Kiedy zapowiadają się goście, a ja nie mam zbyt wiele czasu by wymyślać w kuchni, przygotowuje kurczaka pieczonego w całości. Jest to mięso które robi wrażenie na stole a sam czas pracy nad nim to koło 15 minut. Kurczak pieczę się sam, zaglądamy do niego tylko co jakiś czas i mamy chwilę na inne zajęcia np. przygotowanie stołu.
Składniki:
– świeży kurczak,
– 2 duże jabłka, fajnie by była to odmiana o twardszym miąższu,
– olej
– kilka ziaren pieprzu, sól, liść laurowy
– natka pietruszki – kilka gałązek
– słodka papryka (proszek)
– łyżka masła
Wykonanie:
Kurczaka umyć, odciąć wystające kawałki skóry oraz szyjkę. Lotki skrzydeł związać z tyłu kurczaka. Wnętrze natrzeć papryką, posiekaną natką, masłem, solą. Wrzucić liść laurowy oraz kilka ziaren pieprzu. Ja daje około 10. Jabłka pokroić na 8-10 części, usunąć gniazda nasienne. Część włożyć do środka, część pozostawić na później. Związać nóżki, wierzch posypać solą, oraz papryką po czym dokładnie nasmarować go olejem. Ułożyć piersiami do góry na natłuszczonym naczyniu żaroodpornym, i wstawić do nagrzanego piekarnika. Pieczemy bez przykrycia.
Piec w temperaturze 160 stopni przez 1-1,5 godziny. Czas pieczenia jest zależny od wagi mięsa. Przyjmuje się że 1 kg = 1 godzina. Jednak trzeba obserwować co jakiś czas, gdyż każdy piekarnik inaczej grzeje. Z termoobiegiem czas pieczenia mięsa się skraca. Dla przykładu: mój 1,5 kg kurczak upiekł się w 1 godzinę ( 160 stopni + termoobieg).
Kurczaka co jakiś czas polewać olejem (co 15 minut) – jest to bardzo ważne jeżeli chcemy by mięso było soczyste także w piersiach. Na około 15 minut przez końcem pieczenia wkładamy resztę jabłek. Taki czas im wystarczy by się upiekły i nie spiekły :).
Pozdrawiam.
Jeżeli jesteś zainteresowany/a przepisami z bloga, możesz rozważyć obserwacje treści przez FB lub Google, one Ci przypomną o nowym wpisie!
Ula Brzydula
15 października, 2014 @ 12:41 pm
u mnie jutro bedzie kurcze pieczone 😉
naleśniki
15 października, 2014 @ 8:54 pm
Bardzo jestem ciekawa smaku 🙂
::MaGic Lov::
18 października, 2014 @ 7:13 pm
Kochana a mogłabyś mi podpowiedzieć jak wyśrodkować tytuł i datę ? bo nie mogę znaleźć 🙁 jaką masz czcionkę u siebie?:) Twoja mi sę bardzo podoba 🙂 Ps. Dziękuję za rady:)
Katarzyna Rzepecka
19 października, 2014 @ 7:23 pm
Odpowiedziałam u Ciebie, pozdrawiam 🙂
Anonimowy
20 października, 2014 @ 12:33 pm
smak jest wyśmienity, a kawałki kurczaka polałam dressingiem winegret Develey. To mi się podoba, – szybko, smacznie i pożywnie 🙂
Katarzyna Rzepecka
20 października, 2014 @ 12:37 pm
I O TO WŁAŚNIE CHODZI 🙂 cieszę się że korzystacie z moich propozycji 🙂
Marta
14 stycznia, 2015 @ 7:31 am
poezja smaku tak podany kurczak napewno znajdzie uznanie wśród wielu gospodyń domowych;) jesteś najlepsza !
Katarzyna Rzepecka
14 stycznia, 2015 @ 7:43 am
Dziękuje za uznanie 🙂