Skip to content

Surówka z kapusty pekińskiej, kopru i zielonego ogórka.

KR-tlo
Print Friendly, PDF & Email
Surówka z kapusty pekińskiej. Namiastka lata o mocno koperkowym smaku, zagościła na naszym stole. Użyłam młodego koperku, który zamroziłam latem zerwany z pierwszych, młodziutkich gałązek. Fenomenalny smak, piękny zapach a zostały połączone tutaj tak naprawdę tylko 3 składniki. Uwielbiam takie proste, nieprzekombinowane rozwiązania. Zachęcam do spróbowania 🙂

Surówka z kapusty pekińskiej

SKŁADNIKI:
  •  mała główka kapusty pekińskiej
  • 2 pęczki świeżego kopru, lub mrożonego
  • świeży zielony ogórek
  • 3 łyżki oliwy
  • sól i pieprz
  • opcjonalnie można dodać łyżeczkę czosnku w proszku, podkreśli to smak.
WYKONANIE:
 
Kapustę pekińską poszatkować nożem, dość cienko ale na kawałki o długości około 3 cm. Ogórka umyć, nie obierać. Pokroić go na cienkie plasterki. Koperek drobniutko posiekać.
Składniki te umieścić w naczyniu, posolić i dodać pieprzu do smaku. Dołożyć oliwę i całość dokładnie wymieszać. Jeżeli surówkę zamierzacie podać dopiero po jakimś czasie, przyprawy i oliwę dajcie na końcu. Surówka dzięki temu nie opadnie, będzie miała puszysty wygląd i świeży smak.
U mnie taka surówka została podana do duszonego mięsa, ale powinna też dobrze się sprawdzić z np. rybami.
Smacznego!
Pozdrawiam cieplutko 🙂

 

 

5 komentarzy

  1. Kinga Łucja
    17 stycznia, 2015 @ 5:52 pm

    Smacznie 🙂

    Reply

  2. Anonimowy
    17 stycznia, 2015 @ 6:32 pm

    Kupiłam składniki jutro zrobię 🙂

    Reply

    • Katarzyna Rzepecka
      17 stycznia, 2015 @ 6:34 pm

      Daj znać jak smakowala 🙂

      Reply

    • Anonimowy
      20 stycznia, 2015 @ 2:56 pm

      Bardzo dobra 🙂

      Reply

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *