Sałatka z fasoli to fajny dodatek nie tylko do obiadów, zimą smakuje ona nawet jako samodzielne danie. Fasola w tej chwili jest już bardzo tania, jednak trzeba uważać by nie była już przerośnięta. Jeżeli jest właśnie taka, trzeba poobcinać brzegi na złączeniach, by nie było twardych części.
Składniki:
3 kg fasoli
50 dag cebuli
1 kg marchwi
2 łyżeczki soli
6 łyżek cukru
3 łyżki octu
1,5 szklanki oleju
2 małe koncentraty pomidorowe
ziele angielskie 10 sztuk
pieprz w ziarnach 6 sztuk
liść laurowy 6 sztuk
Wykonanie:
Fasolkę umyć, usunąć twarde części, pokroić na mniejsze kawałki (ja kroję na 3 części), ugotować ze solą. Marchew oczyścić, zetrzeć na tarce o grubych oczkach, cebulkę drobno posiekać. Włożyć do garnka, dołożyć olej, cukier, sól, ocet, przyprawy, koncentrat i uprażyć. Następnie dodać do fasolki, dokładnie wymieszać. Nakładać do wyparzonych słoików ciasno upychając. Gotować przez 30 minut.
Sałatka jest łatwa i szybka, a smak jest na prawdę znakomity. Jeżeli ktoś lubi rybę po grecku, to z pewnością stwierdzi, że jest to jedna rodzina smakowa i będzie do tego przepisu chętnie wracał 🙂
Obserwuj bloga przez:
Ewelina S.
26 sierpnia, 2014 @ 10:43 am
Pycha ! Przeglądam Twojego bloga i każdym daniem niesamowicie kusisz !!
Zapraszam do mnie – mam nadzieję, że też coś Cię zainspiruje.
http://www.filizanka-smakow.blogspot.com
Pozdrawiam !