Skip to content

Buraki na zimę i do obiadu.

KR-tlo
Print Friendly, PDF & Email
Przepis na te buraki na zimę jest przekazywany w naszej rodzinie z pokolenia na pokolenie. Robiła tak babcia mojej babci, sama babcia, mama i ja. Buraki są smaczne, nie wymagają leżakowania w zalewie. Owszem, jest troszkę pracy przy tym, ponieważ trzeba je ugotować, obrać, zetrzeć itp ale smak regulujemy sobie sami, no i mamy przede wszystkim domową konserwę na zimę dużo taniej niż z półki sklepowej. Najlepsze buraczki są w sierpniu, maja głęboki smak. Ja już teraz w lipcu robię pierwsze, nie tylko na obiad ale i właśnie do buraki na zimę.

Buraki na zimę i do obiadu.

Składniki:
Świeże buraki 3 kg
płaska łyżka soli
2 łyżki octu (lub łyżka kwasku cytrynowego, można dać i to i to)
5 łyżeczek cukru
2 szczypty pieprzu
Wykonanie:
 
Wersja do obiadu:
Buraczki myjemy, obcinamy ogonki i liście. Umieszczamy w garnku, zalewamy wodą i gotujemy. Czas jaki warzywa muszą spędzić w wrzątku jest zależny od tego jak stare mamy te buraczki, może być to godzina a może być dłużej. Buraczki odcedzamy wtedy, kiedy skórka pod naciskiem palca sama odchodzi.
Kiedy trochę przestygną obieramy je ze skórki. Trzemy na tarce o grubych oczkach. Całość doprawiamy do smaku solą, octem, pieprzem i cukru. Proporcja przypraw które podałam jest ruchoma, można sobie regulować według gustu. W każdym razie powinny być lekko słodkie i lekko kwaśne.
Jeżeli macie w domu dzieci zastąpcie ocet kwaskiem cytrynowym.
Wersja buraki na zimę:
Słoiki i nakrętki wyparzyć, nakładać buraczki wykonane według w/w przepisu (mogą poleżeć kilka godzin by przeszły przyprawami, jednak nie jest to bardzo konieczne), zamknąć, włożyć do garnka z wodą, i gotować przez 5-10 minut.
Woda w której gotujemy powinna na początku być zbliżona temperaturą to temperatury buraków. Jeżeli są one gorące, to woda też taka powinna być i odwrotnie.
SMACZNEGO!
 
Obserwuj bloga przez: 

8 komentarzy

  1. Anonimowy
    4 listopada, 2014 @ 9:35 pm

    Właśnie gotuje słoiki. Mam nadzieję że się przyjmą 🙂

    Reply

    • Katarzyna Rzepecka
      5 listopada, 2014 @ 8:06 am

      Z pewnością 🙂 robimy je od lat i nigdy nie było problemu 🙂 Daj znać jak smakują 🙂

      Reply

  2. Ela
    10 lutego, 2017 @ 8:54 am

    A będą smakować, jak je zimą podgrzeje?

    Reply

  3. Anonimowy
    7 września, 2017 @ 7:57 am

    Jeśli dla dzieci, to sok cytryny lub ocet jabłkowy domowej roboty.

    Reply

  4. Unknown
    19 września, 2017 @ 8:38 pm

    Zawsze robiłam buraczki ale w zalewie wczesniej zagotowanej. Czy takie smakują inaczej czy smak jest podobny :)? Pozdrawiam

    Reply

  5. Joanna Pitts
    29 sierpnia, 2020 @ 5:41 pm

    czu mozna zapasteryzowac buraczki w calosci bez zadnych dodatkow?

    Reply

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *