Surówka z kapusty kiszonej. Bardzo łatwa, bardzo tania i bardzo smaczna oraz zdrowa! Marchew, jabłko, kapusta doprawione nie wielką ilością świeżej cebulki, dzięki czemu zaostrza się smak który nadal pozostaje słodki. Nie trzeba dodawać do niej nawet oleju. Ale jak kto woli. Będzie pasować do ryb, smażonych mięs.
SKŁADNIKI:
0,5 kg kiszonej kapusty
2 duże jabłka
1 biała cebula
pieprz i cukier do smaku
jeżeli w kapuście jest mało marchwi – 2 małe marchewki
opcjonalnie 3 łyżki oleju (ja nie daję)
WYKONANIE:
Kapustę kiszoną przepłukać jeżeli jest bardzo kwaśna. Porządnie odcisnąć. Pokroić na krótsze nitki. Jabłko i marchew zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Cebulkę drobno posiekać. Wszystkie składniki połączyć w naczyniu doprawiając pieprzem (około pół łyżeczki) oraz cukrem. Cukru trzeba dać więcej gdy daje się cebulę – około 3 łyżki, mniej gdy z tego warzywa się rezygnuje (nie wszyscy lubią). Jednak gdy zrezygnujemy z cebuli będzie to już surówka na słodko.
Serdecznie pozdrawiam i życzę smacznego!
Kasia Rzepecka 🙂
Anna i Elżbieta Krzyczkowskie
24 listopada, 2014 @ 10:48 am
To jest tradycja na polskich stołach! 🙂
Katarzyna Rzepecka
24 listopada, 2014 @ 12:37 pm
Dokładnie 🙂