.. szynką, kukurydzą i jogurtem. Wykonalna w 10 minut z zegarkiem w ręku, o ile wcześniej przygotujemy kaszę. Nie trzeba jej gotować, jednak musi przestygnąć. Chyba nie lubicie ciepłych sałatek prawda? 😉 Całość bardzo smaczna, świeża o delikatnym smaku. Mi smakowała bardzo 🙂 Fajna alternatywa dla zwykłego śniadania, ale też na imprezę rodzinną, kiedy w ciągu krótkiego czasu musimy przygotować np. kolacje z kilku dań.
Składniki:
- puszka kukurydzy konserwowej
- 2 średniej wielkości świeże zielone ogórki
- 40 dag żółtego sera (im ostrzejszy w smaku tym bardziej wyczuwalny w sałatce)
- 40 dag szynki
- kaszy kuskus – opakowanie 250-300 g
- szklanka jogurtu naturalnego (można dać majonez)
- pieprz i sól jako przyprawy
Wykonanie:
Kaszę wsypać do metalowej miseczki (przykładowo), zalać ją wrzątkiem 1,5 cm ponad jej poziom. Ostawić na 5 minut. Po tym czasie włożyć do naczynia na sałatkę, rozluźnić ją, pozwolić ostygnąć. Kukurydzę odsączyć, ogórki obrać ze skórki i pokroić w kostkę. Podobnie postąpić z żółtym serem oraz szynką – także pokroić w kostkę. Dołożyć do kaszy, doprawić solą i pieprzem, dodać jogurt, dokładnie wymieszać.
Cieszyć się smakiem 🙂
Smacznego! Pozdrawiam – Kasia 🙂
Dorota Fukiet
3 marca, 2015 @ 9:20 pm
Fantastyczna sałatka:) ostatnio kuskus zalega mi na półce i nie wiedziałam, co by tu nowego wymyśleć:)
rubajka.pl
9 kwietnia, 2015 @ 8:36 pm
I bosko!! Plan na weekend z głowy.
Sylwia
18 maja, 2015 @ 6:40 pm
uwielbiam dania z kuskusem:)