnych wymiarach, około 25×36 cm.

Składniki na biszkopt:

  • 6 jaj
  • 1 szklanka mąki pszennej tortowej
  • 1 szklanka drobnego cukru
  • 2 duże łyżki kakao
Białka oddzielić od żółtek. Mąkę pszenną przesiać wraz z kakao. Białka ubić na sztywno, ale krótko – ważne by ich nie „przebić”. Cały czas miksując stopniowo dodawać łyżka po łyżce cukier, następnie żółtko, także jedno po drugim. Na końcu dodajemy także stopniowo mąkę.

Piec w nagrzanym piekarniku 25 minut z termoobiegiem, temp. 160 stopni, na papierze do pieczenia. Po tym czasie wyjąć, zrzucić na podłogę (w formie) z około 30 cm. Ponownie wstawić do piekarnika pozostawiając uchylone drzwiczki, by stopniowo stygł.
Dla tych którzy nie wiedzą:
Rzucanie biszkoptu ma na celu wyrównanie ciśnienia wewnątrz ciasta, dzięki temu ciasto nie opada – WYCHODZI ZAWSZE. Szczerze? Bałabym się dodać proszek do pieczenia, gdyż to własnie po nim najczęściej ciasta opadają. Pisałam o tym w przepisie na jasny biszkopt.
Składniki na krem:
  • 150 gram orzechów włoskich
  • 200 gram herbatników
  • 150 gram masła (temperatura pokojowa)
  • 1 szklanka coli
  • 10 małych bez lub pół szklanki cukru pudru ( z bezami krem jest smaczniejszy)
Herbatniki pokruszyć drobno. Orzechy zmielić lub rozbić np. wałkiem do ciasta (zawinięte w woreczek foliowy). Wsypać do naczynia i zalać colą. Odstawić co napęcznienia na 20 minut. Po tym czasie zmiksować. Dodawać stopniowo masło, następnie pokruszone bezy lub cukier puder.
Składniki na wierzchnią warstwę:
  • 0,5 l śmietany kremówki ( schłodzonej)
  • 4 łyżeczki żelatyny na pół szklanki wody
  • cukier puder do smaku lub pokruszone bezy jeżeli też wcześniej z nich korzystaliście ( według uznania, u mnie było to 7 bez)
Żelatynę przygotować według instrukcji na opakowaniu, jednak w proporcjach 4 łyżeczki na pół szklanki wody. Gdy zaczyna tężeć ubić na bardzo sztywno śmietanę, dodać do niej cukier, żelatynę i dokładnie połączyć na wolnych obrotach.
Dodatkowo potrzebna będzie:
  • 1 szklanka Coli do nasączenia biszkoptu ( czyli łącznie potrzebujemy do ciasta 0,5 litra)
  • czekolada deserowa
Przekładanie:
Biszkopt przekroić na pół (poziomo). Dolną część nasączyć połową szklanki Coli. Nałożyć krem z coli i orzechów. Na to położyć górną część biszkoptu. Nasączyć drugą połową szklanki napoju. Na to wyłożyć bitą śmietanę. Ważne by robić to zaraz po jej ubiciu, by nie zdążyła zbyt mocne zesztywnieć. 
Na tarce o grubych oczkach zetrzeć czekoladę, obficie posypać wierzch ciasta. Wstawić do lodówki na minimum godzinę.
Smacznego! Pozdrawiam cieplutko 🙂

37 komentarzy

  1. Magda C.
    9 kwietnia, 2015 @ 9:28 am

    Bardzo ciekawe ciasto, wygląda fantastycznie 🙂

    Reply

  2. Karmel-itka.
    9 kwietnia, 2015 @ 12:53 pm

    naprawdę, urocze ciasto!

    Reply

  3. Agnieszka, Kulinaria na obcasach
    9 kwietnia, 2015 @ 8:01 pm

    Rewelacyjnie wygląda 🙂 Pychota

    Reply

  4. POMPOLINA
    10 kwietnia, 2015 @ 7:37 am

    a na jaki rozmiar blachy jest biszkopt?

    Reply

    • Katarzyna Rzepecka
      10 kwietnia, 2015 @ 9:05 am

      Celne pytania, nie zaznaczyłam w przepisie, już uzupełniam 🙂
      Blaszka jest tradycyjna, około 25×36

      Reply

  5. Anonimowy
    11 kwietnia, 2015 @ 4:10 pm

    Herbatniki moczymy w coli?

    Reply

  6. Anonimowy
    11 kwietnia, 2015 @ 6:50 pm

    Ale gdzie w tym przepisie na biszkopt jest proszek do pieczenia ?

    Reply

    • Katarzyna Rzepecka
      11 kwietnia, 2015 @ 9:01 pm

      Nie ma 🙂 Jest to biszkopt rzucany, podobnie jak jasny. Nad składnikami do kremu wyjaśniłam dlaczego. Pozdrawiam 🙂

      Reply

  7. Martyna
    14 kwietnia, 2015 @ 2:06 pm

    Wciąż nie wiem jak można nie przepadać za słodkim (mój Mężczyzna również stroni od ciast, woli natomiast słynne chipsy, a colę również pije). Ja osobiście uwielbiam słodycze i ciasta.. także te na pewno przypadłoby mi do gustu 🙂

    Reply

  8. Anonimowy
    18 kwietnia, 2015 @ 6:20 am

    dzisiaj robie:P

    Reply

  9. Monika
    1 maja, 2015 @ 12:13 pm

    pyszne ciasto 😉
    moi goście byli zachwyceni mniam 🙂

    Reply

  10. Anonimowy
    15 maja, 2015 @ 2:57 pm

    ciasto rewelacja!!!!! nie jest zaslodkie,w sam raz, najlepsze w tym kremie jest to ze nie trzeba nic gotowac jak w wiekszosci !!! wystarczy zalac skladniki cola i zmiksowac z maslem:))) smak niesamowity;polecam:))))

    Reply

  11. Anonimowy
    3 czerwca, 2015 @ 10:50 pm

    i kicha biszkopt nie wyszedł i cały misterny plan poszedł w pi……………….

    Reply

    • Katarzyna Rzepecka
      4 czerwca, 2015 @ 6:57 am

      Być może za szybko dodawałaś/eś poszczególne składniki? Wtedy ciasto wychodzi bardzo niskie.

      Reply

  12. Anonimowy
    4 września, 2015 @ 2:24 pm

    pychotka ,ja dołożyłam dżem z czarnej porzeczki do przełożenia

    Reply

  13. agusia.2410
    8 września, 2015 @ 3:40 pm

    Ciasto wygląda wspaniale – na pewno zrobię. Ale co do biszkoptu nie zgodzę się, zawsze dodaje proszek , Przez ponad 20 lat mojego pichcenia może z 3 razy mi nie wyszedł, i to raczej na początku mojej "kariery" biszkoptowej a o metodzie na "rzucanie" ciastem usłyszałam jakiś rok temu i jakoś nie czuje potrzeby jego prubowania. To tylko moje odczucie, uważam że każdy musi wypracować swój sposób robienia idealnego biszkoptu metoda prób i błędów.
    Pozdrawiam

    Reply

    • Anonimowy
      4 stycznia, 2017 @ 12:12 pm

      Ja natomiast nigdy nie dodaję proszku. Wg mnie, ciasto jest gorsze w smaku. I zawsze mi wychodzi. Rzucanie ma za zadanie wyrównanie ciasta, żeby się nie "rolowało" przy brzegach.
      Ale najlepiej samemu sprawdzić i porównać 🙂

      Reply

  14. Anonimowy
    19 września, 2015 @ 7:50 pm

    Rewelacyjne. Dziś upieklam je, cała rodzina jest zachwycona. Powiem szczerze , że obawialam się przygotować biszkopt bez proszku. Pomyślałam ryzyk-fizyk, powiem tak strzał w dziesiątkę. Super się upiekl i kiedy opadł. Trzeba tylko zrobisz wszystko wg. Pani wskazówek. Polecam z czystego serca. Pozdrawiam

    Reply

    • Katarzyna Rzepecka
      20 września, 2015 @ 12:19 pm

      Ciesze się bardzo 🙂 i dziękuję za komentarz do przepisu, pozdrawiam.

      Reply

  15. Anonimowy
    4 marca, 2016 @ 10:24 pm

    A ja nigdy nie dodaje proszku, ale też nie rzucam i zawsze pięknie wyrasta i nie opada.

    Reply

  16. Anonimowy
    28 stycznia, 2017 @ 3:47 pm

    zelatynę wlać gorącą czy już zimną?

    Reply

  17. Anonimowy
    28 stycznia, 2017 @ 4:03 pm

    żelatynę do śmietany jaką ciepłą czy taką zimną wlać?

    Reply

    • Katarzyna Rzepecka
      28 stycznia, 2017 @ 9:10 pm

      Zimną, gdy zaczyna tezec.

      Reply

    • Anonimowy
      30 stycznia, 2017 @ 2:00 pm

      Dziękuję ,pierwszy raz piekłam bez proszku ale super ciasto wyszło i tak smakuje.Goście byli zachwyceni,jeszcze nie raz zagości na moim stole.Pozdrawiam.

      Reply

  18. Anonimowy
    29 stycznia, 2017 @ 4:26 pm

    no i upiekłam to ciasto ,goście byli zachwyceni ,poszło w mig;]

    Reply

  19. Magda
    22 kwietnia, 2017 @ 11:12 am

    Czym można zastąpić orzechy? (alergia)

    Reply

  20. Anonimowy
    16 sierpnia, 2017 @ 9:53 pm

    Czy mozna jakos zastapic herbatniki ?

    Reply

  21. Anonimowy
    13 listopada, 2017 @ 5:43 pm

    Czy można ciasto zrobic w blaszce tortowej?

    Reply

  22. Anonimowy
    17 listopada, 2017 @ 10:04 pm

    Ile tej żelatyny dać do śmietany? 4 łyżeczki? Czy te pół szklanki?

    Reply

  23. Anonimowy
    18 listopada, 2017 @ 5:04 pm

    Właśnie zrobiłam, chłodzi się 🙂 a ponieważ lubię eksperymentować żelatynę rozpuściłam w coli 🙂 i więcej bez dodałam bo moje łasuchy lubią słodkie 🙂

    Reply

  24. Anonimowy
    19 listopada, 2017 @ 3:34 pm

    Ciasto zrobiłem wczoraj,a dziś się opycham mmmy i jest pyyycha! !!!!Domownikom też smakuje ! Pozdrawiam autorkę przepisu Sebastian!

    Reply

    • Katarzyna Rzepecka
      20 listopada, 2017 @ 7:26 am

      Cieszę się ze smakowało i dziękuję za komentarz 🙂
      Także pozdrawiam!

      Reply

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *