Jest to banalnie proste, proste jak budowa cepa. Wystarczy troszk? ch?ci a warto zw?aszcza je?eli macie dost?p do wiejskiego mas?a, takiego „swojskiego”. Ale mo?na te? kupi? bardzo dobre mas?o i zrobi? samemu. Koszt jednego baranka to oko?o 2 z?. Z przeci?tnej kostki 200 gram wychodz? dwa takie barany. Tu zale?y du?o od wielko?ci foremki, moja jest na 70 gram. U?ywam drewnianej foremki, sprawdza si? ?wietnie od wielu wielu lat, cho? ju? troszk? si? wypr??y?a przez moczenie i suszenie ale o tym ni?ej 🙂 Baranek ?adnie si? formuje, wyci?ga i nie odkszta?ca.
Co b?dzie potrzebne?
- foremka do baranka
- kostka dobrego mas?a np. 200 gram ( minimum 80%)
- ziarenka pieprzu oraz listki bukszpanu jako ozdoba
- garnek z zimn? wod?
- ?y?ka sto?owa
Wykonanie:
Form? do baranka trzeba namoczy? przez oko?o godzin? w zimnej wodzie. Mo?na wstawi? j? tak?e na ca?? noc do lod?wki. Musi dobrze si? namoczy?, dzi?ki temu baranek odejdzie od formy g?adko i bezproblemowo.
W ka?d? po??wk? formy dok?adnie uciska? mas?o ?y?k?. Mas?o najlepiej by by?o zimne, wtedy baranka mo?na wyci?gn?? z formy chwilk? po jej z?o?eniu. Je?eli u?ywamy mas?a w temperaturze pokojowej, foremk? z nim trzeba wstawi? do lod?wki na minimum godzin?.
Z?o?y? form?, docisn??, wyg?adzi? sp?d baranka. Moja forma jest ju? nieszczelna, s?u?y d?ugo, przez co wida? ju? wypr??enie, jednak nowa foremka powinna si? idealnie z?o?y? (fot 3). Warto zwr?ci? uwag? na to czy si? dobrze sk?ada ju? w sklepie.
Delikatnie otworzy? form?, wyj?? mas?o. Ozdobi? baranka bukszpanem i ziarenkami pieprzu.
Form? umy? i pozostawi? do wyschni?cia, pami?tajcie by nie schowa? jej mokrej bo zaple?nieje.
ps. Z niekt?rymi foremkami w do??czonej instrukcji podane jest by foremk? nat?u?ci? olejem – jak wida? u mnie, nie jest to konieczno?ci?.
Pozdrawiam 🙂
Mi?ego wieczoru!
27 marca, 2015 @ 8:16 pm
LISTKI bukszpanu, bardzo ?adny baranek:)
9 kwietnia, 2015 @ 9:30 am
Prze?liczny! Jestem zauroczona 🙂