Skip to content

Rogaliki trzyskładnikowe.

KR-tlo
Print Friendly, PDF & Email
Rogaliki trzyskładnikowe – pyszne, łatwe a ciasto przypomina nieco ciasto francuskie. Jest kruche i minimalnie rozwarstwia się na wzór tego z Francji. Zupełnie inne niż to, które podawałam w listopadzie, zatapiane w wodzie. Zachęcam to spróbowania, jest to bardzo tani przepis. Można zrobić także np. paszteciki, sakiewki – co tam nam tylko się zapragnie 😉
Nadzienie? Wybór należy do Was, u mnie z Nutellą i cytrynowym lukrem.
Składniki na 50 sztuk miniaturowych rogalików lub 25 średniej wielkości:
  • 3 szklanki mąki pszennej (plus na podsypanie)
  • 1 szklanka śmietany 12 %
  • 1 kostka 250 g masła
Śmietanę można dać 18% lub zamienić na jogurt naturalny. Masło można podmienić na margarynę.

Wykonanie:
Masło, mąkę i śmietanę zagnieść, wstawić do lodówki na godzinę. Ciasto jest dość luźne i bez schłodzenia będzie ciężko je wycinać, zawijać.
Schłodzone ciasto rozwałkować dość cienko, wycinać trójkąty i zawijać rogaliki nakładając farsz na szeroki koniec. Dla tych, którzy nigdy nie robili rogalików zapraszam na instruktaż zdjęciowy tutaj.
Rogaliki piec na omączonej blaszce, przez 20-25 minut – na złoty kolor. U mnie grzałka góra dół z włączonym termoobiegiem, temperatura 180 stopni,
Dla chętnych którzy chcą zrobić takie same rogaliki jak moje:
– szklanka nutelli do nadziewania

Lukier
1 białko ubić krótko, tylko by się spieniło. Dodać szklankę cukru pudru oraz sok z cytryny – łyżkę. Ubijać przez 10 minut, do idealnego połączenia składników. Można dać odrobinę żółtego barwnika by podkreślić kolor cytrynowego lukru.


Przepyszne! Polecam 🙂

19 komentarzy

  1. Anonimowy
    19 lutego, 2015 @ 6:44 pm

    Trzyskładnikowe a nie trzy składnikowe. Dużo masz takich "pajacyków".

    Reply

    • Katarzyna Rzepecka
      20 lutego, 2015 @ 7:21 am

      Dziękuje Ci za zwrócenie uwagi. Faktycznie jest to dość duży błąd i będę wdzięczna za zwrócenie mi uwagi najlepiej mailowo, jeżeli taki "pajacyk" się znów pojawi. Pozdrawiam 🙂

      Reply

    • Anonimowy
      6 listopada, 2017 @ 8:04 pm

      to jest przepis a nie dyktando

      Reply

  2. Anonimowy
    19 lutego, 2015 @ 6:51 pm

    Thankfulness to my father who shared with me regarding this blog, this weblog is actually awesome.

    Also visit my page; brochure printing

    Reply

  3. Anonimowy
    21 lutego, 2015 @ 9:27 pm

    W jakiej temperaturze piec rogaliki? 🙂

    Reply

  4. Zakochana babeczka
    26 lutego, 2015 @ 6:33 pm

    Nutella z cytrynowym lukrem- to musi być cudowny smak! ^^
    Już mi się podoba 🙂

    Reply

  5. Morning Crimson
    15 marca, 2015 @ 6:58 pm

    a czy można zrobić z tego ciasto na całą blachę? zamiast zawijać, wycinać itd.? jak myślisz? i wtedy na górę coś dobrego i do piekarnika? a może dałoby się zawinąć w roladę? pozdrawiam!

    Reply

    • Katarzyna Rzepecka
      15 marca, 2015 @ 7:34 pm

      Rolada raczej się nie zawinie po upieczeniu, zbyt kruche ciasto. Natomiast jako spod do ciasta powinno się Sprawdzić 🙂

      Reply

  6. Morning Crimson
    15 marca, 2015 @ 9:12 pm

    Dziękuję za błyskawiczną odpowiedź! Będę próbować i dam znać, czy wyszło 🙂

    Reply

    • Katarzyna Rzepecka
      15 marca, 2015 @ 9:32 pm

      W takim razie trzymam kciuki i czekam na relacje 🙂 pozdrawiam cieplutko 🙂

      Reply

  7. Anonimowy
    30 maja, 2015 @ 12:52 pm

    śmietana słodka, czy kwaśna? 🙂

    Reply

    • Katarzyna Rzepecka
      30 maja, 2015 @ 2:06 pm

      Bez różnicy, rogaliki wyjdą i z takiej i z takiej 🙂

      Reply

    • Anonimowy
      30 maja, 2015 @ 7:36 pm

      dziękuję 🙂

      Reply

  8. Anonimowy
    30 listopada, 2015 @ 12:38 pm

    A margaryna zwykla czy kasia albo palma ?

    Reply

    • Katarzyna Rzepecka
      30 listopada, 2015 @ 2:35 pm

      Ja zazwyczaj używam palmę do pieczenia, jednak nie sądzę by miało to większe znaczenie, każda z wymienionych się powinna sprawdzić. Pozdrawiam 🙂

      Reply

  9. Anonimowy
    30 listopada, 2015 @ 6:54 pm

    ile wychodzi rogalików z takiej porcji

    Reply

  10. Anonimowy
    28 stycznia, 2016 @ 12:19 pm

    polecam zamiast śmietany użyć twarogu 🙂 ciasto jest bardziej zbite i od razu można wałkować a rogaliki wychodzą super kruchutkie 🙂

    Reply

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.Wymagane pola są oznaczone *