Ryż do obiadu, z zielonym groszkiem i przyprawą curry. Nic trudnego, natomiast sama przyprawa i groszek poprawiają niesamowicie smak ryżu. Lubię tą wersję, jeżeli podaje ryż do pieczonego mięsa, do którego nie robiłam sosu, nie mam też czasu by przygotować jakiś inny sos. Choć np. tak przygotowany ryż nadaje się także do jajecznicy i innych bezmięsnych propozycji. Nie wiem jak Wy, ale nie przepadam za samym suchym ryżem, wolę go zawsze jakoś doprawić, poprawić smakowo. Czas wykonania to czas gotowania ryżu, plus dwie minuty.
Składniki na 4 porcje:
- 2 woreczki ryżu
- paczka mrożonego groszku 450 g (lub świeży jeżeli macie aktualnie dostęp)
- płaska łyżka stołowa przyprawy curry
- dwie szczypty pieprzu
- pół łyżeczki soli do wody, do ugotowania ryżu.
Wykonanie:
W niedużym garnuszku zagotować wodę z dodatkiem soli, na wrzącą wkładać woreczki ryżu. Zmniejszyć moc palnika, i gotować do miękkości – aż woreczek napełni się ryżem.
W czasie gotowania ryżu przygotować groszek. Zagotować wodę w garnku, na wrzątek wrzucać mrożone warzywo. Gotować kilka minut. Ja zazwyczaj gotuję 5. Na opakowaniach jest napisane by gotować np. 9 minut, jednak po tym czasie z groszku zrobiłaby się papka. Trzeba spróbować, czy jest miękki. Odcedzić.
Ugotowany ryż wyjąć z woreczka, przełożyć do naczynia. Dołożyć groszek, pieprz oraz przyprawę curry. Całość dokładnie wymieszać. Podawać bezpośrednio po przygotowaniu, ciepłe.
Smacznego! 🙂
Ewa W
26 lutego, 2015 @ 9:36 am
ryż mogłabym jeść codziennie 🙂
natalia20041989
26 lutego, 2015 @ 4:56 pm
Taki ryż do obiadu musi być pyszny, uwielbiam curry, na pewno przygotuję:)
Sylwia
18 maja, 2015 @ 6:41 pm
chyba wiem co jutro robię na obiad:)