Skip to content

Tort Rafaello (krem budyniowy, krem kokosowy).

KR-tlo
Print Friendly, PDF & Email
Taki tort to tort na specjalne okazje 🙂 jest dość drogi ale smak jest po prostu bajeczny – delikatny słodki, rozpływający się w ustach. Trzeba go spróbować! Wielbiciele Pralinek Raffaello powinni być nim zachwyceni. Kombinacje kremów, ozdób to moja koncepcja – oczywiście można troszkę je zmodyfikować według własnego uznania.

Składniki na biszkopt (mała tortownica):
  • 5 jaj
  • 1/4 szklanki mąki ziemniaczanej
  • 3/4 szklanki mąki pszennej
  • 3/4 szklanki drobnego cukru

Upiec biszkopt według przepisu podstawowego: klik
Składniki na krem budyniowy:
  • 0,5 litra mleka
  • 3 łyżki mąki pszennej z lekkim czubkiem
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej
  •  pół szklanki cukru
  • ziarenka z laski wanilii lub cukier waniliowy
  • kostka dobrego masła 200 g

Ugotować budyń z mleka, cukrów, mąk. Odstawić do całkowitego ostygnięcia, nie przykrywać by masa nie podeszła wodą. Masło (temperatura pokojowa) ucieramy z budyniem, stopniowo go dodając łyżka po łyżce kiedy poprzednia została dokładnie wtarta. Dzięki temu krem się nie zważy. 
Rada! Jeżeli krem zaczyna się obierać należy dodać łyżeczkę sody oczyszczonej.
Składniki na krem kokosowo – migdałowy:

  • 100 g bardzo drobno zmielonych wiórek kokosowych – gdyby były grubo mielone to dodatkowo szklanka mleka, trzeba wiórki zagotować w mleku i pozwolić im zmięknąć, w razie potrzeby odcisnąć nadmiar mleka. 
  • płatki migdałowe pół szklanki
  • 0,25 l śmietany kremówki 30 %
  • 3-4 łyżeczki żelatyny i pół szklanki wody

Ubić śmietanę na bardzo sztywno, dodać migdały i wiórki kokosowe. Żelatynę rozrobić w pół szklanki wody i tężejącą dodać do masy, jednak dopiero przed przekładaniem tortu. 
Składniki pozostałe:
  • pralinki Rafaello około 20 sztuk
  • złote cukrowe kuleczki perełki.
  • dwa opakowania draży mlecznych lub kokosowych/waniliowych
  • pół cytryny
  • kieliszek rumu bądź aromat rumowy.

Wykonanie:

Tort przekroić na 3 części.
Pierwszą, tę która będzie od spodu – skropić sokiem wyciśniętym z cytryny, wyłożyć na nią połowę kremu budyniowego i posypać obficie białymi drażami. Położyć na to drugą warstwę. Skropić rumem bądź aromatem rumowym. Wyłożyć drugi kokosowy krem. Położyć trzecią – wierzchnią warstwę. Cały tort obsmarować dokładnie drugą połową kremu budyniowego, ozdobić kuleczkami i pralinkami 🙂
Smacznego!

2 komentarze

  1. gin
    28 lipca, 2014 @ 7:42 pm

    Wygląda cudnie 🙂

    Reply

  2. nefernefer35
    3 sierpnia, 2014 @ 11:19 am

    Wyglada obłednie:) Na mojej liscie do zrobienia!

    Reply

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.