Jesienna zupa buraczkowa – czerwona ( z dojrzałych buraków).

KR-tlo
Print Friendly, PDF & Email
Jesień wyjątkowo piękna tego roku jest, a wraz z nią w parze idą buraki. Niezwykle zdrowe warzywa podbudowujące między innymi naszą odporność (dzięki dużej zawartości witaminy C), regulujące ciśnienie tętnicze krwi (dzięki potasowi), posiadające dużo wapnia mającego korzystny wpływ na kości. Korzystajcie z nich ile się da! Dziś proponuję Wam tradycyjną zupę z dojrzałych buraków. Sycąca, aromatyczna i lubiana przez dzieci. Punkt obowiązkowy do zrealizowania jesienią. Na blogu pojawił się też wpis na buraczki zamknięte w słoiczkach .

Składniki na 6 porcji:
  • 2 litry wody
  • 2 średniej wielkości buraczki
  • żeberka trójkątne – 0,5 kg (można porcję rosołową, lub po prostu mięso)
  • 2 marchewki średniej wielkości
  • plaster selera korzennego
  • 1 pietruszka – korzeń
  • liść laurowy
  • sól/pieprz wg uznania
  • kilka ziaren pieprzu (ja daję 5)
  • duża łyżka majeranku suszonego
  • łyżka octu – dzięki temu otrzymamy bardziej intensywny kolor
  • łyżka brązowego cukru
WYKONANIE:
W garnku zagotować 2 litry wody. Na wrzątek włożyć mięso, zmniejszyć palnik. Obgotować je i zdjąć wytrącającą się pianę. Wrzucić liść laurowy, sól, pieprz oraz majeranek. 
Warzywa umyć, obrać i pokroić w kosteczkę. Dodać do gotującego się wywaru na około 15 minut po zagotowaniu mięsa. Przykryć i cały czas gotując pozwolić składnikom zmięknąć. Na koniec dodajemy ocet, oraz cukier. Jeżeli brakuje przypraw, uzupełnić je według swojego smaku (dosolić trochę, czy dodać pieprzu).
Jeżeli lubicie, można zupę zaklepać śmietaną i mąką. Nie zabielamy jej za pomocą samej śmietany czy jogurtu jeżeli dodajemy ocet, by uniknąć zważenia. Ja z tego zrezygnowałam jednak, zupa nie wymaga zagęszczania.

SMACZNEGO!

8 komentarzy

  1. Anonimowy
    6 listopada, 2014 @ 4:58 pm

    Pyszna robilam ,wspanialy blog kulinarny !!!!!!!!!!

    Reply

  2. Anna i Elżbieta Krzyczkowskie
    6 listopada, 2014 @ 8:42 pm

    Wygląda wspaniale! Już od samego patrzenia na zdjęcia zrobiło mi się jakoś tak cieplej i milej 🙂
    Pozdrawiam.

    Reply

  3. Muffin Case
    7 listopada, 2014 @ 11:10 am

    Uwielbiam buraki. Zapisuję stronę z przepisem w zakładkach 🙂

    Reply

  4. Monika P.
    8 listopada, 2014 @ 11:57 am

    Kolor jest tak apetyczny, że już wysłałam delegację do sklepu po składniki. 🙂

    Reply

    • Katarzyna Rzepecka
      8 listopada, 2014 @ 4:50 pm

      Koniecznie podziel się wrażeniami po obiedzie 😉

      Reply

    • Monika P.
      16 listopada, 2014 @ 2:17 pm

      Zupa była pyszna! Dodałam tylko jeszcze sok z połówki cytryny. Dzięki za ten przepis, jakoś zawsze bałam się zrobić coś "barszczo-podobnego" (ogólnie nie najlepsza ze mnie kucharka), a okazało się, że Twoja zupa wejdzie na stałe do mojego menu. 🙂
      Pozdrawiam!

      Reply

    • Katarzyna Rzepecka
      16 listopada, 2014 @ 4:49 pm

      Bardzo się cieszę 🙂

      Reply

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *