Surówka z kapusty pekińskiej. Namiastka lata o mocno koperkowym smaku, zagościła na naszym stole. Użyłam młodego koperku, który zamroziłam latem zerwany z pierwszych, młodziutkich gałązek. Fenomenalny smak, piękny zapach a zostały połączone tutaj tak naprawdę tylko 3 składniki. Uwielbiam takie proste, nieprzekombinowane rozwiązania. Zachęcam do spróbowania 🙂
Surówka z kapusty pekińskiej
SKŁADNIKI:
- mała główka kapusty pekińskiej
- 2 pęczki świeżego kopru, lub mrożonego
- świeży zielony ogórek
- 3 łyżki oliwy
- sól i pieprz
- opcjonalnie można dodać łyżeczkę czosnku w proszku, podkreśli to smak.
WYKONANIE:
Kapustę pekińską poszatkować nożem, dość cienko ale na kawałki o długości około 3 cm. Ogórka umyć, nie obierać. Pokroić go na cienkie plasterki. Koperek drobniutko posiekać.
Składniki te umieścić w naczyniu, posolić i dodać pieprzu do smaku. Dołożyć oliwę i całość dokładnie wymieszać. Jeżeli surówkę zamierzacie podać dopiero po jakimś czasie, przyprawy i oliwę dajcie na końcu. Surówka dzięki temu nie opadnie, będzie miała puszysty wygląd i świeży smak.
U mnie taka surówka została podana do duszonego mięsa, ale powinna też dobrze się sprawdzić z np. rybami.
Smacznego!
Pozdrawiam cieplutko 🙂
Kinga Łucja
17 stycznia, 2015 @ 5:52 pm
Smacznie 🙂
Katarzyna Rzepecka
17 stycznia, 2015 @ 6:34 pm
Dziekuje 🙂
Anonimowy
17 stycznia, 2015 @ 6:32 pm
Kupiłam składniki jutro zrobię 🙂
Katarzyna Rzepecka
17 stycznia, 2015 @ 6:34 pm
Daj znać jak smakowala 🙂
Anonimowy
20 stycznia, 2015 @ 2:56 pm
Bardzo dobra 🙂