W dzisiejszych czasach udka czy pałki z piekarnika na nikim wrażenia już nie robią. Ludziom się takie proste danie znudziło i całkowicie się od tego odchodzi, zwłaszcza na imprezach, spotkaniach rodzinnych (gdzie kiedyś to było jedno z głównych dań) . Nic dziwnego, kiedy można zjeść coś innego smacznego w to miejsce 🙂 Proponuję kurczaka w cieście – smakuje bardzo podobnie jak ten z KFC ale jest z pewnością dużo zdrowszy (nie ma ulepszaczy itp). Kurczak smaczny zarówno na ciepło jak i na zimno, a przygotowanie wcale nie jest tak trudne jak mogłoby się wydawać. Kluczem do sukcesu są tu odpowiednie przyprawy. Całość lekko ostra, ale w granicach przyzwoitości.
Składniki – 10 mięsnych kawałków:
- 5 pałek z kurczaka oraz 5 udek (przykładowo)
Do ciasta potrzebujemy:
- 1 jajo
- 3/4 szklanki mąki pszennej
- pół szklanki mleka
- 10 dag startego żółtego sera
- kopiasta łyżeczka przyprawy do kurczaka
- 1/3 łyżeczki wędzonej słodkiej papryki (proszek)
- 1 łyżka płaska czosnku granulowanego
Ponadto:
- 1,5 litra wody do ugotowania mięsa
- 1 kopiasta łyżka ostrej papryki wędzonej (proszek)
- sól do smaku
- mąka pszenna do obtaczania
- olej do głębokiego przesmażenia – tyle by mięso było przykryte w patelni do połowy
Wykonanie:
Z kawałków mięsa usunąć skórę.
Do garnka wlać wodę, dołożyć sól (woda musi być lekko słona) oraz ostrą paprykę wędzoną. Doprowadzić do wrzenia. Na wrzącą wodę wkładać drób, gotować przez około pół godziny. Mięso powinno zacząć odchodzić od kości, powinno być niemal miękkie jednak nie tak by się rozwarstwiało. Wyjąć, pozwolić mu przestygnąć. Jeżeli robicie też skrzydełka, to wyjąć je po około 20 minutach. Wywar jest bardzo ostry, na zupę się raczej nie nadaje, ale mięso aż tak ostre nie będzie, zaręczam.
Za pomocą miksera lub trzepaczki przygotować ciasto. W naczyniu umieścić mleko, mąkę, jajo, czosnek, przyprawę do kurczaka, słodką wędzoną paprykę oraz ser – zmiksować. Kawałki kurczaka namaczać w cieście, następnie obtaczać dokładnie w mące.
W głębokiej patelni rozgrzać olej. Wkładać kawałki mięsa, rumienić na złoto po obu stronach. Wyjmować na ręcznik papierowy, pozwolić mięsu zgubić nadmiar tłuszczu.
Można podać np. z sosem czosnkowym.
Smacznego!
Pozdrawiam cieplutko 🙂
Kasia.
Smaczne Przepisy
20 lutego, 2015 @ 9:47 am
Takiego kurczaczka zjadłabym z ogromną przyjemnością 😉
Anonimowy
23 listopada, 2015 @ 10:04 am
Jeżeli przygotuję tego kurczaka szybciej z rana a imprezę mam wieczorem to czy mogę go odgrzać w piekarniku bądź w mikrofali ??
Katarzyna Rzepecka
23 listopada, 2015 @ 10:21 am
Tak, bez problemu 🙂
Anonimowy
25 listopada, 2015 @ 7:46 am
Jednak lepiej to zrobić w mikro czy w piekarniku aby nie stracił swojej chrupkości. ??
Katarzyna Rzepecka
25 listopada, 2015 @ 8:14 am
Nie używam i nie mam mikrofali, więc podgrzałabym w piekarniku na funkcji termoobieg. Dlatego też nie jestem w tanie powiedzieć jak lepiej 🙂 sądzę, że zawsze odgrzewane troszkę straci na smaku, jednak w tym przypadku nie powinno być większego problemu niezależnie od sposobu gdyż mięso było smażone w tłuszczu i jest ogólnie wilgotne w środku. Ważne by nie przesadzić z czasem podgrzewania. Dać tylko tyle czasu ile jest to konieczne.
Anonimowy
30 listopada, 2015 @ 2:12 pm
Witam, mam takie małe pytanko czy można w jeden dzień ugotować kurczaka schować do lodówki a w drugi dopiero za panierować i usmażyć.?
Katarzyna Rzepecka
30 listopada, 2015 @ 2:34 pm
Oczywiście 🙂