Skip to content

Sernik z nutell? i bit? ?mietan?. Ciasto bez pieczenia.

KR-tlo
Print Friendly, PDF & Email
Pi?kny, idealny, o wy?mienitym smaku! Sernik na zimno. Moje ulubione ciasto bez pieczenia. Robi? go na imprezy rodzinne, szkolne i po prostu na niedziel?. Nie ma mo?liwo?ci by go zepsu?. Wychodzi zawsze. ?wietnie si? kroi. I jest …. w zasadzie ju? go nie ma 🙂

SK?ADNIKI na prostok?tn? typow? blaszk? :

400 ml nutelli
du?a paczka krakers?w 200 g lub 1,5 bardzo dobrej bu?ki tartej
0,7 kg bia?ego sera  (mo?e by? z pojemnika/wiaderka ale bardzo g?sty bez dodatk?w rozrzedzaj?cych – a je?eli ju? macie rzadki to trzeba doda? ?elatyn?) 
1 op. cukru waniliowego
?mietana krem?wka 500 ml
?elatyna spo?ywcza – 4 czubate ?y?eczki
2 galaretki o smaku owoc?w 
owoce – ilo?? wg uznania
WYKONANIE:
Nutell? o temperaturze pokojowej zmiksowa? z pokruszonymi ciastkami. ?y?k? wyk?ada? na blaszk? i uciska? by sp?d by? zbity. Blaszki nie wyk?adamy niczym. 
Ser zmieli? dwukrotnie. Zmiksowa? z cukrem waniliowym i wy?o?y? na warstw? czekolady.
Nast?pnie ubi? ?mietan? krem?wk? na bardzo sztywno, doda? t??ej?c? ?elatyn? ( 4 ?y?eczki wody na 100 ml wody) przygotowana wg. opisu na opakowaniu. Wy?o?y? na ser. Pouk?ada? owoce. 
Galaretki rozpu?ci? w 900 ml gor?cej wody. Ostawi? do wych?odzenia. Gdy zaczn? g?stnie? wyla? na bit? ?mietan?. Ciasto sch?odzi? najlepiej przez noc. 
Ps. Czasem dodaj? p?atki migda?owe by oddzieli? warstw? sera i ?mietany.
?ycz? smacznego i serdecznie pozdrawiam.
Kasia Rzepecka 😉

19 komentarzy

  1. kasiac
    16 listopada, 2014 @ 9:44 pm

    Bardzo ciekawi mnie ten sp?d z nutell?. Ca?o?? wygl?da super apetycznie 🙂

    Reply

    • Anonimowy
      10 lipca, 2015 @ 8:29 am

      Ja robi?am ale doda?am suchary, kt?re wcze?niej rozkruszy?am za pomoc? wa?ka do ciasta.

      Reply

  2. gin
    17 listopada, 2014 @ 11:02 pm

    Mmm, cudownie delikatne pyszno?ci 🙂

    Reply

  3. Justyna ?ak
    11 marca, 2015 @ 2:19 pm

    ?wietnie wygl?da:) pycha:)

    Reply

  4. Anonimowy
    19 marca, 2015 @ 6:00 am

    Jak nie wy?o?ysz niczym blaszki to ciasto bedzie mia?o metaliczny posmak

    Reply

  5. Anonimowy
    9 kwietnia, 2015 @ 9:19 pm

    Jakich krakersow nale?y u?y?? Takich slonych? Troch? si? obawiam 😀 ale sernik wyglada tak smacznie ?e musz? wypr?bowa?!

    Reply

    • Katarzyna Rzepecka
      10 kwietnia, 2015 @ 7:13 am

      Tak, spokojnie, b?dzie ok 🙂
      Mo?na te? u?y? innych ciastek kruchych (np. herbatniki), jednak krakersy zdecydowanie najlepiej pasuj? 🙂
      Pozdrawiam 🙂

      Reply

  6. Iwona
    4 czerwca, 2015 @ 8:55 pm

    Zamiast krakers?w mo?na doda? zmielone suchary robi?am taki sp?d jest pyszny

    Reply

  7. Anonimowy
    31 lipca, 2015 @ 8:04 am

    A do tego sera nie dodajemy cukru?

    Reply

    • Katarzyna Rzepecka
      31 lipca, 2015 @ 9:22 am

      Tylko cukier waniliowy. Sp?d jest mocno s?odki i nie ma co szale? z ilo?ci? cukru 🙂

      Reply

  8. Anonimowy
    26 stycznia, 2016 @ 1:29 pm

    Zgadzam si? ?e sp?d z suchar?w (kt?re mielimy np. w maszynce do mielenia mi?sa) jest najlepszy ! <3

    Reply

  9. Anonimowy
    22 lipca, 2016 @ 6:05 am

    A blaszka duza czy mala? (Wymiar)

    Reply

    • Katarzyna Rzepecka
      22 lipca, 2016 @ 9:34 am

      Oko?o 35×27. Oko?o, wiadomo, ?e 2 czy 3 cm du?ej r??nicy nie zrobi? 🙂 Pozdrawiam.

      Reply

  10. Unknown
    10 grudnia, 2016 @ 12:20 pm

    1,5? Bu?ki tartej -czy to 1,5 szklanki?

    Reply

  11. Anonimowy
    10 grudnia, 2016 @ 12:23 pm

    1, 5? Bu?ki tartej – tzn. 1,5 szklanki?

    Reply

  12. Anonimowy
    26 sierpnia, 2017 @ 8:15 pm

    wi?nie tez sa super w tym ciuchu

    Reply

  13. Mka
    9 grudnia, 2018 @ 10:58 pm

    A czy nada si? ser taki wiejski czy po zmieleniu i tak b?dzie czu? grudki?

    Reply

    • Katarzyna Rzepecka
      10 grudnia, 2018 @ 8:42 am

      Pewnie, ?e si? nada 🙂 je?eli zmielony b?dzie dwa razy, to powinno by? naprawd? w porz?dku.

      Reply

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *