Skip to content

Zapiekanka z zupek chińskich.

KR-tlo
Print Friendly, PDF & Email
Jakiś czas temu wrzucałam tu przepis na sałatkę z zupek chińskich, oraz na zapiekankę “gyros”. Zapiekanka super, sałatka też – więc idąc za ciosem zrobiłam zapiekankę z zupek chińskich. Czy lepsza od gyrosa? Powiedziałabym, że tak samo smaczna, ale nie smakuje z pewnością tak samo. Ten kto próbował przepisu na sałatkę, może się domyślić, jak będzie smakować całość. Jest pysznie, jest szybko, jest ładnie i jest kolorowo.

Składniki na DUŻĄ BLASZKĘ prostokątną, by zrobić naczynie jak na zdjęciu trzeba skorzystać z połowy porcji:
  • 0,5 kg żółtego sera
  • 0,5 kg szynki drobiowej
  • 3 zupki chińskie rosół – łagodne
  • puszka kukurydzy konserwowej
  • słoik 1 litowy ogórków konserwowych
  • duża czerwona papryka
Wykonanie:

Makaron z zupek (bez przyprawy) zaparzyć wrzątkiem tak by był tylko przykryty, pozostawić do napęcznienia na 20 minut. Po tym czasie przełożyć na durszlak do odsączenia. Ser zetrzeć na tarce o grubych oczkach, szynkę pokroić w kostkę. Ogórki odsączyć, także pokroić w kostkę, lub posiekać na talarki, odsączyć z nadmiaru zalewy. Kukurydzę także odsączyć. Wszystkie składniki (trochę sera zostawić na posypanie wierzchniej warstwy zapiekanki) umieścić w dużym naczyniu i dokładnie pomieszać, dodać dwie lub trzy przyprawy z zupek. Lepiej dwie, ponieważ zapiekanka wzmocni swój smak po upieczeniu (trzeba sprawdzać smak pod siebie). Ułożyć ciasno w naczyniu, posypać żółtym serem.
Zapiekać w nagrzanym piekarniku do rozpuszczenia się sera, ja zapiekam z włączoną funkcją termoobiegu w 180 stopniach przez 20 minut.
Smacznego!

10 komentarzy

  1. Anonimowy
    11 lutego, 2015 @ 5:54 pm

    Zupki chińskie (nawet te polskie) to taki żywieniowy szajs, że na blogach kulinarnych nigdy nie powinno ich być. Sama chemia, zarówno w "makaronie", jak i w przyprawach. Zawierają nawet oleje silnikowe! Ale pomimo wszystko życzę smacznego:)

    Reply

    • Katarzyna Rzepecka
      11 lutego, 2015 @ 6:01 pm

      Wszystko jest dla ludzi, ale z umiarem 🙂 sama nie pochwalam jedzenia zupek chińskich, ale raz nie zawsze 😉 o olejach silnikowych nie słyszałam, podaj żródło tej informacji, chętnie przeczytam 🙂

      Reply

    • Anonimowy
      11 lutego, 2015 @ 9:16 pm

      Zgadza się, wszystko jest dla ludzi, ale u ciebie zupka występuje chyba po raz trzeci. O zupkach wiem z programu "Wiem, co jem". Najgorszy z tego jest właśnie "makaron".

      Reply

    • Anonimowy
      12 lutego, 2015 @ 8:53 pm

      Dlaczego nie opublikowałaś mojej odpowiedzi na post? Tam jest wyjaśnienie tego, co napisane powyżej.

      Reply

    • Katarzyna Rzepecka
      12 lutego, 2015 @ 9:49 pm

      Opublikowałam 😉 jeżeli chodzi o panią Kasię z "wiem, co jem" to dla mnie tak samo jak wierzyć w słowa Geslerki. Ma sporo racji, owszem – ale wiele tez jest pod publikę, by wzbudzić zainteresowanie, ot – moje zdanie na jej temat. Dystansu trzeba nabrać i tyle.
      A zupka chińska pojawiła się drugi raz – pozdrawiam 🙂

      Reply

  2. Anonimowy
    11 lutego, 2015 @ 6:45 pm

    A czy zapiekamy taką zapiekankę z przykrywką, czy bez żadnego przykrycia.

    Reply

    • Katarzyna Rzepecka
      11 lutego, 2015 @ 6:48 pm

      Bez przykrycia 🙂 jeżeli w moim przepisie nie jest wyraźnie napisane Ze z przykryciem to nigdy go nie ma, pozdrawiam 🙂

      Reply

  3. Anonimowy
    12 lutego, 2015 @ 9:00 pm

    czepiacie się,niech każdy je co lubi i co uważa za stosowne. Ja czasami robię sałatkę,czy zupkę,ale jem je może 2-3razy do roku,wiec nie widzę w tym nic złego. A zapiekankę na pewno wypróbuję 🙂

    Reply

    • Katarzyna Rzepecka
      12 lutego, 2015 @ 9:50 pm

      Dokładnie, to ja mam tak samo, raz czy dwa razy w roku 🙂 pozdrawiam.

      Reply

  4. Verky Jeonsel
    11 września, 2015 @ 2:22 pm

    czyli właściwie wystarczy kupić chiński makaron i doprawić vegetą, wyjdzie dokładnie to samo 😉

    Reply

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *