Skip to content

Czekoladowa krem?wka (ciemny biszkopt, krem czekoladowy).

KR-tlo
Print Friendly, PDF & Email
Czy krem?wka musi by? tylko z jasnym kremem i na jasnym biszkopcie? Ale? nie 🙂 W kuchni wszystkie chwyty dozwolone, byle wszystko pasowa?o do siebie, i by?o smaczne 🙂
Ciemny biszkopt, niezwykle puszysty, bez proszku do pieczenia ani m?ki ziemniaczanej. Przepis na ten wypiek znam ju? na pami??, a wszystkie sk?adniki na to ciasto raczej zawsze mam pod r?k?. Ciasto troch? z rodzaju: na popraw? humoru, ?wietnie si? sprawdza w ponure dni 🙂 ale te?, do zwyk?ej kawy z kole?anka. Lekko s?odkie, jednak nie nachalnie, za to niezwykle puszyste jako ca?o??.

Krem?wka

Sk?adniki na biszkopt:
  • 6 jaj
  • 1 szklanka m?ki pszennej tortowej
  • 1 szklanka drobnego cukru
  • 2 du?e ?y?ki kakao
Bia?ka oddzieli? od ???tek. M?k? pszenn? przesia? wraz z kakao. Bia?ka ubi? na sztywno, ale kr?tko – wa?ne by ich nie „przebi?”. Ca?y czas miksuj?c stopniowo dodawa? ?y?ka po ?y?ce cukier, nast?pnie ???tko, tak?e jedno po drugim. Na ko?cu dodajemy tak?e stopniowo m?k?.
Piec w nagrzanym piekarniku 25 minut z termoobiegiem, temp. 160 stopni. Po tym czasie wyj??, zrzuci? na pod?og? (w formie) z oko?o 30 cm. Ponownie wstawi? do piekarnika pozostawiaj?c uchylone drzwiczki, by stopniowo styg?.
 
Dla tych kt?rzy nie wiedz?:
Rzucanie biszkoptu ma na celu wyr?wnanie ci?nienia wewn?trz ciasta, dzi?ki temu ciasto nie opada – WYCHODZI ZAWSZE. Szczerze? Ba?abym si? doda? proszek do pieczenia, gdy? to w?asnie po nim najcz??ciej ciasta opadaj?. Pisa?am o tym w przepisie na jasny biszkopt.
 
 
Sk?adniki na krem:
 
  • mleko – 3 szklanki
  • m?ka ziemniaczana 3 ?y?ki
  • m?ka pszenna 2,5 ?y?ki
  • szklanka drobnego cukru
  • margaryna lub mas?o (krem lepszy z mas?em jest) – 1 kostka 250g
  • Kakao – 3 czubate ?y?ki
M?ki rozrobi? w szklance mleka. Pozosta?e mleko wraz z cukrem zagotowa?. Na gotuj?ce si? mleko wla? roztw?r m?czny, i chwil? pogotowa? ci?gle mieszaj?c. Odstawi? do wystygni?cia. Nie przykrywa? niczym, by budy? nie podszed? wod?.
 
Mas?o i budy? powinny mie? temperatur? pokojow?. Mikserem rozetrze? mas?o, nast?pnie dodawa? po ?y?ce budyniu i po troszku kakao. Uciera? stopniowo, do dok?adnego za ka?dym razem po??czenia sk?adnik?w.
Ciasto przekroi? na p??. Prze?o?y? kremem.
Sk?adniki na polew? czekoladow?:
  • kopiasta ?y?ka mas?a
  • dobra mleczna czekolada 100 g
  • ?y?ka mleka
Wszystkie sk?adniki rozpu?ci? w rondelku. Chwilk? poczeka?, by masa nie by?a gor?ca i pokry? ni? ciasto.
Przechowywa? w lod?wce.
Smacznego!
Pozdrawiam.
Kasia 🙂

1 Comment

  1. Lena
    2 stycznia, 2015 @ 9:12 am

    Maksymalnie czekoladowo i pysznie 😉

    Reply

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *