Rogaliki trzyskładnikowe – pyszne, łatwe a ciasto przypomina nieco ciasto francuskie. Jest kruche i minimalnie rozwarstwia się na wzór tego z Francji. Zupełnie inne niż to, które podawałam w listopadzie, zatapiane w wodzie. Zachęcam to spróbowania, jest to bardzo tani przepis. Można zrobić także np. paszteciki, sakiewki – co tam nam tylko się zapragnie 😉
Nadzienie? Wybór należy do Was, u mnie z Nutellą i cytrynowym lukrem.
Składniki na 50 sztuk miniaturowych rogalików lub 25 średniej wielkości:
- 3 szklanki mąki pszennej (plus na podsypanie)
- 1 szklanka śmietany 12 %
- 1 kostka 250 g masła
Śmietanę można dać 18% lub zamienić na jogurt naturalny. Masło można podmienić na margarynę.
Wykonanie:
Masło, mąkę i śmietanę zagnieść, wstawić do lodówki na godzinę. Ciasto jest dość luźne i bez schłodzenia będzie ciężko je wycinać, zawijać.
Schłodzone ciasto rozwałkować dość cienko, wycinać trójkąty i zawijać rogaliki nakładając farsz na szeroki koniec. Dla tych, którzy nigdy nie robili rogalików zapraszam na instruktaż zdjęciowy tutaj.
Rogaliki piec na omączonej blaszce, przez 20-25 minut – na złoty kolor. U mnie grzałka góra dół z włączonym termoobiegiem, temperatura 180 stopni,
Dla chętnych którzy chcą zrobić takie same rogaliki jak moje:
– szklanka nutelli do nadziewania
Lukier
1 białko ubić krótko, tylko by się spieniło. Dodać szklankę cukru pudru oraz sok z cytryny – łyżkę. Ubijać przez 10 minut, do idealnego połączenia składników. Można dać odrobinę żółtego barwnika by podkreślić kolor cytrynowego lukru.
Przepyszne! Polecam 🙂
Anonimowy
19 lutego, 2015 @ 6:44 pm
Trzyskładnikowe a nie trzy składnikowe. Dużo masz takich "pajacyków".
Katarzyna Rzepecka
20 lutego, 2015 @ 7:21 am
Dziękuje Ci za zwrócenie uwagi. Faktycznie jest to dość duży błąd i będę wdzięczna za zwrócenie mi uwagi najlepiej mailowo, jeżeli taki "pajacyk" się znów pojawi. Pozdrawiam 🙂
Anonimowy
6 listopada, 2017 @ 8:04 pm
to jest przepis a nie dyktando
Anonimowy
19 lutego, 2015 @ 6:51 pm
Thankfulness to my father who shared with me regarding this blog, this weblog is actually awesome.
Also visit my page; brochure printing
Anonimowy
21 lutego, 2015 @ 9:27 pm
W jakiej temperaturze piec rogaliki? 🙂
Katarzyna Rzepecka
22 lutego, 2015 @ 7:51 am
180 stopni 🙂
Zakochana babeczka
26 lutego, 2015 @ 6:33 pm
Nutella z cytrynowym lukrem- to musi być cudowny smak! ^^
Już mi się podoba 🙂
Morning Crimson
15 marca, 2015 @ 6:58 pm
a czy można zrobić z tego ciasto na całą blachę? zamiast zawijać, wycinać itd.? jak myślisz? i wtedy na górę coś dobrego i do piekarnika? a może dałoby się zawinąć w roladę? pozdrawiam!
Katarzyna Rzepecka
15 marca, 2015 @ 7:34 pm
Rolada raczej się nie zawinie po upieczeniu, zbyt kruche ciasto. Natomiast jako spod do ciasta powinno się Sprawdzić 🙂
Morning Crimson
15 marca, 2015 @ 9:12 pm
Dziękuję za błyskawiczną odpowiedź! Będę próbować i dam znać, czy wyszło 🙂
Katarzyna Rzepecka
15 marca, 2015 @ 9:32 pm
W takim razie trzymam kciuki i czekam na relacje 🙂 pozdrawiam cieplutko 🙂
Anonimowy
30 maja, 2015 @ 12:52 pm
śmietana słodka, czy kwaśna? 🙂
Katarzyna Rzepecka
30 maja, 2015 @ 2:06 pm
Bez różnicy, rogaliki wyjdą i z takiej i z takiej 🙂
Anonimowy
30 maja, 2015 @ 7:36 pm
dziękuję 🙂
Anonimowy
30 listopada, 2015 @ 12:38 pm
A margaryna zwykla czy kasia albo palma ?
Katarzyna Rzepecka
30 listopada, 2015 @ 2:35 pm
Ja zazwyczaj używam palmę do pieczenia, jednak nie sądzę by miało to większe znaczenie, każda z wymienionych się powinna sprawdzić. Pozdrawiam 🙂
Anonimowy
30 listopada, 2015 @ 6:54 pm
ile wychodzi rogalików z takiej porcji
Katarzyna Rzepecka
1 grudnia, 2015 @ 8:14 am
Jest napisane w przepisie – 25 większych lub 50 miniaturowych.
Anonimowy
28 stycznia, 2016 @ 12:19 pm
polecam zamiast śmietany użyć twarogu 🙂 ciasto jest bardziej zbite i od razu można wałkować a rogaliki wychodzą super kruchutkie 🙂