Sernik na zimno z sezonowymi owocami.

KR-tlo
Print Friendly, PDF & Email
Bardzo lubię serniki. Te na zimno (jak zresztą inne zimne propozycje) zawsze się udają. Są to pewniaki. Tą wersję można wykorzystać nie tylko z truskawkami, można zrobić z jagodami, wiśniami a nawet z owocami z puszki czy słoika. Sernik jest słodki, sycący i szybki w wykonaniu.

Składniki na tortownicę 25 cm:

Paczka okrągłych biszkoptów
700 g serka homogenizowanego o smaku waniliowym
250 ml śmietany kremówki
2 czubate łyżki żelatyny
4 łyżki cukru pudru
1 galaretka o smaku owoców użytych do dekoracji
owoce – około 200 – 300 g
Wykonanie:

Spód tortownicy wyłożyć folią aluminiową, zamknąć formę. Następnie układać biszkopty – jeden koło drugiego. Żelatynę przygotować w 150 ml wody według przepisu na opakowaniu. Przygotować masę serową: śmietanę ubić na bardzo sztywno, na małych obrotach stopniowo dodawać cukier puder. Następnie delikatnie miksując połączyć stopniowo masę ze serkami a na koniec łyżką wmieszać przestygniętą żelatynę. Wylać na biszkopty i odstawić do stężenia do lodówki, lub w chłodne miejsce.
Galaretkę rozpuścić w 1,5 szklanki wody. Ostudzić w kąpieli wodnej. W tym czasie udekorować sernik na wierzchu owocami. Wylać na to tężejącą galaretkę.
SMACZNEGO!


1 Comment

  1. Justyna Żak
    11 lipca, 2014 @ 8:38 pm

    świetne lekkie ciacho:)

    Reply

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *