Kruche babeczki z owocami.

KR-tlo
Print Friendly, PDF & Email
Kruche babeczki z owocami, spowite galaretką a w środku przepyszny budyń lub bita śmietana, czy to nie wygląda pięknie? Powiem Wam, ze nie tylko wygląda ale i smakuje rewelacyjnie. Polecam na większe i mniejsze imprezy rodzinne, a także po prostu na co dzień. Babeczki są łatwe w wykonaniu, tak jak i cała reszta – i o to właśnie chodzi 🙂
Składniki na babeczki:
  • (około 25 sztuk, foremki o średnicy 6 cm)
  • 30 dag mąki
  • 20 dag masła
  • 10 dag cukru pudru
  • 2 żółtka
  • szczypta soli

Wykonanie babeczek:
Na stolnicę przesiać mąkę, sól, wyłożyć zimne masło – posiekać razem. Dołożyć cukier i żółtka i bardzo szybko i energicznie zagnieść dokładnie ciasto. Następnie wkładamy je owinięte folią na małą godzinkę do lodówki. Dzięki temu nie będzie się kleić i da się ładnie formować.
W tym czasie przygotować foremki, należy je posmarować masłem, a spód wyłożyć folią aluminiową. Czyli musimy wyciąć porównywanie wielkie koło do spodu foremki z foli. Na koniec posypujemy kaszą, albo bułką tartą. Nie zdziwimy się po upieczeniu, ciasto bowiem się nie odkształci i ładnie wyskoczy z foremek 🙂
Na stolnicy układamy jedną warstwę folii spożywczej, kładziemy na to nasze ciasto, przykrywamy drugim kawałkiem folii spożywczej i wałkujemy, dzięki temu nic nam się nie poprzykleja.
Szklanką wykrawamy koła, które przekładamy do foremek dokładnie je wypełniając. Na koniec wykałaczką robimy malutkie nakłucia, by babeczki nie wybrzuszyły się.
Piekarnik nastawiamy na 190 stopni, grzałka góra dół. Pieczemy babeczki na piękny złoty kolor, uważając jednak by nie przypaliły się, około 10-12 minut.
Nadzienie babeczek:
Budyń śmietankowy lub waniliowy z cukrem plus 1,5 szklanki mleka (przygotować wg przepisu z opakowania).
Śmietana kremówka – ubić.
Owoce sezonowe według uznania.
Jasna kolorem galaretka (przygotować wg przepisu z opakowania).
Na spód babeczek nakładać budyń lub bitą śmietanę. Na to owoce. Następnie polewamy je tężejącą już galaretką,  VOILA!
Jeżeli korzystamy z bitej śmietany, to babeczki podajemy tuż przed spożyciem.
Smacznego 🙂



1 Comment

  1. Una
    11 sierpnia, 2014 @ 8:29 pm

    Właśnie chciałam zrobić takie babeczki i zastanawiałam się, jak zrobić to nadzienie – podsunęłaś mi świetny pomysł! 🙂

    Reply

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *