Skip to content

Szybka, lekka sałatka z kaszą kuskus, zielonym ogórkiem, żółtym serem…

KR-tlo
Print Friendly, PDF & Email
.. szynką, kukurydzą i jogurtem. Wykonalna w 10 minut z zegarkiem w ręku, o ile wcześniej przygotujemy kaszę. Nie trzeba jej gotować, jednak musi przestygnąć. Chyba nie lubicie ciepłych sałatek prawda? 😉 Całość bardzo smaczna, świeża o delikatnym smaku. Mi smakowała bardzo 🙂 Fajna alternatywa dla zwykłego śniadania, ale też na imprezę rodzinną, kiedy w ciągu krótkiego czasu musimy przygotować np. kolacje z kilku dań.

Składniki:
  • puszka kukurydzy konserwowej
  • 2 średniej wielkości świeże zielone ogórki
  • 40 dag żółtego sera (im ostrzejszy w smaku tym bardziej wyczuwalny w sałatce)
  • 40 dag szynki
  • kaszy kuskus – opakowanie 250-300 g
  • szklanka jogurtu naturalnego (można dać majonez)
  • pieprz i sól jako przyprawy
Wykonanie:

Kaszę wsypać do metalowej miseczki (przykładowo), zalać ją wrzątkiem 1,5 cm ponad jej poziom. Ostawić na 5 minut. Po tym czasie włożyć do naczynia na sałatkę, rozluźnić ją, pozwolić ostygnąć. Kukurydzę odsączyć, ogórki obrać ze skórki i pokroić w kostkę. Podobnie postąpić z żółtym serem oraz szynką – także pokroić w kostkę. Dołożyć do kaszy, doprawić solą i pieprzem, dodać jogurt, dokładnie wymieszać.
Cieszyć się smakiem 🙂
Smacznego! Pozdrawiam – Kasia 🙂

3 komentarze

  1. Dorota Fukiet
    3 marca, 2015 @ 9:20 pm

    Fantastyczna sałatka:) ostatnio kuskus zalega mi na półce i nie wiedziałam, co by tu nowego wymyśleć:)

    Reply

  2. rubajka.pl
    9 kwietnia, 2015 @ 8:36 pm

    I bosko!! Plan na weekend z głowy.

    Reply

  3. Sylwia
    18 maja, 2015 @ 6:40 pm

    uwielbiam dania z kuskusem:)

    Reply

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *