Skip to content

Sałatka z tuńczykiem na ostro.

KR-tlo
Print Friendly, PDF & Email
Sałatka z tuńczykiem.
Dziś tak na szybko, wrzucam propozycje na sałatkę. Ta sałatka powinna przypaść do gustu wszystkim tym, którzy cenią sobie mocne smaki. Jest w niej coś, co sprawia że na prawdę wyróżnia się wśród pozostałych – nie jest mdła w smaku, nie jest specjalnie słodka. Jest zdecydowana i dla osób które cenią sobie oryginalność.

Sałatka z tuńczykiem

Składniki:
  • 2 puszki – tuńczyk w zalewie własnej, lub w occie, jedna puszka po 170 g – skorzystałam z tej propozycji: klik
  • makaron ryżowy tzw. łezki – jedno opakowanie (lub dwa woreczki ryżu)
  • mini ogórki korniszony – słoiczek 400 ml
  • cebula perłowa marynowana – słoiczek. np. klik
  • puszka kukurydzy konserwowej
  • 5 jaj
  • mały słoiczek majonezu
  • sól i pieprz do smaku
Wykonanie:
 
Makaron lub ryż ugotować wg opisu podanego na opakowaniu. Zostawić do odsądzenia i wychłodzenia. Jajka ugotować na twardo, obrać i pokroić w kostkę.
Tuńczyka, kukurydzę, ogórki, cebulkę odsączyć z zalewy. Zrobić to dość dokładnie. Większe sztuki ogórka przekroić na pół, mniejsze pozostawić w całości. Można użyć zwykłych korniszonów jednak te malutkie są po prostu ładniejsze 🙂
Wszystkie składniki umieścić w dużym naczyniu, doprawić do smaku pieprzem i solą. Na końcu dodać majonez, dokładnie połączyć składniki za pomocą dużej łyżki.
Schłodzić w lodówce, najlepiej przez kilka godzin.
 
Smacznego, pozdrawiam cieplutko. 
Kasia 🙂

 

 

6 komentarzy

  1. Malwinka
    13 stycznia, 2015 @ 10:27 am

    Robię podobną z ryżem, fajna do podania na różne imprezy 🙂

    Reply

  2. natalia20041989
    13 stycznia, 2015 @ 11:34 am

    Bardzo lubię takie sałatki, muszę kiedyś wypróbować:)

    Reply

    • Katarzyna Rzepecka
      13 stycznia, 2015 @ 11:46 am

      Pochwal się opinią, jak wypróbujesz przepis 🙂
      Pozdrawiam!

      Reply

  3. Jaciekocham Typisz
    16 stycznia, 2015 @ 10:50 am

    podobają mi się takie fajne i właściwie proste rzeczy 🙂 chyba skorzystam z przepisu w najbliższą sobotę!

    Reply

  4. Emcia Pichci!
    17 stycznia, 2015 @ 2:56 pm

    o! takiego połączenia w sałatce z tuńczykiem jeszcze nie robiłam! dzięki za pomysł z korniszonkami i marynowaną cebulką :)))

    Reply

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *